To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C68A 1.8] Nabijanie klimatyzacji

Pioter_86 - 05-08-2016, 20:06
Temat postu: [C68A 1.8] Nabijanie klimatyzacji
Po dłuższej przerwie znowu stałem się posiadaczem lancerka GTi z 92 roku.
Tym razem z klimatyzacją i tu mam mały problem, muszę ją nabić starym czynnikiem a to robią już prawie tylko ludzie od serwisu AGD.
Znalazłem kogoś takiego w okolicy i teraz pytanie gdzie znajduje się zawór do nabicia klimatyzacji?
Za lewą lampą znajduje się jeden ponoć od sprawdzania ciśnienia, ale nie mogłem się doszukać drugiego o którym mówił serwisant AGD. :)

Krzyzak - 05-08-2016, 21:54

Możesz nabić nowym czynnikiem, czyli R134a - tylko musisz wymienić wszystkie oringi w instalacji i obowiązkowo osuszacz.
A co do zaworów to trzeba sprawdzać po kolei przewody - zawsze są na jakiejś sztywnej ich części.

Pioter_86 - 06-08-2016, 20:14

Z tego co mi powiedział "miły pan" od klimatyzacji to muszę wymienić węże, bo nie opłaca się kupować przejściówek, przewodów itd itp i jeszcze może sprężarka nie chodzić na nowym czynniku :) czyli pewnie nie chciało mu się tym zajmować
Dzisiaj znowu obejrzałem przewody i nie widzę drugiego zaworka.
Jest taka możliwość żeby był gdzieś zabudowany wewnątrz auta?

Krzyzak - 06-08-2016, 22:03

Nigdy wewnątrz. Sprawdz przy sprężarce oraz na tym drugim przewodzie na grodzi.
Pioter_86 - 07-08-2016, 11:29

Wszystkie widoczne przewody po podniesieniu maski sprawdziłem, to chyba zostają okolice sprężarki, ale znajduje się między silnikiem a grodzią bardziej od spodu to pewnie za tydzień jak wrócę do domu dokładniej to wszystko obejrzę na podnośniku i może na warsztacie ktoś przy okazji będzie coś wiedział.
mouseman - 07-08-2016, 21:50

drugi zaworek jest w okolicy samego kompresora. Nabijałem klimę dwa lata temu czynnikiem R12 i według opinii fachowców firmy Klima-Kar, klima z tym czynnikiem jest niezniszczalna. Osobiście myślałem nad przeróbką na R134a, ale jest to opłacalne jak coś się konkretnie rozczelni.

P.S Niech zgadne ciemny Lancer na felgach 17" z OLX to twój nowy nabytek ? 8)

Pioter_86 - 10-08-2016, 01:26

Dziękować dobry człowieku :)
W przyszłym tygodniu to dokładnie sprawdzę po urlopie bo teraz moja pani łeb mi urwie jak będę na parkingu siedział przy samochodzie. ;P

Dokładnie ten, ciemny grafit bardzo mi się spodobał, gorzej z felgami... są za duże do tak małego auta i na profilu 40 czuć wszystkie braki w nawierzchni, także już szukam 15 z galanta bo szkoda mi zawieszenia.

Chyba byłem ślepy że go wcześniej nie znalazłem, znajduje się faktycznie na sprężarce.