Space Star Techniczne - [MSS DID] 1500 obr/min i ani grosza więcej, pomocy, mechani
peka75 - 05-08-2015, 16:02 Temat postu: [MSS DID] 1500 obr/min i ani grosza więcej, pomocy, mechani Taki temat. Jadę sobie, czuje że auto coś słabo się zbiera, pod górkę na 5 nie daje rady. Zatrzymałem się po jakiś 20km i zgasiłem silnik. Po odpaleniu nie chciał osiągnąć więcej niż 1500 obr /min. Nie świeci żaden błąd. Kontrola komputerem też nic nie wskazuje. Wymieniłem filtr paliwa, podłączyłem inny przepływomierz i egr, sprawdziłem przepustowości układu wydechowego. I nic, dalej to samo. Ratunku! W piątek chce jechać na wakacje!
STax - 05-08-2015, 16:11
A pompa paliwa sprawna? Może nie daje odpowiedniego ciśnienia?
peka75 - 05-08-2015, 16:19
Pompa raczej sprawna. Mechanik sprawdzał, odpala bez problemu. Turbine też sprawdził, wszystkie otwarcia i zamknięcia i obroty.
STax - 05-08-2015, 16:22
peka75 napisał/a: | Pompa raczej sprawna. |
Jeśli nie padła jeszcze całkiem to może być tak, że jest sprawna na tyle żeby odpalić, a powyżej pewnych obrotów już nie daje rady.
Średnio się znam na dieslach, więc się nie upieram, ale wiem że w benzyniakach zdarzają się właśnie takie problemy.
peka75 - 05-08-2015, 16:34
Ja też specem nie jestem. Ale jeśli i mechanik i elektronik twierdzą że to nie pompa to muszę im uwierzyć
STax - 05-08-2015, 16:44
A nie, jak była sprawdzana to nie ma tematu.
Brzmi jak problem z elektroniką generalnie, jakiś czujnik albo coś... A na jałowym i na biegu jest to samo?
darcun4 - 05-08-2015, 17:13 Temat postu: . Auto wyraźnie przeszło w tryb awaryjny. Podobny przypadek miałem w marcu, z tym, że u mnie zrobiło się tak tylko na kilka minut. Po krótkim postoju, gdy odpaliłem aby pojechać do mechaniora na kompa, nastąpiła samonaprawa. Pojechałem i tak. Połączył się z takim cudem:http://allegro.pl/tester-diagnostyczny-mega-macs-42-se-hella-gutmann-i5088589900.html i okazało się, że wywaliło błąd "Za wysoka temperatura powietrza zasysanego". I mogło tak być, bo miałem w 80% zasłoniętą chłodnicę wraz z intercoolerem. Po tym zdarzeniu osłonę zdjąłem i ........spokój. Tylko dłłłługo się zimą nagrzewał.
Nie wiem czym i jakim programem został przetestowany Twój DiD, ale z moim nie łączył się żaden z popularnych, nie połączył się Bosch (ten widział tylko ABS'y), jakiś od Renówek (w końcu silnik od Renówki), udało się tylko tym Mega Macs'em.
peka75 - 05-08-2015, 18:58
Elektronik który go "badał" ma bdb renomę w mojej okolicy i sprzętu też co nie miarą. Widział poprzednie błędy jak odpinałem egr i przepływkę. Teraz nie ma żadnego.
Właśnie wracam ponownie od mechanika. Elektronik spędził nad nim znowu 4 godz i nic. Podłączyli inne paliwo, sprawdzili wtryski i nadal nic. Poddaję się, chyba tylko serwis.
[ Dodano: 05-08-2015, 20:33 ]
STax napisał/a: | A nie, jak była sprawdzana to nie ma tematu.
Brzmi jak problem z elektroniką generalnie, jakiś czujnik albo coś... A na jałowym i na biegu jest to samo? |
Na jałowym chodzi normalnie, około 700-800 obr /min.
robertdg - 05-08-2015, 20:39
Zmień warsztat niech sprawdzą parametry rzeczywioste pracy silnika
JCH - 05-08-2015, 20:53
Zobacz, tu był podobny temat o braku mocy http://forum.mitsumaniaki...p=430770#430770
peka75 - 05-08-2015, 22:42
Ten temat już sprawdzałem. To nie to samo. Tam występował spadek mocy, u mnie mocy nie ma wcale. Tak jak pisałem : 1500 obr /min i koniec.
Co do zmiany mechanika to w ciągu trzech dni samochód oglądało trzech mechaników i dwóch elektroników.
[ Dodano: 06-08-2015, 17:49 ]
Jest pewien objaw: gdy zatkam ręką przepływomierz auto wchodzi na obroty. Wymieniłem już raz przepływomierz ale był używany więc mógł być niesprawny. Jutro spróbuje załatwić nowy. Jak to nie pomoże to już nie wiem. Może jakieś inne sterowanie powietrzem tam jest?
[ Dodano: 07-08-2015, 11:36 ]
Wie ktoś może czy oprócz przepływomierza coś jeszcze steruje dopływem powietrza? Dziś rano wymieniłem przepływomierz na nowy ze sklepu i też żadnej reakcji.
|
|
|