[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A 1.5] Silnik 4G15 - zmiana z 12V na 8V. Potencjalne pro
Anonymous - 11-03-2007, 22:45 Temat postu: [C62A 1.5] Silnik 4G15 - zmiana z 12V na 8V. Potencjalne pro Witam forumowiczow
Serduszko mojego lancerka (12V) najpewniej zakonczylo swoj zywot... brak kompresji na 2 garach... Nie wiem jeszcze dokladnie co jest przyczyna ale juz sie nastawiam na drugi silnik.
Mam pytanka:
1. Wydaje mi sie ze z mechanicznej strony zmiana jest bezproblemowa, tak ?
2. ECU - czy komp od 12 bedzie dzialal z 8 ?
3. Jakie inne problemy moga sie pojawic ?
Tytulem wyjasnienia - pytam bo 8v moge obejrzec niedaleko siebie, w okolicy natomiast nie znalazlem 12v... Roznica paru kucy nie jest dla mnie istotna...
Z gory dziekuje za pomoc
josie - 11-03-2007, 23:00
Inny aparat zapłonowy, konieczny także zakup cewki WN (w 8V jest zewnętrzna).
Lekka przeróbka wiązki elektrycznej (z w/w względów).
Nie wiem jak ECU, ale myślę że będzie działać bez problemów.
Krzyzak - 12-03-2007, 08:37
silniki roznia sie tylko glowica i paroma elementami osprzetu (inny aparat zaplonowy, troche zmieniona wiazka przewodow) - jak pisal Josie; ECU jest inne, ale silniki spokojnie beda chodzic z tym, ze mapy wtrysku sie roznia - wieksze roznice dotycza ECU 8v z lat 88-89, gdzie bylo ono diametralnie inne
cala reszta - skrzynia, blok, naped, mocowania itp. - to samo
Anonymous - 12-03-2007, 18:04
Dzieki chlopaki, wiem teraz na czym stoje w tej kwesti
Jutro glowica zostanie zdjeta i obejrzy sie co tam w cylindrach i glowicy slychac... Po dzisiejszym pomiarze cisnienia sprezania "az" 5 po zalaniu olejem na jednym z garow...
|
|
|