Outlander I GEN Techniczne - Relingi/rozstaw i średnica-BELKI AGURI
Świeży - 29-06-2016, 16:15 Temat postu: Relingi/rozstaw i średnica-BELKI AGURI jak w temacie, czy ktoś mógłby mi pomóc i podać rozstaw i średnice relingów. Nie mogę znaleźć nigdzie w internecie, a sam będę mógł zmierzyć dopiero w następnym tygodniu.
Ew. ktoś mi potwierdzi Z PRAKTYKI że na owe relingi (grube) będą pasowały belki z mocowaniami ,,AGURI'' takie jak na zdjęciu:
http://www.gotravels.pl/i..._prestige_1.jpg
Dziękuję
nytsug - 30-06-2016, 07:08
Też myślałem o tych co Ty jednak w końcu wziąłem THULE 775. Są dużo solidniejsze i obejmują cały reling.
Świeży - 30-06-2016, 08:22
Czyli pasują?? Właśnie między tymi dwoma modelami wybieram, myślałem że znajdę jakąś alternatywę dla Thule ale chyba nie będę kombinował. Dzięki za podpowiedź
heer75 - 30-06-2016, 09:48
Ja natomiast polecam bagaznik rowerwowy tej poskiej firmy Ag.
Bagaznik na hak. Przejechalem juz z nim ze 3tys km z zapietymi rowerami- nic sie nie dzieje.
Tani i dobry, banalny w montazu/demontazu.
elektryk - 01-07-2016, 10:21
Na moje oko te Aguri nie dadzą rady
http://www.gotravels.pl/i..._prestige_2.jpg
Musisz szukać dedykowany uchwytów belek do "grubych" relingów, wspomniane Thule mają taką zaletę że są osiągalne od ręki w wielu sklepach, niestety są dość drogie. Może coś z Mont Blanc da się dopasować, ale to marka w stylu Thule, więc cena nie musi być dużo niższa.
Świeży - 01-07-2016, 11:49
czy ja wiem czy nie dadzą rady
http://img18.staticclassi...ling-otwock.jpg
w każdym razie zamówiłem jednak Thule Rapid 775 z belkami, co prawda używane no ale 800-900pln za nowe to dla mnie trochę fanaberia.
Dzięki Panowie za pomoc, teraz jeszcze tylko trzymamy kciuki żeby wszystko było z nimi w porządku
nytsug - 01-07-2016, 14:07
Te Aguri też by podeszły tylko ja się obawiałem, że porysują mi całe relingi bo tam jest cienka guma, a w tych 775 jest cały pasek gumowany i mocny. Ja swoje Thule 775 wyhaczyłem jakiś rok temu w super stanie za 200zł na allegro wraz z pasami i uchwytami mocującymi na belkach też firmy thule. Używam ich bardzo często - do rowerów, do boxa dachowego, do drabiny - są łatwe w montażu i wytrzymałe - poszedł 190km/h z boxem:)
Kochan - 09-07-2016, 20:56
Panowie, przymierzam się do zakupu boxa i belek. Odnośnie belek to wiem, że muszą być te THule 775 natomiast pojawia się pytanie czy box pod te belki jakiś specjalny/dedykowany czy pełna dowolność? Nigdy nie miałem takiego zestawu więc chciałbym oszczędzić ewentualnych zdziwień, że coś nie pasuje
Pytanko 2. Thule 775 to są same stopy do których trzeba dokupić belki czy już gotowy zestaw do montażu na dachu?
elektryk - 10-07-2016, 15:13
Kochan napisał/a: | Panowie, przymierzam się do zakupu boxa i belek. Odnośnie belek to wiem, że muszą być te THule 775 natomiast pojawia się pytanie czy box pod te belki jakiś specjalny/dedykowany czy pełna dowolność? Nigdy nie miałem takiego zestawu więc chciałbym oszczędzić ewentualnych zdziwień, że coś nie pasuje | Ja montowałem już kilka boxy pasują takie co mają "łapki" opinające belkę, jak i takie co mają kołki do belki. Problemem może być tylko jeśli weźmiesz szeroką belkę aluminiową i box z wąskimi łapkami.
