[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
komarsnk - 27-02-2015, 17:49
glowkamario89, zanim będziesz jechał na ostateczną zmianę łożyska to najpierw pryskaj suto WD40 na nakrętkę i wieloklin, potem spróbuj czy on w ogóle się ruszy w piaście
Żaby się nie okazało, że będziesz musiał się zaopatrzeć w łożysko z piastą i nowy przegub
jarek80 - 27-02-2015, 19:31
Kolego glowkamario89 widzę że kupiłeś łożysko firmy OYODO ,daj znać czy w środku było lożysko KOYO bo cena naprawdę dobra.
komarsnk - 27-02-2015, 19:41
jarek80, i w środku i na pudełku jest KOYO
glowkamario89 - 28-02-2015, 10:48
dziękuje za odpowiedzi. W poniedziałek dam Wam znać co do łożyska które znajdę w pudełku. Czekam na kuriera. Kolego (komarsnk) ostatnio wymieniałem lewe łożysko i temat z odkręceniem okazał się łatwiejszy niż myślałem, bez wcześniejszego smarowania wystarczył klucz pneumatyczny do kół, maksymalna moc, pare uderzeń i nakrętka była już w rękach. Oby i tym razem było podobnie. A tak przy okazji, ktoś wie może jaką siłą trzeba dokręcić piastę? Pneumatykiem wolałbym tego nie robić...
komarsnk - 28-02-2015, 14:00
glowkamario89, nakrętka to pikuś. Widać miałeś to szczęście, że przegub się nie zapiekł w piaście i wieloklin dał się ruszyć. Z drugiej strony może nie być tak kolorowo a może dać się ruszyć w rękach. Kwestia losowa podobno
Moment dokręcenia - 195-250Nm
glowkamario89 - 01-03-2015, 23:12
Co prawda to fakt. oby poszło lekko. Co do momentu to dość duży rozrzut. Gdzieś czytałem, że to ponoć ważne z jaką siła się dokręca łożyska. Zabawki nie są tanie wiec lepiej podejść do tematu konkretnie.
komarsnk - 02-03-2015, 00:11
| glowkamario89 napisał/a: | | Co do momentu to dość duży rozrzut |
Takie info znajdziesz w manualu - strona 26-6
KsiadzRobak - 02-03-2015, 07:57
| glowkamario89 napisał/a: | | Co do momentu to dość duży rozrzut | bo to nakrętka z krenelażem - koronkowa znaczy się; trzeba dokręcić na 190 a potem ew. dociskać by pasowała dziurka na zawleczkę
komarsnk - 02-03-2015, 12:57
Ja dałem 210 bo nakrętkę i tak miałem inną samozaciskającą bo oryginał nie dość, że się lekko zmęczył to zawleczka przyrosła w dziurce więc szkoda było zachodu
Hubeeert - 02-03-2015, 13:44
| Paweł84 napisał/a: | | ile możne kosztować wymiana? | 80-150 zł - zależnie od regionu i tego jak się to będzie rozbierać.
glowkamario89 - 04-03-2015, 05:52
Temat zakończony. Łożysko wymienione siły dokręcania zachowane. Półtorej godziny i po robocie. Co do łożyska to pytaliscie czy za cenę 220 kupiłem oryginał koyo. Potwierdzam, że łożysko jak i Kartonik z emblematem producenta, warto kupić na motoneo. Polecam
Kopruch - 04-03-2015, 08:07
Witam.
Szybkie pytanie. Czy łożysko z piastą da się odkręcić bez rozpinania sworzni i odciągania zwrotnicy od przegubu ?? Nie mam dostępu do kanału puki co, a chciałbym byc przygotowany jak już na niego dojadę. Ew. czy ktoś pamięta na jaki klucz są śruby trzymające łożysko i jaki się najlepiej nadaje żeby dojść i nie narobić sobie dodatkowej roboty. I ostatnie - czy wyciąganie czujnika ABS ze zwrotnicy przy tej operacji jest konieczne ??b
robertdg - 04-03-2015, 08:09
Jak są mocno dokręcone albo zapieczone trzeba rozpiąc sworzeń, w przeciwnym wypadku dobrej klasy klucz odgiety 17mm powinien dać rade, czujnika ABS się nie rusza
KsiadzRobak - 04-03-2015, 08:31
Wyjęcie 1 sworznia - na górnej podkowie - pozwala na wyjęcie przegubu i praca jest już komfortowa. To 3 minuty więcej przy odkręcaniu a czasem godzina szybciej przy wyjęciu.
Dodam, że piasta często tak mocno siedzi w zwrotnicy, że i tak trzeba całość ściągać i uruchamiać prasę.
Kopruch - 04-03-2015, 09:07
średnio optymistycznie ale bardzo dziekuję
ps. Tak na marginesie to ciężko przczytac 70 stron tematu żeby znaleźć potrzebne informację. 90% pytań to i tak "zamiennik czy KOYO" ?? Wydaje mi się że w temacie "wymiana..." powinny byc informacje how to do Dodatkowo warto tak jak juz w innym temacie zostawić pierwszy post na wnioski i go czasem edytować. Marudze o offtopach i sam je robię
|
|
|