[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E38A 2.0 4WD] Przegrzany silnik= Zżeranie prądu
franek1994 - 12-03-2016, 22:40 Temat postu: [E38A 2.0 4WD] Przegrzany silnik= Zżeranie prądu Pewnego śnieżnego wieczorku postanowiłem wyruszyć w trasę, choć miałem tylko jedną rękę sprawną, gdyż 7dni temu miałem wypadek na skoczni narciarskiej
No i tak sobie jeżdżę szukając fajnego placu do podriftowania. I faktycznie, znalazłem, długo nie musiałem szukać i w efekcie żądza wrażeń mogła upuścić swe napięcie.
Pokatowałem Gala na jedynce ze 10min, aż tu patrzę strzałka prawie na czerwonym.
Kurde !!
Zatrzymałem się więc niezwłocznie, pozostawiając auto na chodzie i ustawiając dmuchawę ma maksymalną temperaturę i obroty (powietrze z zewnątrz), po czym szybko wyskoczyłem otworzyć maskę.
Chwyciłem rękoma za śnieg i nawrzucałem na silnik ŻART ofc
Temp. spadła szybko. Bo po jakiś 2min była na normalnym stanie.
ALE, na drugi dzień się budzę już bez prądu w akumulatorze
DZIWNĘ, bo akumulator jest praktycznie nowy. Naładowany został kilka dni przed wypadkiem na skoczni (jakieś 10dni temu)
A alternator mi wali 14,5V
Ludzie, pomóżcie mi. Co to może być
robertdg - 13-03-2016, 04:22
franek1994 napisał/a: | A alternator mi wali 14,5V
| Jak będzie uszkodzony obwód prądowy to z prawidłowego napięcia nici, bo nie naładuje akumulatora - trzeba sprawdzić alternator na stole, uprzednio profilaktycznie skontrolowac połaczenia masowe
apg2312 - 13-03-2016, 04:59
franek1994 napisał/a: | akumulator jest praktycznie nowy |
To znaczy ?
Poza tym, warto by było sprawdzić, czy coś Ci nie podbiera prądu. Jakieś zwarcie na przykład ?
No i to, co napisał robertdg - sprawdź połączenia. Od klem zaczynając.
milo - 13-03-2016, 09:53
Sprawdz pobór pradu w stanie czuwania a najlepiej odłacz aku na noc i sprawdz stan naładowania
franek1994 napisał/a: | A alternator mi wali 14,5V |
Równie prąd moze isc na alternator i aku sie rozładowuje nawet przy prawidłowym ładowaniu
franek1994 - 13-03-2016, 13:07
robertdg, Jestem mechanikiem dla którego elektronika to czarna magia. Mógłbyś mi opisać tak w skrócie gdzie mam pchać te dwa kabelki od miernika prądu
apg2312, Najprawdopodobniej gdzieś jest przebicie, tak
Ale można się domyśleć po chłopsku że: skoro te przebicie ukazało swe oblicze w postaci rozładowanego akumulatora dzień po przegrzaniu silnika, to najprawdopodobniej przebicie musi być gdzieś w komorze silnika.
Aha, PANOWIE. Jeszcze jedna ważna rzecz[/b]
Mam zamontowany wzmacniacz do radia. I w czasie jazdy (przed przegrzaniem), przechwycał i wydawał z siebie coś pod turbo dzwięk, a dzwiek zmienial sie wraz z obrotami.
Po przegrzaniu usłyszałem że ten lekki turbo dzwięk zaczął być DUŻO GŁOŚNIEJSZY.
Zauważyłem również że silnik zaczął wydawać z siebie jakiś dziwny dodatkowy dzwięk.
Podejrzewam że to coś może znaczyć niestety i stety
Dzięki z góry Panowie. Jak chcecie to nagram wideo w HD, z dzwięków z silnika. Może nam coś to pomoże
[ Dodano: 13-03-2016, 13:08 ]
milo, A jak sprawdzić pobór prądu w stanie spoczywania miernikiem prądu zielony jestem w tym temacie
apg2312 - 13-03-2016, 13:30
Wpinasz miernik szeregowo z akumulatorem, i wyłączasz wszystkie odbiorniki. Prąd jakiś minimalny powinien pobierać tylko alarm, ew. centralka klucza bezprzewodowego - ale to kilkadziesiąt miliamperów.
