To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Słabe ogrzewanie, zatkana nagrzewnica?

Rafaeii - 15-03-2016, 22:37
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Słabe ogrzewanie, zatkana nagrzewnica?
Witam
Mam problem ze słabym ogrzewaniem w carismie 1999. Wstepnie namierzyłem problem, jeden wąż idący do nagrzewnicy jest gorący a drugi prawie zimny(od strony pasażera)Dzisiaj robiłem płukanie całego układu chłodzenia, i jak spuściłem cały płyn kranikiem, to postanowaiłem ściągnąć ten "zimny" wąż który wchodzi do grodzi silnika.Nie wiem dlaczego ale po ściągnięciu z nagrzewnicy wyleciało troche płynu (podciśnienie go tam trzymało?)
Pytnia dla obeznanych:

1.Czy to na pewno zatkana nagrzewnica?
2.Co myślicie o zamienieniu węży nagrzewnicy miejscami(może sie odetka?) :D
3.Możliwe ze jest za mało płynu w układzie i dla tego nie grzeje?
4.jak odpowietrzyć układ?

ross - 16-03-2016, 06:49

Zobacz termostat.
robertdg - 16-03-2016, 07:10

Rafaeii napisał/a:
jak spuściłem cały płyn kranikiem, to postanowaiłem ściągnąć ten "zimny" wąż który wchodzi do grodzi silnika.Nie wiem dlaczego ale po ściągnięciu z nagrzewnicy wyleciało troche płynu (podciśnienie go tam trzymało?)
Kranikiem nie zleci cały płyn, dużo płynu pozostaje w samym bloku silnika
Układ sam się odpowietrza, jakby bylo mało płynu w układzie to silnik by sie grzał, nagrzewnice przedmuchaj albo przepłukaj np woda z węza ogrodowego - po płukaniu wodą najlepiej do układu zastosować litr koncentratu + reszta płynu.

Rafaeii - 16-03-2016, 10:04

Termostat jest sprawny, jak sie sink nagrzewa ok.20 minut to dolny wąż jest zimny a jak sie mocniej nagrzeje to otwiera i dolny wąż jest gorący. Płukanie robiłem preparatem liqui moly,zlałem to nalałem jeszcze raz wody demineralizowanej i dopiero płyn K2 Kuler. Prz nalewaniu płynu weszło mi 3 litry ale już nie zdążyłem rozgrzać silnika żeby zamieszać w całym układzie.

Mi sie wydaje że termostat otwiera tylko na duży obieg, nagrzewnica powinna grzać cały czas.
Jeak sie mylę to wyprowadźcie mnie z błędu

robertdg - 16-03-2016, 17:12

Rafaeii napisał/a:
Mi sie wydaje że termostat otwiera tylko na duży obieg, nagrzewnica powinna grzać cały czas.
Dobrze Ci sie wydaje ;-)
kkmaslowski - 07-12-2016, 16:09

Mam ten sam problem. Udało sięcoś wykombinować?