To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wszystkie kontrolki wariują Lancer Ralliart 2010

Lewy03 - 04-08-2015, 14:00
Temat postu: Wszystkie kontrolki wariują Lancer Ralliart 2010
Czy ktoś sie moze orientuje co sie mogło wydarzyć?
Auto po tygodniowym postoju nie chce sie otworzyć z pilota, po otwarciu kluczykiem przy próbie uruchomienia zaczynaja wariować wszystkie kontrolki abs, esp, informacja o otwartych wszystkich drzwiach jak są zamknięte, radio nawiewy, oświetlenie zewnętrzne nic nie działa i auta nie mozna uruchomić. Akumulator podmieniony, bateria w pilocie wymieniona i dalej to samo. Oświetlenie wewnętrzne się tylko delikatnie swieci jak na słabym aku.
Czy ktoś sie z tym spotkał w lancerze?
Lancer ralliart 2010 2.0t 4x4

mazin - 08-08-2015, 08:43
Temat postu: Re: Wszystkie kontrolki wariują Lancer Ralliart 2010
Problem z moim lancerem opisywałem jeszcze w 2009 r., kiedy 46 km po zakupie samochód nie odpalał. Nie działała też połowa elektroniki, awaryjne, migacze, centralny, klima - poszukaj w kierunku jakiegoś uszkodzenia związanego z ostatnią instalacją (np. alarmu itd.) W moim pomogła wymiana ECU (a właściwie dwie wymiany, bo po pierwszej nadal nie działały nawiewy i klima). Podejrzewam też, (o czym rzecz jasna mnie nie poinformowano), że sprawę spieprzył elektryk, a właściwie "elektryk" montujący alarm, bo to była jedyna interwencja w okablowanie auta przy zakupie.

Wariowanie kontrolek przerabiałem w autku żony, okazało się, że zintegrowany z pompą ABS kontroler po myciu auta na myjni został zalany (zatkany był odpływ w jego komorze). "Szalały" prędkościomierz, kontrolki ABS i ciśnienia powietrza w oponach. Po udrożnieniu odpływu, wysuszeniu i uszczelnieniu, problem zniknął, ale autko cały czas jeździło, nie pokazywało też, że ma otwarte drzwi itd.

Obstawiam ECU - bez diagnozy z podłączeniem MUT'a pewnie się nie obejdzie. Ale możesz sprawdzić przewody masowe, zdjąć pokrywę, odpiąć cały moduł, sprawdzić czy nie zamókł, czy nie ma jakiegoś zwarcia w wiązce, a może coś się wypięło czy urwało. W zwykłym lancerze to ten element pod bezpiecznikami w komorze silnika.

strusio - 12-08-2015, 14:31

Czy udało się rozwiązać problem ? Mam tak samo od kilku dni.
Hubeeert - 12-08-2015, 15:11

Lewy03 napisał/a:
Auto po tygodniowym postoju nie chce sie otworzyć z pilota,

Napięcie w akumulatorze spadło poniżej 8V. Jak masz pecha doszło do rozprogramowania systemu kontroli dostępu tzn trzeba na nowo wprogramowac kluczyki.

Lewy03 - 31-08-2015, 20:27

Wszystkiemu winny moduł ETACS -po podmianie z innego auta wszystko wrocilo do normy.
Na moduły jest akcja serwisowa, więc wymiana bez kosztów.
Zamykam temat.

mjsystem - 01-09-2015, 10:51

Lewy03 napisał/a:
Zamykam temat.
Nie zamykasz. Jest dalej do kontynuacji. :wink: