To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [CS3A 1.6] Jaka instalacja LPG?

Tygr - 27-12-2016, 17:57
Temat postu: [CS3A 1.6] Jaka instalacja LPG?
Jaką instalację warto założyć do takiego silnika?
Czy warto dopłacać do smarowania zaworów?
Auto ma przebieg ok 65k km.
Samochód z 2005r

plecho1 - 27-12-2016, 20:56

Nie warto do tego dopłacać bo to nie działa a w dodatku jeszcze silnik z tego rocznika był zrobiony z normalnych a nie z ekologicznych materiałów. Załóż coś polskiego, sterownik Staga, Techa, Optimy, KME, Zenita w zależności co ogarnia gazownik bo na każdym będzie tak samo. Wtryski Barracuda lub ACW03 i redultor KME Tur, Zavoli Zeta N, Magic III. Najważniejszy jest oczywiście kumaty i uczciwy gazownik aby dobrze zamontował i wyregulował instalację.
rudi88 - 27-12-2016, 22:09

plecho1 napisał/a:
Najważniejszy jest oczywiście kumaty i uczciwy gazownik aby dobrze zamontował i wyregulował instalację.

Dokładnie tak. Warto wybrać jakiś warsztat z polecenia który się tym zajmuje od dłuższego czasu. Ja zakładałem w poleconym warsztacie i to szef sam dobrał podzespoły do silnika. Zrobiłem 140 tyś. i oprócz drobnych eksploatacyjnych napraw nic się nie dzieje.

kaczka81s - 27-12-2016, 23:48

Tygr napisał/a:
Czy warto dopłacać do smarowania zaworów?

Nie warto, pic na wodę fotomontaż, a powiedział mi to kumaty gaziarz.
Jak silnik 1.6 to i reduktor Tomasetto powinien dać radę, ja w 2.0 mam i ogarnia. Wtryski polecam Hana w miarę niezawodne i ciche.

plecho1 - 28-12-2016, 07:52

Nawet przy 1.6 w Mitsubischi jednak Alaski czy podobnych bym nie proponował, u mnie taki miał spadki po 0,5 bara gdzie max mogą być około 0,3 bara. Silniki Mitsubishi maja wydajne i szybkie wtryski benzynowe przez co czas wtrysku benzyny jest krótki co przekłada się też na instalacje LPG przez co podzespoły muszą być wydajniejsze niż stanowi norma. Wystarczy poczytać temat o LPG w Galancie jak ludzie narzekali że niby właściwie dobrany reduktor czy wtryski były za słabe.
Tygr - 28-12-2016, 16:59

Dostałem propozycję ZAVOLI za ok 2400 - warto?
kgebczyk - 28-12-2016, 21:59

Autorze - jesteś na forum nowy... OK, ale opcja szukaj tu jest i znalezienie odpowiedniego tematu nie boli.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=62050
Nie powielajmy tego co już jest napisane.

Do 1.6 załóż cokolwiek, byle 4 generacji i u jakiegoś kumatego gościa.

kaczka81s - 29-12-2016, 20:40

Tygr napisał/a:
Dostałem propozycję ZAVOLI za ok 2400 - warto?

Ale co konkretnie?

kgebczyk napisał/a:
Autorze - jesteś na forum nowy... OK, ale opcja szukaj tu jest i znalezienie odpowiedniego tematu nie boli.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=62050
Nie powielajmy tego co już jest napisane.

Popieram.