To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Pompa paliwa

magnat1977 - 04-08-2015, 09:17
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Pompa paliwa
Witam
Mam taki problem :
Pompa paliwa w zbiorniku strasznie sie grzeje .Po przejechaniu około 20 km zaczyna głośno chodzić , czujnik poziomu paliwa zaczyna wariować i w końcu samochód gaśnie . Pompa jest strasznie gorąca. Po pół godzi nie jak pompa wystygnie normalnie odpala i można jechać dalej. Co może być przyczyna grzania sie pompy paliwowej? Nadmienię ,że zawsze paliwa w baku jest minimum około 20 litrow
Z góry dziękuje za szybką odpowiedź

robertdg - 04-08-2015, 17:58

Możliwe, ze pompka sie zaciera i problem się z czasem rozwija, wstępnie można sprawdzić drożnośc układu paliwowego (jednak skoro auto normalnie jeździ to wykluczałoby to objaw oporów w układzie paliwowym jako przyczyna nadmiernego grzania pompki), można jeszcze sprawdzić napięcie zasialania, ostatecznie wypadałoby wymienić pompke paliwa i sprawdzić zachowanie nowej
MichciuGT - 04-08-2015, 18:30

albo wymienić filtr paliwa jeżeli nie wymieniałeś...
magnat1977 - 16-08-2015, 11:34

..........cd problemów z pompą paliwa
Kupiłem na allegro używaną pompę paliwa i wydaje sie być sprawna lecz w baku ponad 20 litrow paliwa ,a do takiej sytuacji dochodzi:
Wszystko jest dobrze do póki jadę po prostej drodze, a ze mieszkam w górach to tej prostej drogi nie ma za dużo wjeżdżam pod górę i ewidentnie słychać ze pompa zaczyna mieć problem z cisniem tak jak by nie była zanurzona w paliwie do końca i łyka powietrze ,a przecież to nie możliwe (w baku ponad 20 litrów paliwa)
Co może być przyczyna takiej sytuacji?
Ile bar powinna mieć pompa do Mojego modelu ( bo może sprzedał mi pompę nie do mojego modelu tylko np do 1,6)- jest jakaś różnica?

Powiem szczerze jestem wkurzony już na ta awarie Nie mam pomysłu co zrobić . Jestem wstanie wydać te 600zł na nowa pompę (bo nic innego mi juz nie pozostało) tylko czy to jest wina pompy?

Macie może jakiś pomysł ,rade jak usunąć tą awarie

Z góry dziękuje za szybką odpowiedź

MichciuGT - 16-08-2015, 21:43

a jak zatankujesz do pełna jest ten sam problem?
apg2312 - 16-08-2015, 22:59

Uczepiłeś się tego :
Cytat:
zawsze paliwa w baku jest minimum około 20 litrow

Cytat:
w baku ponad 20 litrow paliwa

To jest mniej więcej 1/3 baku, Więc jak jedziesz pod górę czy z góry pompa nie jest zanurzona całkowicie.
Paliwo jednocześnie smaruje i chłodzi pompę. Jak nie ma chłodzenia i smarowania, to czemu się dziwisz że pompa się grzeje i zaczyna hałasować ?

Cytat:
Macie może jakiś pomysł ,rade jak usunąć tą awarie

Wyrób w sobie nawyk, że jak masz przejechane 150-200 km to zajeżdżasz na stację i tankujesz do pełna.

romek atomek - 17-08-2015, 11:56

witaj,

ta obudowa, w którą montujesz pompę - to jest filtr .. zobacz :
link do sklepu

wymieniłeś go ?
tam są przewody ... moze któryś strzelił albo popuszcza - i jak jest poniżej stanu gdzie uszkodzenie - ssie powietrze.. ?
jak wygląda bak w środku ? czysty ?
odkręciłeś korek od baku ? - vide odpowietrzanie ..
podpinałeś ją na krótko ? jedną drugą żeby zobaczyc jak pracuje ?

jak pracuje bez obciażenia ? - jeżeli się grzeje zbytnio = trafia na opór i jak to przy sprężaniu grzać z oporem się musi .. cudów tam przecież nie masz ... pompa ---filtr w baku --- przewody paliwowe do pompy WC . .. już samo porównanie przepływu na krótko ...i za filtrem tym w baku dużo Ci powie ..

cisnienie winno być 3,5 bara - nie tylko ważne ciśnienie ale i przepływ ..