Kochan napisał/a: | Pytanko 2. Thule 775 to są same stopy do których trzeba dokupić belki czy już gotowy zestaw do montażu na dachu? | Z tego co pamiętam to oddzielnie się kupuje stopy i belki. Belki mają 2-3 rodzaje i 2-3 długości. Najtańsze są belki kwadratowe stalowe, bardziej wypasione aluminiowe to większy koszt, a żekomo są też bardziej aerodynamiczne.
Bzyk_R1 - 14-07-2018, 22:59
Mały odkop tematu.
Proszę o podanie modeli pasujących pod nasze relingi dachowe belek. Zamierzam kupić box na dach z Thule lub inter pack i szukam sprawdzonych przez użytkowników belek pod takie boxy.
flash - 15-07-2018, 11:54
Ja już ze 3 lata mam zwykłe belki tego typu:
https://www.google.pl/sea...5ZlNAPciDsRQfM:
Na nich jeździ trumna Thule (długość 2m, ładowność 75 kg). Zestawu nie ściągałem z dachu od wspomnianych trzech lat - używam trumny na co dzień bo dużo podróżuję. Trochę się obawiałem o ich trwałość, ale jest super. Przejechały już ze mną jakieś 80 tyś km, w tym koło jednej trzeciej po autostradzie. Trzymają twardo, uchwyt obejmuje większość obwodu relingu. Rozpędzałem Miśka max do 150 km/h, ale generalnie z trumną staram się nie przekraczać 140 km/h (Thule zaleca max 130km/h).
Rozstaw belek pasuje na styk do Miśka. Jedyny minus, że po trzech latach jazdy na samochodzie (365 dni w roku) śruby trochę pordzewiały i ciężko będzie je odkręcić, ale przy takiej cenie można te belki zwyczajnie odciąć i kiedyś założyć nowe
Cena dedykowanych belek Thule była pamiętam kosmiczna, więc zdecydowałem się na rozwiązanie budżetowe. Nie żałuję i polecam.
Bizi78 - 15-07-2018, 14:00
To ja tylko zaproponuję aby trumna miała możliwość otwarcia na obie strony .
elektryk - 15-07-2018, 21:26
flash napisał/a: | Cena dedykowanych belek Thule była pamiętam kosmiczna, więc zdecydowałem się na rozwiązanie budżetowe. Nie żałuję i polecam. | Belki Thule nie są problemem, tylko same uchwyty na takie szerokie relingi. Ja mam uchwyty "Thule Rapid System 775", kupiłem je razem z belkami aluminiowymi o starym przekroju (symetrycznym) bo stalowe kosztowały niewiele taniej. Uchwyty 775 wg mnie są rewelacyjne, obejmują belkę taśma dookoła i nie ma możliwości "ześlizgnięcia się" z relingów. Czuję osobisty strach przed mocowanie do relingów na zasadzie imadła które ściska reling z boku.
Bizi78 napisał/a: | To ja tylko zaproponuję aby trumna miała możliwość otwarcia na obie strony . | To jest tylko bajer, żeby do trumny się dostawać najwygodniej najlepiej zamontować ją skrajnie po jednej stronie, wtedy opcja otwarcia na drugą stronę jest mało użyteczna.
Bizi78 - 15-07-2018, 21:38
elektryk napisał/a: | To jest tylko bajer, żeby do trumny się dostawać najwygodniej najlepiej zamontować ją skrajnie po jednej stronie, wtedy opcja otwarcia na drugą stronę jest mało użyteczna. |
Brat bardzo narzeka, a montuje na foce mk1 na środku i sporo niższym od O1.
Wszystko zależy od upchanych toreb .
Bzyk_R1 - 15-07-2018, 22:40
Teraz większość nowych boxów otwiera się na dwie strony więc nie ma problemu. Outek jest wysoki na tyle że tak czy siak będę pakować graty z jakiegoś podestu więc box będzie chyba centralnie. Nawet same uchwyty thule 775 są mega drogie. Nie mam żadnego doświadczenia z tym i chyba udam się do sklepu który się specjalizuje w bagażnikach i coś dopasujemy.
|
|
|