[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Geometria zawieszenia
costa brawa - 23-02-2010, 19:42
irekkczek, jesli te dane co podales sa w "minusie" tak to znawijmy to sa dobrze bo jak napisal robertdg napisał/a: | ma być -1.10 +/-0.30 |
tutaj jest wszystko -
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=41045
Remik - 14-04-2010, 11:12
Witam wszystkich.
Mam problem którym chciałem się podzielić, może ktoś miał podobny. Byłem na ustawianiu zbieżności w Galu i przód jak najbardziej udało się poustawiać natomiast z tyłem problem okazał się taki, że śruby są na tyle zardzewiałe, że diagnosta nie chce ich ciągnąć na siłę żeby nie urwać. Efekt takiego stanu rzeczy jest taki, że jak np przy 80km/h zmieniam nawierzchnie np. przejeżdżam przez pasy to czuje jak minimalnie ale jednak auto mi rzuca tyłem na prawo. Nie jest to bezpieczny stan rzeczy. Czy ktoś też miał problem ze śrubami od geometrii tylnego zawieszenia? Czy komuś może udało się je urwać?
sampler - 14-04-2010, 12:23
To nie sa sruby od geometrii tylko od zbieznosci tylnego zawieszenia. Opis jak sie za to zabrac znajdziesz zdaje sie pare kart wczesniej. Po prostu wycinasz odpowiednio stare kupujesz nowe na podmiane i zrobione.
Nastepna sprawa to to ze nie podales jakie masz katy zbieznosci i pochylenia kol co ma odzwierciedlenie w zachowaniu auta na drodze.
No i kolejna. Za to ze auto tanczy na drodze moze miec tez wplyw stan tulei i sworzni wahaczy o czym koledzy tez pisali wczesniej
Remik - 14-04-2010, 12:31
Dzięki Sampler za odzew.
Tuleje, drążki, końcówki wszystko jest ok. Byłem na szarpakach a co było nie tak zostało wymienione.
Z przodu ma -0,1 tyłu mam -0,9 zbieżności. Także chyba sprawa możliwa do regulacji. Jak myślisz?
sampler - 14-04-2010, 12:43
tylne kola maja miec zbieznosc 0,09' +/- 0,09' na kolo,
pochylenie 1,00' +/- 0,30'
marcinzam - 14-04-2010, 15:37
przy zawieszeniu eibach -30 te podkładki idą na tył po 2 na stronę pytanie czy z przodu tez się koryguje kąt pochylenia ?
może taki sworzeń by załatwił sprawę
http://cpwstore.carpartsw...E27567170K.html
lub
http://cpwstore.carpartsw...nt-comma-_Upper
ciekawe czy w Polsce można dostać taki sworzeń
wawer82 - 14-04-2010, 21:24
marcinzam napisał/a: | przy zawieszeniu eibach -30 te podkładki idą na tył po 2 na stronę |
Dwie razem jaką mają w sumie grubość?
marcinzam - 15-04-2010, 09:08
nie wiem bo nie mierzyłem jak ktoś chce to mogę komuś udostępnić na wzór bo zostały mi jeszcze 4 miałem 8 a na jedno kolo idą 2 na mocowanie górnego wahacza są to oryginalne blaszki eibach do zestawu pro kit Galant sedan EA0
wawer82 - 15-04-2010, 20:34
Czy mógłbyś zrobić zdjęcie i nanieść na nie wymiary tej podkładki?
marcinzam - 15-04-2010, 21:49
nie ma problemu jutro zrobię fotkę i podam wymiary
[ Dodano: 16-04-2010, 23:44 ]
tak wygląda blaszka
http://img72.imageshack.u...podkadkaea0.jpg
mar111cin - 05-08-2010, 21:16
ok powiem tak, miałem jakieś dwa tygodnie temu spotkanie z krawężnikiem, wjechałęm na niego na skręconych kołach, odbiłem się i przywaliłem jeszcze tyłem.
