Carisma - Techniczne - Bigi wchodza, ale auto nie jedzie
marczello0502 - 30-10-2015, 22:29 Temat postu: Bigi wchodza, ale auto nie jedzie Witam. Jestem nowy na forum i nie moge znalezc postu zwiazanego zmoim problemem. Posiadam carisme 1,6 98 rok. Ostatnio wydarzyla sie taka sytuacja ze samochod przestal jedzic. Wrzucajac biegi wszystkie wchodza normalnie, natomiast auto nie jedzie. Dziwnie tez zgrzyta. Nie wiem co jest przyczyna , bo kazdy mechanik mowi co innego. Dodam tez ze od dluzszego czasu ciezko wchodzil wsteczny.
plecho1 - 30-10-2015, 22:36
Albo skrzynia albo sprzęgło, bez wyciągania skrzyni raczej się nie dowiesz.
robertdg - 31-10-2015, 06:50
Opisz dokładniej sytuacje, jak to sie stało, że auto przestało jeździć, po prócz skrzyni i sprzegła można jeszcze wytypowac przegub/półoś, ale bez głebszej znajomości problemu cięzko precyzyjnie wytypować
BTTOS - 31-10-2015, 08:55
Witam. A u mnie w piątek poprzedni miałem przypadek, że podczas jazdy w pewnym momencie sprzęgło zaczęło strasznie szarpać i zatrzymałem się. Na jałowym i na biegach szarpało i rzęziło na postoju i zatrzymał się jakiś gościu. Niby mechanik. Stwierdził, że to łożysko oporowe. Już miałem po lawetę dzwonić, ale mówię sobie zjadę na parking kawałek z uszkodzonym bo stałem w zatoczce w środku miasta. No i po kilkudziesięciu metrach jazdy nagle samo się to naprawiło i teraz jest jakby nigdy nic. Przejechałem później trasy ponad 100 km do mojego miasta i nic się nie działo, lecz boję się teraz dalej jeździć. Ktoś ma jakieś sugestie co to mogło być?
remi - 31-10-2015, 18:35
Z doświadczeń własnych. Poszła półoś..to łatwo sprawdzić. Kolejna opcja to przegub wewnętrzny lewej półosi wyskoczył ze skrzyni., tego nie widać z wierzchu.
To tyle co mi przychodzi do głowy. Nie sądzę, że sprzęgło padło tak nagle...no ale też mogło.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=56879
marczello0502 - 31-10-2015, 20:05
A wiec jechalem normalnie, zatrzymalem sie. Jak juz chcialem ruszyc , wrzucilem bieg wsteczny wycofalem skrecilem kolami wrzucilem jedynke i tyle, przestal jechac. Zostalo mi jedyne ,, sam pcham go ,,
|
|
|