To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA3A/W 2.4] Wymiana skrzyni biegów Galant 2.4 GDI

tomek71-84 - 12-06-2016, 13:08
Temat postu: [EA3A/W 2.4] Wymiana skrzyni biegów Galant 2.4 GDI
Witam, mam pytanie dotyczące wymiany manualnej skrzyni biegów w Galancie 2.4 GDI (150ps)z 1999 r. mianowicie, jak bardzo czasochłonny jest to zabieg i ile powinien potrwać w "normalnym warsztacie samochodowym"... w sensie, czy w jednym dniu roboczym jest to do ogarnięcia? i czy pod skrzynią idzie belka, tak że trzeba będzie ruszać również większość zawieszenia w aucie ? pytam bo dzwoniłem do mechanika z zapytaniem o cenę wymiany skrzyni i rzucił przedziałem cenowym od 400 zł do 600 zł w zależności właśnie, czy będzie trzeba poświęcić czas na rozkręcanie zawieszenie, czy też nie. Heh.. średnio u mnie z wiedzą mechaniczną niestety, dlatego postanowiłem zasięgnąć języka i zwrócić się o pomoc do was:) z góry dziękuję za pomoc :)

P.s
czy skrzynie montowane w Space Wagon, bądź Space Runner z silnikiem 2.4 GDI , będą pasowały również do Galanta, chyba że są inne model Mitsu od którego podpasuje skrzynia bez komplikacji ? .
hmm...
pozdrawiam :)

robertdg - 12-06-2016, 16:48

tomek71-84 napisał/a:
w sensie, czy w jednym dniu roboczym jest to do ogarnięcia? i czy pod skrzynią idzie belka, tak że trzeba będzie ruszać również większość zawieszenia w aucie ? pytam bo dzwoniłem do mechanika z zapytaniem o cenę wymiany skrzyni i rzucił przedziałem cenowym od 400 zł do 600 zł w zależności właśnie, czy będzie trzeba poświęcić czas na rozkręcanie zawieszenie, czy też nie.
Zawieszenie rozkreca sie w celu demontazu pólosiek, przedział cenowy jak najbardziej nie wysrubowany, tutaj masz opis jak to mniej wiecej wyglada http://forum.mitsumaniaki...1276325#1276325
W razie potrzeby kontynuuj powyzszy wątek.

Skrzynie dobierasz według symbolu F5M4...
Tutaj jest temat dotyczacy regeneracji skrzyni http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=41595
Tu masz dział Kupie sprzedam wiec tam zakladaj wszelkie tematy tego dotyczace http://forum.mitsumaniaki.pl/index.php?c=18

milo - 12-06-2016, 18:55

tomek71-84 napisał/a:
jak bardzo czasochłonny jest to zabieg i ile powinien potrwać w "normalnym warsztacie samochodowym"... w sensie, czy w jednym dniu roboczym jest to do ogarnięcia?

Nawet w warunkach domowych w jeden dzień zmienia sie skrzynie
robertdg napisał/a:
Skrzynie dobierasz według symbolu F5M4...

Tylko i wyłacznie i będzi tylko jeden typ nr do GDI F5M422F6NC
tomek71-84 napisał/a:
chyba że są inne model Mitsu od którego podpasuje skrzynia bez komplikacji ? .

Pasować bedzie tylko przełożenie 5 biegu jest inne ,diesel ma najdłuższe po tym ma Gdi najkrótsze ma 2.0 pb ,więc szukaj tylko od GDI skrzyni

TANO - 12-06-2016, 19:47

Jeżeli masz odpowiednie warunki skrzynie ogarniesz bez problemu. Tym bardziej WARSZTAT.
A przy odrobinie chęci możesz to zobaczyć u mnie jakieś 50km od Wrocka

tomek71-84 - 12-06-2016, 20:14

Dziękuję wszystkim za pomoc :) szczególnie koledze Tano za udostępnienie miejsca :) niestety skrzynia jest na tyle uszkodzona, że autko nie jest zdolne do jazdy:(.