To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Potrzebna pomoc

Ewcia80 - 09-01-2016, 15:03
Temat postu: Potrzebna pomoc
Hejka.Czy ktoś z Was Maniaków zajmuje się lub mechaniką lub poradziłby sobie z wymianą przewodów w galancie 2.5 v6.Tam jest ten neszcęsny kolektor.Oczywiście nie za darmo.Jak coś to PW.Dzieki
grzesiopol - 09-01-2016, 19:47

Nie napisałaś ale pewnie chodzi ci o kable zapłonowe. Proponuje przy okazji wymienić świece, żeby dwa razy nie robić i dokupić uszczelkę pod kolektor. Żeby po rozebraniu nie trzeba było ganiać po zakupy. :roll:
Piwor - 10-01-2016, 16:27

grzesiopol, prędzej stawiam na uszczelki pokryw zaworów. ;)

Same kable i świece to z 30 minut roboty. ;)

Ewcia80 - 10-01-2016, 17:51

Hejka.No właśnie chodzi o kable i swiece.Uszczelki są dobre.
Piwor - 10-01-2016, 20:03

Ewcia80, dopóki nie wyjmiesz przewodu z gniazda, to nie masz pewności. Taka budowa silnika. ;)
tomasek - 10-01-2016, 21:22

Najlepiej wymienić i uszczelki świec za jednym podejściem bo często puszczają olej do gniazd a koszt niewielki :wink:
grzesiopol - 10-01-2016, 21:37

Piwor napisał/a:
prędzej stawiam na uszczelki pokryw zaworów. ;)
a jak zdejmiesz kolektor to wypadałoby założyć nowa uszczelkę pod kolektor - czyż nie.

Czyli reasumując: przy okazji wymiany świec i przewodów, należałoby zakupić i wymienic - uszczelkę pod kolektor i uszczelkę pod pokrywe zaworów, bo szkoda rozbierac ponownie czyli do zakupu:
świece, przewody, uszczelka kolektora, uszczelka pokrywy zaworów. To to juz mamy z głowy, tylko kto by naszej koleżance pomógł przy wymianie nie znajdzie sie chętny. :P
Ja już żonaty to mi nie wypada pomagać "obcym" bo bym się mógł narazić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :twisted: :wink:
No zawsze zostaje naprawa podczas spotu niedzielnego :roll: :wink: :mrgreen:

Piwor - 10-01-2016, 21:43

grzesiopol napisał/a:
a jak zdejmiesz kolektor to wypadałoby założyć nowa uszczelkę pod kolektor - czyż nie.

Tak, ciężko dostępny i trudno ją popsuć. ;)

Seichan - 10-01-2016, 21:59
Temat postu: Re: Potzrebna pomoc
Ewcia80 napisał/a:
Hejka.Czy ktoś z Was Maniaków zajmuje się lub mechaniką lub poradziłby sobie z wymianą przewodów w galancie 2.5 v6.Tam jest ten neszcęsny kolektor.Oczywiście nie za darmo.Jak coś to PW.Dzieki

Znam bardzo dobry zakład na Oliwskiej w Warszawie, który mogę polecić z czystym sumieniem.

A przy okazji będziesz mogła się wybrać na shopping do Wawy ;)

Ewcia80 - 10-01-2016, 23:00

Hejka.Jesli chodzi o uszcelki pokryw zaworów to były zmieniane 15 tys.km temu na oryginalne.Uszcelki świec były w tym samym czasie wymieniane Victor Reinz.Dwa dni temu sprawdzałam świece z w pzredniej głowicy i tam gdzie idą świece jest sucho.Więc chyba nie ma sensu tego ruszać jak jest sucho,prawda?Ostatnio kolektor był ściagany w lipcu u gazownika i mówił,że uszcelka pod kolektor jest cała.Chdzi tylko o kable i świece.
grzesiopol - 11-01-2016, 18:19

Piwor nie rozbierałem jeszcze 2,5 V6 więc nie wiedziałem, że tam taka wytrzymała uszczelka. Wiem, że powinno się wymieniać każdą uszczelkę (nie mówie tu o takim typie jak uszczelka drzwiowa :mrgreen: ) gdy się coś rozbiera.
Seichan Koszt benzyny a raczej gazu wydanego na podróż do Wawy bedzie chyba taki sam co zapłata mechanikowi za wymianę. 8)