może zaczne od tyłu, to niedawno zauważyłem że też dostał. poszło łożysko, zamówiłem nowe razem z całą piastą, felga ogólnie tylko delikatne bicie miała, ledwo 20gram by trzeba było na nią dołożyć (na wyważarce tak wyszło). Koło jednak cofneło się delikatnie do tyłu (na oko 0,5-1cm) do tego wyszło że jest rozbieżne , jest szansa że wystarczy regulacja na geometrii? nie rozbierałem tego jeszcze i nie wiem jak wyglądają wahacze, chociaż to też ciężko będzie mi ocenić na oko, który trzeba wymienić. :/ i nie wiem za bardzo co z tym robić.
natomiast przednie koło poskładałem , nowe wahacze dolne (banan był masakrycznie dogięty, jak obrobie fotki to wrzuce na forum) , jednak japaneze pomylił się i przysłał mi zwrotnice do modelu przedliftowego:/ (czekam aż przyśle odpowiednią dla mnie) Ja jednak założyłem swoją zwrotnice i wyszło na to że koło stoi bardziej pionowo niż to z lewej strony :/ Mam szczerą nadzieję żę to walnięta zwrotnica i że wróci to do normy jak założe nową (i tak używaną od japaneze:/) bede musiał wyjąć ze starej nowe łożysko które założyłem (Acha, przy zderzeniu wygieło piaste :/)
Wyczytałem na forum że w galancie lubią się przesuwać wszelkie mocowania wahaczy itp. czy mam się bać? jak coś to wiecie jak wygląda prostowanie auta na ramie? czy ktoś to robi, jakie są ceny itp?
auto podczas jazdy delikatnie ściąga na prawo :/
POSIADA KTOŚ KSIĄŻKE Z DANYMI DOTYCZĄCYMI PRZEKĄTNYCH W AUCIE?
bo ostrzeżono mnie że będe musiał to sprawdzić, bo jak po wymianach wahaczy nie wróci do normy, to mam problem
kurcze chwila nieuwagi , jeden krawężnik (prędkość ok 50-60km/h wyrzuciło mnie na mokrym asfalcie :/) i już poszło 2tysiące i nie wiem ile jeszcze, czy warto się bawić w naprawe... chociaż przywaliłem tylko kołami, reszta karoserii nietknięta (no może poza wrażeniem że delikatnie przesuneła się maska w strone kierowcy)
marcinzam - 18-08-2010, 13:21
czy te dane są prawidłowe do ustawienia zbieżności http://www.akbi.pl/images...nosc_galant.jpg
robertdg - 18-08-2010, 19:57
Tak są prawidłowe
mar111cin - 03-09-2010, 00:36
jestem po poskładaniu samochodu i po zrobieniu geometrii, wyszły takie dane:
kąt pochylenia koła przód: lewe -0,59'
prawe -0,36'
zbieżność przód: lewe -0,01'
prawe 0,00'
sumaryczna -0,01'
kąt pochylenia koła tył: lewe -1,34'
prawe -1,15'
zbieżnośc tył : lewa -0,03'
prawa -0,06'
sumaryczna -0,09'
kąt znoszenia 0,02'
można by powiedzieć że geometria nie wyszła źle, jednak podczas jazdy ściąga auto na prawą strone, pytanie dlaczego ? już zamieniłem koła na przedniej osi z prawego na lewe i dalej ściąga, co może być tego przyczyną ? przed uderzeniem w krawężnik auto prowadziło się prosto jak po sznurku.
marcinzam - 03-09-2010, 17:39
a sprawdzałeś czy po tym uderzeniu któryś ze sworzni się nie skrzywił,miałem taki przypadek że musiałem wymienić na kilka dni wahacz dolny gięty , więc zamontowałem używany w stanie dobrym ale sworzeń był lekko zgięty i właśnie ściągało przez to
|
|
|