[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wyciek - ubytek oleju silnikowego - Lancer CYxA
danyielek - 12-08-2016, 08:47 Temat postu: Wyciek - ubytek oleju silnikowego - Lancer CYxA Takie pytanko, wymieniłem pod koniec stycznia olej na Millersa 5W30 C2 (chyba C3 powinienem) i zauważyłem że teraz w lecie przy mocniejszym używaniu (codziennie kilka razy do 4tys dochodzi obrotomierz) to spala mi olej (wycieków nie zauważyłem) pytanie czy to normalne czy nie do końca. Miesiąc temu dolałem ok 200ml, teraz po miesiącu sprawdziłem i znowu trzeba było dolać 200/250ml a przez ten miesiąc przejechałem ok 1200/1400km głównie po mieście i zastanawiam się czy to normalne ? Przebiegu mam 135k
RalfPi - 12-08-2016, 17:48
Jak masz auto od nowości i normalnie użytkujesz, to spala dużo (teoretycznie w normie 1l/1000km).
Jeżeli kupiłeś używkę, to różne rzeczy mogły się dziać wcześniej (również z przebiegiem).
Parę razy na ciepłym do 4krpm? To żaaden problem dla silnika - absolutnie żaden.
Jeżeli parę razy zakręcisz do 6krpm, to myślę, że również żaden problem
Normalne użytkowanie pojazdu.
lobuzek - 12-08-2016, 20:57
Silnik jest od pracy. Byle nie kręcić go na zimno. Poza tym - lepiej dać mu się pokręcić, niż mulić jazdą na samym dole. Mi się często zdarza zakręcić silnik pod 5000 rpm i nie ma problemu - tyle że jest porządnie zagrzany przed czymś takim. Zużycie oleju nie występuje.
apg2312 - 12-08-2016, 21:58
A czemu się dziwisz, jak masz 5W30 wlany ? Silnik będzie olej zżerał, i tyle, szczególnie że w wyższych temperaturach ten olej robi się dość rzadki.
Mimo wszystko w warunkach klimatycznych Polski zalecany jest olej klasy 5W40.
http://adwa.eu/wp-content...pko%C5%9Bci.pdf
grzesiopol - 12-08-2016, 23:00
Ja jeździłem na Valvoline Maxlife 10W40 i od wymiany do wymiany stan no może troszkę zżarło, podczas wymiany zawsze leje do środka miarki nigdy do górnej kreski. Licznik powyżej 100tyś. Użytkowanie normalne plus kręcenie wyżej tylko przy wyprzedaniu. Wniosek, że wszystko zależy od rodzaju oleju. W innych samochodach w mojej rodzinie też zalewany tej olej i nastąpił spadek zużywania oleju, nawet w oplu w którym w instrukcji jest napisane że może zużywać 0,7 litra oleju na 1000km. Teraz w Lancerze RA mam zalany Castrol 5W30 i zastanaiam się nad wymianą na Valvoline SynPower 5W30 ale z formułą Maxlife albo nawet samego Maxlife 5W30 lub 5W40 a licznik to 115 tyś.
tyku - 12-08-2016, 23:52
apg2312 napisał/a: | A czemu się dziwisz, jak masz 5W30 wlany ? |
Bo tak ma być
apg2312, Myślisz, że jak wleje 5W40 to się coś zmieni.
danyielek, Masz problem, ale to nie wina oleju.
apg2312 - 13-08-2016, 00:20
tyku napisał/a: |
Bo tak ma być |
Co tak ma być ? 5W30 ? A to niby jakim cudem ? Bo jest paliwooszczędny/bo tak zalecił producent ?
Olej silnikowy dobieramy wg zaleceń producenta, owszem.
Ale kierujemy się podaną zazwyczaj przez producenta auta klasyfikacją jakościową wg ACEA i/lub klasyfikacją jakościową wg API. Warto przy tym patrzeć, żeby zastosowany olej miał aprobatę producenta auta, ale w większości aut nie jest to bezwzględnym wymogiem.
