Carisma - Techniczne - problem chyba z immo
gulagula - 05-12-2015, 00:15 Temat postu: problem chyba z immo Mam problem taki, że cari czasem nie odpala, rozrusznik normalnie kreci i tyle. Żeby odpalił muszę odkręcić kluczyk do pozycji "zero" i uderzyć w kolumnę kierowniczą. ten element immo normalnie zatopiony w kluczyku mam przyklejony koło stacyjki na stałe (mam dorabiany kluczyk i nie chciało mi się bawić w przekładanie immo).
plecho1 - 05-12-2015, 07:13
Jeśli to wina immo to powinien się zapisać w pamięci komputera silnika odpowiedni błąd. Tu masz opisane jak sprawdzić błędy w Twoim autku za pomocą kawałka kabelka lub spinacza biurowego http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
robertdg - 05-12-2015, 07:38
Sprawdź czy ten patent z pastylką trzyma sie trwale, ewentualnie rozepnij antene i sprawdź czy wtyczka nie jest za luźna albo czy nie posniedzialy styki
gulagula - 05-12-2015, 11:40
Sprawdzałem kilka razy i trzyma twardo. Sprawdzę jeszcze tą wtyczkę. Kontrolka się nie zapala.
plecho1 - 05-12-2015, 17:17
Jeśli był by problem z immo to powinien być taki błąd w komputerze. Jeśli sprawdzałeś i błędu takiego nie ma to raczej nie wina immobilisera.
gulagula - 05-12-2015, 18:15
Hmm... jeśli nie immo to co to może być?
robertdg - 05-12-2015, 18:21
Skoro pomaga uderzanie w obudowe kolumny kierowniczej to może tam jest jakiś luźny styk, trzeba rozebrac i posprawdzać kable
Bizi78 - 05-12-2015, 22:05
Może problem tkwi w kostce stacyjki .
gulagula - 05-12-2015, 22:32
Kostka stacyjki jest ok bo rozrusznik kręci. W poniedziałek pójdę z miernikiem i sprawdzę kostkę immo.
rasiak1980 - 06-12-2015, 04:08
Może to być zły styk na połączeniu pętli indukcyjnej z przewodami, bądź zimny lut, na pinach bądź płytce PCB zaraz z boku pętli, ale nie wiem jak to w cari wygląda, bo czasami od pętli idą bezpośrednio kable do modułu immo, i wtedy z boku nie ma płytki, jeżeli jednak jest to pomaga przygrzanie dobrą lutownicą każdego lutu taki problem był nagminny w autach VAG i właśnie uderzenie nadgarstkiem w bok kolumny pomagało - dopóki nie siadło całkiem. A wiec
1.Musisz rozebrać, obudowę kolumny dobrać się do pętli indukcyjnej,
2.sprawdzić tą wtyczkę łączącą wiązkę z kabelkiem od pętli poruszać nią, wyjąć włożyć kilkukrotnie,
jeżeli dalej nie działa jak należy przelutować luty na płytce jeżeli taka jest. Jeżeli nie pomogło to trzeba się zastanowić co dalej przy założeniu oczywiście że to ta pętlabjest niesprawna to są dwie opcje zakup nowej bądź używanej sprawnej, druga opcja to obejście immo ale to z racji tego ze jest to kontrowersyjny temat nie poruszał bym go na forum, a raczej zgłosił się do dobrego elektronika-diagnosty Poza tym jeżeli dorobisz odpowiedni klucz będziesz mógł przełożyć chip od immobilizera że starego do nowego jeżeli nowy klucz posiada tzw kieszonkę,
[ Dodano: 06-12-2015, 04:13 ]
Aha jeszcze jedno w niektórych autach po kilku nieudanych próbach odpalenia immobiliser blokuje komputer auta i jeżeli tak się dzieje w mitsubishi to zaczął bym od zresetowania immo
plecho1 - 06-12-2015, 08:28
Ale przy takich problemach powinien pojawić się błąd immobilisera a gulagula twierdzi, że żadnych błędów immobilisera nie ma. Przy problemach z immo najczęściej silnik odpala na sekundę czy dwie i gaśnie, jeżeli w ogóle nie odpala i nie ma odpowiedniego błędu to najprawdopodobniej nie immobiliser.
gulagula, napisz czy jak kręcisz rozrusznikiem, to czy działa pompa paliwa w zbiorniku. Jeśli nie działa to może sprawdzić bezpiecznik, przekaźnik lub samą pompę.
gulagula - 07-12-2015, 19:49
no i chyba wszystko się wyjaśniło. Sprawdziłem dzisiaj i był zapisany błąd immo (myślałem że niema bo się kontrolka CE nie świeciła normalnie) i kiedy nie chciał odpalić wystarczyło lekko ruszyć kablami od immo koło wtyczki i odpalił. Dzięki za pomoc.
plecho1 - 07-12-2015, 20:19
Dlatego w tych autach bardzo ważna jest diagnostyka komputerowa lub chociaż samo sprawdzenie błędów bo w większości przypadków potrafi skutecznie naprowadzić na problem.
|
|
|