To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problem rozrząd 1.6

Stach - 06-03-2016, 08:18
Temat postu: Problem rozrząd 1.6
Witajcie :D panowie powiedzcie mi czy w cari 1.6 wersja przed liftem napinacz paska rozrządu można regulować czy on stale napina tak samo? Wiecie o co mi chodzi? Inaczej nie umiem tego opisać Nigdy nie widziałem go w cari a ostatnio było ok więc nie interesowało mnie to. Mianowicie problem jest taki że przed świst był dziwny i okazuje się że po wymianie kompletnego rozrządu znów tak samo. Dlatego podejrzewam czy aby mechanik naciągnąć mógł za bardzo pasek. No skoro cały rozrząd nowy to więcej raczej innych przyczyn nie mogło by być nie?
robertdg - 06-03-2016, 09:53

Stach napisał/a:
napinacz paska rozrządu można regulować czy on stale napina tak samo?
Naciąg paska ustawia się podczas jego montazu i nic więcej poza tym, napinacz nie jest spręzynowy.

plecho1 - 06-03-2016, 10:40

Dla zlokalizowanie problemu zdejmij obydwa paski osprzętu, jeśli odgłosy będą dalej słyszalne to być może faktycznie mechanik za bardzo naciągnął pasek.
remi - 06-03-2016, 10:43

Tak jak napisał robertdg, zakładasz, dokręcasz i tak zostaje. Więc stary napinacz przynajmniej teoretycznie będzie tak samo napięty jak nowy.
P.S.
Co to jest przed świst?

Bizi78 - 06-03-2016, 11:21

remi napisał/a:
Co to jest przed świst?

Chyba koledze chodziło, że przed założeniem rozrządu i po założeniu nowego jest tak samo :wink: .

Najlepiej nagraj dźwięk i zapodaj linka, może to jakieś łożysko.
A jak wciśniesz pedał sprzęgła to czasem nie cichnie :?: .

Stach - 06-03-2016, 23:44

Tzn wcześniej zmieniłem sam pasek. Przyszła pora na rozrząd wymienił sam pasek bo tak tu pisałem z jednym kolega z forum który tak praktykowal i już wtedy było to samo. Mechanik stwierdził że pompa wody więc myślę to już wymienię cały ten rozrząd. I proszę znów ten sam dźwięk. Po wymianie no z okolicy rozrządu. Nie nie robi się cicho po wciśnięciu sprzęgła :-P na tyle ogarniam jeszcze :-P wydaje mi się że nic prócz naciągu paska tu nie winne ale dlatego pytam was może ktoś coś zawsze pomoże ;-) film nagram ale wrzucić będę mógł dopiero na weekendzie bo teraz jedynie telefon służy mi do neta. No strasznie to niepokoi ten dźwięk. Rozrząd był kompletny wymieniany gdyby ktoś chciał to wiedzieć:-P ale film i tak postaram się wrzucić. Jakieś sugestie chętnie przeczytam i sprawdzę jeżeli komuś coś jeszcze przychodzi do głowy
Bizi78 - 07-03-2016, 07:16

Stach napisał/a:
Przyszła pora na rozrząd wymienił sam pasek bo tak tu pisałem z jednym kolega z forum który tak praktykowal i już wtedy było to samo.

Ciekawe podejście do wymiany rozrządu, bez napinacza :shock: .
Tutaj bym upatrywał problemu w owej rolce napinającej.

Stach - 07-03-2016, 17:25

Bizi78 napisał/a:
Stach napisał/a:
Przyszła pora na rozrząd wymienił sam pasek bo tak tu pisałem z jednym kolega z forum który tak praktykowal i już wtedy było to samo.

Ciekawe podejście do wymiany rozrządu, bez napinacza :shock: .
Tutaj bym upatrywał problemu w owej rolce napinającej.

Tak czy siak teraz jest wszystko łącznie z napinaczem wymienione więc trzeba sprawdzić co w końcu powoduje ten odgłos

remi - 07-03-2016, 22:02

Ściągnij górną plastikową osłonę z lewej strony, trzyma się chyba na 2 śrubkach. Zakładam, że koło, lub pasek ociera o właśnie tą obudowę. Uważaj tylko, bo pod nią jest taki kawałek gumy pełniący formę uszczelki. Pamiętam, że mi po wymianie kiedyś tam właśnie ocierało.
Stach - 07-03-2016, 22:19

remi napisał/a:
Ściągnij górną plastikową osłonę z lewej strony, trzyma się chyba na 2 śrubkach. Zakładam, że koło, lub pasek ociera o właśnie tą obudowę. Uważaj tylko, bo pod nią jest taki kawałek gumy pełniący formę uszczelki. Pamiętam, że mi po wymianie kiedyś tam właśnie ocierało.

O widzisz:-D o takim czymś nie pomyślałem. Dzięki. W piątek ,sobotę sprawdzę to bo na tygodniu mało czasu na dlubanko przy aucie. A jak ocieralo ci to jak ten problem rozwiązałes? Źle była ta obudowa zamocowana czy jak?

[ Dodano: 26-03-2016, 22:50 ]
A więc tak nie jest to osłona o której tu kolega wspomniał. Ponoć delikatnie na tyle ile było możliwe pasek poluzowany. Dalej to samo. Wrzucam film. Jakie wasze zdanie odnośnie tego filmu, co to może być według was? Dodam jedynie że podczas jazdy brak jakich bądź odczuć spadku mocy itp. Silnik tętni wręcz życiem :biggrin:

Kod:
https://youtu.be/ho_1RLOXxkw

AidsD - 27-03-2016, 11:57

Stach, ja się może nie znam ale mi to wyło jakby była nieszczelność w układzie wydechowym.
Stach - 27-03-2016, 17:59

Hehe no bardzo chciałbym ale to nie to. :-( rozrząd nowy kompletny pasek sprawdzony nawet lekko poluzowany tak z głową że tak napisze. No nie mam pomysłu. Na nic innego to nie wygląda a to co powinno być winne za to jest wyeliminowane. Jakieś pomysły? Wdzięczny jestem za każdą radę. Słychać dźwięk jakby z rozrządu więc no coś tam nie tak. Oglądałem podobne filmy na yt tylko no u mnie wszystko nowe. Więc co to powoduje?
ross - 28-03-2016, 18:09

Czy nowy pasek ma jakieś ślady-otarcia?
Stach - 28-03-2016, 22:40

No ja nic nie widziałem zbyt ale zapytam mechanika który tam zaglądał aby go popuścić ciut. Strasznie mnie ten dźwięk niepokoi. Dodać mogę jedynie ze jest to w granicach 1000-1500 obr choć nie wiem czy to pomoże komuś w postawieniu kolejnej wskazówki :-(

Edit: no i nic żadnych śladów. Pozostaje tylko kwestia od czego to skoro wszystko możliwe już wykluczone