A te magiczne cyfry i literki (5W30, 5W40, 10W50 itp., itd.), czyli parametry oleju to tylko klasyfikacja lepkości wg SAE. I konkretny olej dobieramy patrząc na warunki, w jakich silnik będzie pracował. Bo sorry, ale nie uwierzę, że na np. afrykańskie czy australijskie pustynie/temperatury też ma być zastosowany olej 5W30
Na polskie warunki klimatyczne dla normalnie eksploatowanych, nie żyłowanych silników zalecane są oleje w przedziale 5W40/10W40. I tego żadne widzimisię producenta, żaden reklamowy bełkot nie zmieni, bo wishful thinking producentów aut nie obniży letnich temperatur w Polsce do max 20 stopni, gdzie owszem, 5W30 spokojnie by się sprawdzał.
tyku napisał/a: | Myślisz, że jak wleje 5W40 to się coś zmieni. |
Owszem. Większa lepkość w wyższych temperaturach, grubszy i pewniejszy film olejowy, mniejsze przepuszczanie oleju przez pierścienie.
tyku napisał/a: | Masz problem, ale to nie wina oleju. |
Owszem, powodów "znikania" oleju może być sporo, ale mimo wszystko winy samego oleju tak kategorycznie bym nie wykluczał.
grzesiopol - 13-08-2016, 08:00
danyielek wracając do oleju to czy ty lejesz zawsze do pełna tj. do górnej kreski
Sprawdź tak jak pisałem wyżej tj zostawić olej na środku miarki i w razie czego dolewaj do środka. Trzeba co prawda częściej sprawdzać olej ale przecież nie zajmuje to aż tak dużo czasu.
Co do olei to każdy musi znaleźć swój jedyny, trzeba po prostu trafić. Nie jestem przedstawicielem Valvoline ale możesz spróbować jeżeli chcesz tego oleju, uwierz mi polecił mi go nasz lubelski mechanik gdy miałem Space Wagona i słychać było zawory, miałęm zalany Mobilem ale jeszcze takim nie rozlewanym w polsce, po zalaniu Maxlifem silnik wyciszył się i przestałem dolewać oleju, w ilościach jak wcześniej. Teraz jeżdżą Peugotem 206 1.4 HDI na tym samym oleju (ale do diesla) i też przestałem dolewać oleju jak to robiłem wcześniej.
Oczywiście nie licz na cudowne ozdrowienie w trybie natychmiastowym ale zawsze jest jakaś nadzieja.
danyielek - 14-08-2016, 22:14
grzesiopol ostatnio wlałem do połowy i po miesiącu zjadł właśnie ok 200/250ml, teraz po dolaniu pojechałem w trasę (na urlop) do Niemiec także zrobię ok 2k i zobaczę jak to wygląda. Pewnie wybiorę się na wymianę i spróbuję tego Valvo tylko zastanawiam się czy 5W40 czy 10W40 bo faktycznie ten 5W30 wydaje mi się trochę za rzadki. Może polecisz gdzie wymienią i zaleją Valvo (pisałeś cośo naszym lubelskim mechaniku )
RalfPi - 14-08-2016, 22:29
Ponawiam pytanie - silnik od nowości u Ciebie?
grzesiopol - 14-08-2016, 22:54
Ja wymieniałem sam, on mi tylko polecił ten olej. Olej kupuje przeważnie Intercars lub Niedziałek. Mogłeś przyjechać na dziesiejszego spota lubelskiego to byśmy pogadali. Zajrzyj czasami na lubelskie OT to może ktoś ci coś poleci, doradzi. Jeżeli będziez próbował Valvoline to pamiętaj Maxlife bo on ma specjalne dodatki. Czy twój silnik dymi ci na niebiesko, masz jakieś wycieki - sprawdzałeś pod spodem? Jak nie masz wycieków to możesz mieć problem z pierścieniami. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Samochód kupowałes od kogoś i czy ten przebieg jest prawdopodobny i tak jak pytał RalfPi czy ty ten samochód masz od nowości. Opisz troche co i jak bo mało informacji.
apg2312 - 15-08-2016, 01:48
grzesiopol napisał/a: | Jeżeli będziez próbował Valvoline to pamiętaj Maxlife bo on ma specjalne dodatki. |
Bez sensu. Valvoline Maxlife ro linia olejów zaprojektowana specjalnie dla silników o dużym przebiegu (high mileage).
Czy przebieg 135 tyś. km to już jest aż tak dużo, żeby tego typu oleje stosować ?
Moje porada :
zalej silnik porządnym, w pełni syntetycznym olejem, przykładowo Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40
http://www.liqui-moly.pl/...id=38&Itemid=29
japońskie silniki lubią oleje syntetyczne, nie żadne dziwne wynalazki.