Jeśli pobór jest większy, lub sporo większy, to po kolei wyciągasz bezpieczniki, i szukasz winowajcy.
robertdg - 13-03-2016, 14:04
franek1994 napisał/a: | robertdg, Jestem mechanikiem dla którego elektronika to czarna magia. Mógłbyś mi opisać tak w skrócie gdzie mam pchać te dwa kabelki od miernika prądu | Musisz zdemontować alternator i sprawdzić obwód regulatora, na aucie tego nie zrobisz, dlatego najlepiej uprzednio upewnić się co do mas na karoserii oraz upływności w instalacji samochodu apg2312 napisał/a: | Prąd jakiś minimalny powinien pobierać tylko alarm, ew. centralka klucza bezprzewodowego - ale to kilkadziesiąt miliamperów. | Dopuszczalnie 25mA
franek1994 napisał/a: | Mam zamontowany wzmacniacz do radia. I w czasie jazdy (przed przegrzaniem), przechwycał i wydawał z siebie coś pod turbo dzwięk, a dzwiek zmienial sie wraz z obrotami. |
Zakłócenia w instalacji elektrycznej, słabe filtrowanie
franek1994 - 20-03-2016, 18:21
Panowie: TO COŚ Z ALTERNATOREM
A zdiagnozowałem to BARDZO prosto. Odłączyłem (PLUS) od alternatora, następnie podłączyłem akumulator do ładowania przez 3 godź i teraz, dwa dni później bateria trzyma jak ją wpierw naładowałem
- Prosta logika
[ Dodano: 21-03-2016, 17:35 ]
Strasznie ograniczony dostęp do śruby mocującej alternator
Muszę chyba na jakiś podnośnik podjechać i zdjąć filtr oleju
se7en - 21-03-2016, 20:19
franek1994 napisał/a: |
Strasznie ograniczony dostęp do śruby mocującej alternator
Muszę chyba na jakiś podnośnik podjechać i zdjąć filtr oleju
|
dobry klucz tam trzeba miec, ja ostatnio robilem ale sie udało, lecz zeby go zamontowac... juz musialem filtr i tak zdejmowac
Krzyzak - 22-03-2016, 09:06
w E3x jest słaby dostęp? - tam można prawie wejść do środka komory silnika
altek wychodzi dołem i ma luzu tyle, że można by z 5 takich naraz wyjąć...
franek1994 - 19-04-2016, 23:31
Krzyzak, ja na prawdę nie wiem jak tu można by było chociażby dwa alternatory na raz wyciągać.
Ledwo co wyciągnąłem swój. Ale nie dałbym rady, gdybym wpierw nie zdemontował mocowania chłodnicy i ją robertdg, troszkę nie powyginał.
Przypomiam że mój silnik to 2,0
Bo w np. w 1,8 to już jest miejsca
No ale dobra. Skoro co to coś z alternatorem, i to właśnie alternator mi zżera prąd.
To co(jaka część w alternatorze) w takim razie może mi zżerać ten prąd?se7en, apg2312,
se7en - 20-04-2016, 15:43
a byles u elektryka? zżeranie pradu, to raczej chyba trzeba szukac kabel po kablu...
Krzyzak - 21-04-2016, 08:06
franek1994 napisał/a: | Przypomiam że mój silnik to 2,0 | ale one się niewiele różnią, szczególnie strona osprzętu
jak coś żre prąd to trzeba podłączyć amperomierz do klemy i po kolei bezpieczniki wyciągać i sprawdzać czy zużycie zejdzie do zera
altek też można odłączyć na próbę
franek1994 - 21-04-2016, 23:27
Krzyzak, se7en,
Ja jestem pewny w 100% że to alternator.
Jako że nie znam sie na elektronice, to może Wy coś wiecie na ten temat?
Jaki podzespół w alternatorze może prowadzić do zżerania prądu ?
apg2312 - 22-04-2016, 00:25
Regulator napięcia. Może być zwarcie/przebicie w uzwojeniu. Diody prostownicze ?
Szczerze, to jak już masz drania zdemontowanego, to daj go na jakiś porządny warsztat elektryczny. Przemierzą, sprawdzą, w razie potrzeby naprawią. Dobrze by było, gdyby na warsztacie mieli stół prostowniczy, czy jak to się tam nazywa ? Stół probierczy ? Stanowisko do sprawdzania alternatora
Coś takiego :
http://wypos.intercars.co...z%B9dze%F1&rok=
https://www.youtube.com/watch?v=1UnpCmz2Pck
|
|
|