To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Lancer 1.5 - przebieg?

KrzychuIE - 12-12-2016, 03:01
Temat postu: Lancer 1.5 - przebieg?
Witam. Od jakiegoś czasu rozglądam się za Lancerem 1.5 08-10.

Znalazłem to: https://www.donedeal.ie/c...lancer/13194146
Czy wy, dordzy użytkownicy macie jakiś limit przebiegu po którym nie kupilibyście auta? jakieś statystyki zużycia? Czy po przekroczeniu danego numerka o coś bardziej się obawiać? Sprawdzać?
220kkm - 3800 EUR, za 100-120 wołają 5-6tysięcy. Czy te 100kkm warte jest dodatkowe 2 tysiące? Istnieje też możliwość że te 100kkm są przekręcone z 250kkm. Więc czy warto cyferki stawiać jako główny 'wymóg'?
Pozdrawiam, Krzychu
PS. Może lepiej kupić 2 auta po 250kkm niż 1 auto 100kkm za tę samą cenę? :D

marcink - 12-12-2016, 23:06

Akurat od jakiegoś czasu monitoruję ogłoszenia pod kątem drugiego auta i powiem szczerze - przebieg to jest ostatnia rzecz na jaką zwracam uwagę.
Dla mnie liczy się stan, rocznik (kwestia blacharki) oraz kto nim jeździł i czy go jakoś chałupniczo nie modyfikował.

RalfPi - 13-12-2016, 07:39

Serwus, pytanie, w moim rozumieniu, jest zadane.. inaczej - mogłoby być zadane lepiej :)
To czy kupiłbym auto z przebiegiem np. 300kkm zależy od tego jakie przebiegi będę robił - jeżeli tylko po to, żeby uczyć się jeździć przez 2 lata po mieście - pewnie!
Jeżeli np. "na budowę" - pewnie!
Jeżeli do codziennej pracy i tras - raczej nie.
Więc wypadałoby rozszerzyć zakres pytania.

Odpawiadajać jednak na wyżej postawione pytanie - zależy do czego.
Moja prywatna ocena mówi, że wszystkie auto w tej samej klasie kosztują w miarę podobnie (tzn. niezależnie od rocznika i przebiegu roczne koszty wynoszą +- tyle samo).
W nowych nie ma tylu niespodzianek (co w krytycznych sytuacjach pozwala zaoszczędzić czas i nerwy), a kupując starszy samochód resztę pieniędzy możne gdzieś zainwestować.

Na ten przykład.
Kupisz Lancera 1.5 za 40 kzł (mały przebieg). W 3 lata wyjeździsz 100kkm i sprzedasz go za 20kzł.
Kupisz Lancera 1,5 za 28kzł (duży przebieg). W 3 lata wyjeździsz 100kkm i sprzedasz go za 10kzł.

Teoretycznie zoszczędzisz na tańszy aucie 2kzł, ale prawdopodobieństwo awarii rośnie (zgodnie z nieznanymi mi krzywymi) w miarę z przebiegiem. Z tego co wiem, to BMW daje rozszerzoną gwarancję mechaniczną na 160kkm (więc wydaje się to jakąś tam granicą opłacalności i pewnie do tego przebiegu dużo się nie dzieje, bo na tyle projektowane są części).

Pozdrowienia!