Z góry odpuść sobie oleje z liczbą 10 z przodu (np. 10W40). Wiem, lepkość zasadniczo nie oznacza, jaki to jest olej, ale 95% obecnych na rynku polskim olejów w klasie 10W40 to albo półsyntetyki, albo "oleje w technologii syntetycznej", czyli mówiąc fachowo oleje hydrokrakowane (HC), a tłumacząc na polski : przerobiony/podrasowany olej mineralny.
Wrzuć sobie zresztą swój model auta w szukajkę :
http://liquimoly.pl/index...apper&Itemid=72
Temat o olejach :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72313
grzesiopol - 15-08-2016, 05:37
apg2312 napisał/a: | Bez sensu. Valvoline Maxlife ro linia olejów zaprojektowana specjalnie dla silników o dużym przebiegu (high mileage). | nie duże przebiegi tylko powyżej 100tyś
apg2312 napisał/a: | "oleje w technologii syntetycznej", czyli mówiąc fachowo oleje hydrokrakowane (HC), a tłumacząc na polski : przerobiony/podrasowany olej mineralny | ten 10w40 jest BLENDOWANY ale znaczy to to samo. Ja mu podałem przykład a każdy ma swój rozum, do swojego wlewałe już przy 120tyś i było OK.
for engines over dla silników powyżej i dalej Exclusive Multi-Life additives combat the 4 major causes of engine breakdown:(zwalcza 4 przyczyny awarii silnika)
1. Leaks - wycieki
2. Deposits - nagar
3. Sludge - osad olejowy
4. Friction - tarcie
apg2312 napisał/a: | japońskie silniki lubią oleje syntetyczne, nie żadne dziwne wynalazki. | nie wiem skad taka wiedza zwłaszcza na temat wynalazków, nie używałeś to nie krytykuj, co innego jakbyś używał i nie był zadowolony. Ja pisałem, że byłem jestem i mam nadzieję, że będę. Zawsze też może nalać 5W40 Maxlife czyli w pełni syntetyczny olej silnikowy lubiony przez japońskie silniki
apg2312 - 15-08-2016, 11:46
grzesiopol napisał/a: | nie duże przebiegi tylko powyżej 100tyś |
Nie ufając swojej (przyznaję, takiej sobie) znajomości języka angielskiego aż sprawdziłem w tłumaczu Google, co znaczy "high mileage". Tylko czemu pokazało mi tłumaczenie "wysoki przebieg" ?????
grzesiopol napisał/a: | BLENDOWANY ale znaczy to to samo |
Czyli jest tak, jak pisałem, a jak byś nie nazwał, i w co nie zapakował będzie to to samo.
grzesiopol napisał/a: | (zwalcza 4 przyczyny awarii silnika)
1. ........................
2. Deposits - nagar
3. Sludge - osad olejowy
4. Friction - tarcie |
Stosując olej syntetyczny wszystkie te 3 podane powyżej przyczyny są tak samo zwalczane, i to w dużo większym stopniu.
Co do
grzesiopol napisał/a: | 1. Leaks - wycieki |
to bez urazy, ale rozsądniejszym i pewniejszym rozwiązaniem jest zlokalizowanie i usunięcie wycieku.
Ale jak masz np. dziurę w misce olejowej, to ten Twój olej, nawet z dodatkiem słynnego czy raczej osławionego MotoDoctora nie pomoże
grzesiopol napisał/a: | nie wiem skad taka wiedza zwłaszcza na temat wynalazków, nie używałeś to nie krytykuj, co innego jakbyś używał i nie był zadowolony |
Nie wiesz, i nigdy się nie dowiesz, zresztą to akurat nie jest Ci do szczęścia potrzebne.
A czy używałem, czy nie używałem, czy moja wiedza jest empiryczna, czy poczytałem sobie to i owo, czy może po prostu to moja fantazja....czy to ważne ? Na szczęście nie muszę nikomu się tłumaczyć ani niczego udowadniać
Ważne, że mam rację
Janq - 15-08-2016, 12:06
Valvo Max Life - to tylko chwyt marketingowy i nic więcej. Porządne oleje mają ten sam, jak nie lepszy pakiet dodatków chroniących silnik.
Jeśli silnik wcina olej to należy się zastanowić dlaczego to robi? Zmiana oleju zasadniczo nic, albo niewiele zmieni.
Danyielek, pytanie do Ciebie - co ile zmieniasz olej, jakie odcinki pokonujesz, i jaki jest Twój styl jazdy.
|
|
|