Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C68A 1.8] Nabijanie klimatyzacji
Autor Wiadomość
Pioter_86 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma, lancer gti, outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-08-2016, 20:06   [C68A 1.8] Nabijanie klimatyzacji

Po dłuższej przerwie znowu stałem się posiadaczem lancerka GTi z 92 roku.
Tym razem z klimatyzacją i tu mam mały problem, muszę ją nabić starym czynnikiem a to robią już prawie tylko ludzie od serwisu AGD.
Znalazłem kogoś takiego w okolicy i teraz pytanie gdzie znajduje się zawór do nabicia klimatyzacji?
Za lewą lampą znajduje się jeden ponoć od sprawdzania ciśnienia, ale nie mogłem się doszukać drugiego o którym mówił serwisant AGD. :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 05-08-2016, 21:54   

Możesz nabić nowym czynnikiem, czyli R134a - tylko musisz wymienić wszystkie oringi w instalacji i obowiązkowo osuszacz.
A co do zaworów to trzeba sprawdzać po kolei przewody - zawsze są na jakiejś sztywnej ich części.

Pioter_86 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-08-2016, 20:14   

Z tego co mi powiedział "miły pan" od klimatyzacji to muszę wymienić węże, bo nie opłaca się kupować przejściówek, przewodów itd itp i jeszcze może sprężarka nie chodzić na nowym czynniku :) czyli pewnie nie chciało mu się tym zajmować
Dzisiaj znowu obejrzałem przewody i nie widzę drugiego zaworka.
Jest taka możliwość żeby był gdzieś zabudowany wewnątrz auta?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-08-2016, 22:03   

Nigdy wewnątrz. Sprawdz przy sprężarce oraz na tym drugim przewodzie na grodzi.

Pioter_86 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-08-2016, 11:29   

Wszystkie widoczne przewody po podniesieniu maski sprawdziłem, to chyba zostają okolice sprężarki, ale znajduje się między silnikiem a grodzią bardziej od spodu to pewnie za tydzień jak wrócę do domu dokładniej to wszystko obejrzę na podnośniku i może na warsztacie ktoś przy okazji będzie coś wiedział.

mouseman 
Mitsumaniak
Krzyś :)

Auto: Z16A; C62A; C68A; CX4A
Wysłany: 07-08-2016, 21:50   

drugi zaworek jest w okolicy samego kompresora. Nabijałem klimę dwa lata temu czynnikiem R12 i według opinii fachowców firmy Klima-Kar, klima z tym czynnikiem jest niezniszczalna. Osobiście myślałem nad przeróbką na R134a, ale jest to opłacalne jak coś się konkretnie rozczelni.

P.S Niech zgadne ciemny Lancer na felgach 17" z OLX to twój nowy nabytek ? 8)

Pioter_86 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-08-2016, 01:26   

Dziękować dobry człowieku :)
W przyszłym tygodniu to dokładnie sprawdzę po urlopie bo teraz moja pani łeb mi urwie jak będę na parkingu siedział przy samochodzie. ;P

Dokładnie ten, ciemny grafit bardzo mi się spodobał, gorzej z felgami... są za duże do tak małego auta i na profilu 40 czuć wszystkie braki w nawierzchni, także już szukam 15 z galanta bo szkoda mi zawieszenia.

Chyba byłem ślepy że go wcześniej nie znalazłem, znajduje się faktycznie na sprężarce.

Odpowiedz do tematu