To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Nagrzewnica do garażu

rej - 12-11-2016, 10:41
Temat postu: Nagrzewnica do garażu
Garaż o powierzchni 6x6x3. Dosyć duży. Zastanawiam się jaka opcja będzie najlepsza pod względem wydajności oraz ekonomi: olejowa, gazowa czy elektryczna.
Idzie zima i nie da się po prostu pracować gdy temp. spadnie poniżej pewnego krytycznego poziomu.

kaczka81s - 13-11-2016, 16:30

Elektryczna, prąd drogi podejrzewam że zanim nagrzeje taką powierzchnię chwila minie, chyba że nadmuchowa, ale kW też pociągnie. Gazowa ok tylko trzeba by dobrać wielkość mniej więcej do powierzchni no i butla z gazem koszt raczej niewielki.
Olejowa, jeśli chodzi o olej napędowy musisz gdzieś odprowadzać spaliny.
Jeżeli masz możliwość odprowadzić spaliny, to może mała "koza" wystarczy i wyjdzie najtaniej.

Sprawa druga, garaż masz ocieplony czy nie, a najważniejsze czy w miarę szczelny.

Poza tym już był podobny temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84240

darcun4 - 13-11-2016, 19:25

Ja osobiście mam "kozę" kupioną w Castoramie i ok. 3 metry przewodu spalinowego. Wystarczy ok. 30 minut palenia, mały nadmuch na piec i rurę i w garażu ciepło.
Swego czasu zrobiłem też palnik na olej przepracowany, który wstawiałem na ruszt "kozy" i też ładnie grzało.
Tylko samo rozpalanie mnie ......denerwowało.

kaczka81s - 14-11-2016, 20:45

darcun4 napisał/a:
Swego czasu zrobiłem też palnik na olej przepracowany, który wstawiałem na ruszt "kozy" i też ładnie grzało.
Tylko samo rozpalanie mnie ......denerwowało.

Też tak zrobiłem, tylko większość dymu waliło do środka ponieważ komin miał za miały ciąg.
A żeby rozpalić palnik to trzeba najpierw ropy nalać i jak się nagrzeje dopiero puścić olej.

rej - 15-11-2016, 07:17

Analizowałem temat i spodobał mi się pomysł z nagrzewnicą gazową. Koszta chyba najmniejsze.
tyku - 15-11-2016, 11:07

rej, Zanim to ustrojstwo kupisz, to podjedź do kogoś i zobacz jak to działa. Całkowity brak komfortu, przy pracy w garażu. :doubt:
Głowę Ci rozsadzi, a już nie wspomnę jakie to szkodliwe dla zdrowia. :P

RalfPi - 15-11-2016, 12:54

Czyli wychodzi, że dobrze docieplić garaż i zrobić ogrzewanie elektryczne?
Fragu - 15-11-2016, 14:21

Ja póki co mam nieocieplony garaż i właśnie kupiłem sobie przysłowiową "kozę" - jestem bardzo ciekaw jak ona się sprawdzi.

W domu i tak palę drewnem więc paliwo zawsze będzie. :wink:

kaczka81s - 15-11-2016, 21:49

tyku napisał/a:
rej, Zanim to ustrojstwo kupisz, to podjedź do kogoś i zobacz jak to działa. Całkowity brak komfortu, przy pracy w garażu. :doubt:
Głowę Ci rozsadzi, a już nie wspomnę jakie to szkodliwe dla zdrowia. :P

Używałem kiedyś takiej na budowie, na zewnątrz było ok -10 zamiast okien folia i w środku było przyjemnie, poza tym jeśli jest sprawna i spala całkowicie gaz to nie ma żadnego smrodu i wcale nie jest szkodliwe.

Co do mocy nie wiem, ale różnica w cenie niewielka i ja bym wziął 50-tke. Zapinasz butlę, stawiasz całość w kącie i hula :mrgreen:
Jak masz w miarę szczelny garaż to moment będzie ciepło.