Off Topic - ASTROMANIAK
kristof - 28-01-2008, 18:34
ożywię trochę temat
bo już jutro tzn z 29/30 jakoś dokładnej godziny nie pamiętam :/ będzie przelatywać obok Ziemi tzn trochę za księżycem jakiś wielki 'Kamlot' jasność jego to około 10mag czyli gołym okiem go nie zobaczymy, ale przy pomocy dobrego tel i dość szybkiego prowadzenia będzie można dostrzec coś podobnego do Apophisa który troszkę później zagrozi troszkę bardziej Ziemi
pozdro i owocnych obserwacji
maxwell61 - 28-01-2008, 19:37
kristof napisał/a: | będzie przelatywać obok Ziemi tzn trochę za księżycem jakiś wielki 'Kamlot' jasność jego to około 10mag | o chorynda!!!! ładny kąsek do wylookania ... tylko kwestia ładnej pogody!!!! zobaczę może się pokuszę i przemęczę sie nockę
[ Dodano: 28-01-2008, 19:43 ]
kristof, daj jakieś dokładniejsze namiary na czas kiedy to będzie lub ewentualny link do artukułu o tym wdarzeniu ... pozdro
kristof - 28-01-2008, 20:12
sorka maxwell61
ale teraz jak wynika z poniższego fragmentu spóźniłem się trochę z oznajmieniem tego -> kurna a byłem święcie przekonany że to będzie 30:/
Cytat: | We wtorek, 29 stycznia, o godzinie 5.33 czasu GMT asteroida 2007 TU24 minie Ziemię w odległości 530 tys. kilometrów (1,4 odległości Księżyca od Ziemi).
Skalisty obiekt ma średnicę od 150 do 610 m. Został odkryty 11 października 2007 roku przez teleskop zainstalowany w Arizonie. Asteroida jest monitorowana przez Jet Propulsion Laboratory w ramach Near-Earth Object Program. Okrąża Słońce w ciągu dwóch lat i 310 dni. Jej trajektoria przecina regularnie orbitę naszego globu, dlatego w przyszłości istnieje możliwość zderzenia. Kolizja Ziemi z tej wielkości ciałem następuje średnio co 37 tys. lat.
2007 TU24 znajdzie się na tyle blisko Ziemi, że obiekt ten będą mogli śledzić astronomowie amatorzy. Profesjonalni badacze zamierzają sporządzić trójwymiarowy obraz planetoidy na podstawie obserwacji radarowych. |
Juiceman - 28-01-2008, 20:24
We wtorek 29 stycznia o godzinie 5.33 czasu GMT obok Ziemi przeleci asteroida o średnicy 450 metrów. 2007 TU24, bo o niej mowa, to największa od ponad 20 lat asteroida, która znajdzie się tak blisko naszej planety, tj. w odległości 530 tys. kilometrów (1,4 odległości Księżyca od Ziemi). Asteroida 2007 TU24 ma bardzo niesymetryczny kształt, będący prawdopodobnie wynikiem połączenia się dwóch kosmicznych obiektów.
maxwell61 - 28-01-2008, 20:53
hmmm... niestety obecnie przebywam we Wrocku a pogoda dla wrocka na 5;33 jest 100% chmurwy!!! wiec i tak nie dałoby rady nic wylookać...ale powiem szczerze ostatnio znów lookałem na Marsa i Saturna... oczywiście nie pominąłem galaktyki M31 i kilku gromad...zima jest piękna ... rewelacja
saphire - 29-01-2008, 10:26
saphire napisał/a: | Kolega z pracy skończył astronomię czy astrofizykę - coś w ten deseń - i teraz z innymi astromaniakami buduje obserwatorium gdzieś na Kalwarii Pacławskiej niedaleko Przemyśla tak że mam pewne pojęcie o skali zakręcenia maniakalnego astromaniaków niemniej hobby interesujące.
Ich stronka jest tutaj: http://www.paclaw.prv.pl/ a jeden z współstowarzyszonych ma już swoje obserwatorium także pod Przemyślem o tutaj: http://www.jan.heweliusz.prv.pl/ |
No i niestety kumpel tydzień temu zmarł tuż po przeszczepie szpiku.
R.I.P Jarek Blicharz
maxwell61 - 29-01-2008, 13:16
saphire napisał/a: | No i niestety kumpel tydzień temu zmarł tuż po przeszczepie szpiku. | współczuję...teraz widzi gwiazdy bliżej
Anonymous - 20-02-2008, 21:38
dziś zaćmienie księżyca no i zestrzelenie szpiega Ostatnie zaćmienie widziałem hmmmm 2 albo 3 latka temu
Moominek - 21-02-2008, 09:23
dm17 napisał/a: | dziś zaćmienie księżyca no i zestrzelenie szpiega Ostatnie zaćmienie widziałem hmmmm 2 albo 3 latka temu |
i jak? i jak? są jakieś foty? u nas niestety chmurzyska i totalne zmęczenie.. padłem i wstałem dopiero rano
maxwell61 - 21-02-2008, 12:47
Moominek, nawet nic nie mów!!! chyba tylko nieliczni wybrańcy na krańcach wschodnich Polski mięli okazję to widzieć bo reszta kraju w chmurach ...jestem tak wściekły, że masakra... juz nie wspomne o zestrzeleniu satelity które także mozna było widzieć w telepie...oczywiście nie tak dokładnie ...nic kolejne zaćmienie chyba 28 VIII wiec cierpliwości
Efa! - 21-02-2008, 14:13
chmury, chmury, chmury... zdjęcia można znaleźć w wielu miejscach w sieci (np. na onecie), ale to zawsze tylko zdjęcia
Anonymous - 23-02-2008, 19:33
Moje ostatnie zaćmienie księżyca
Anonymous - 09-03-2008, 18:12
Ja też się interesuje astronomią, powiem więcej planuje kupić właśnie Synte 8", tylko się jeszcze zastanawiam nad czymś bardziej do astrofotografii, no i ogólnie czy nie lepiej kupić coś do foto (moje pasje to: motoryzacja, fotografia i astronomia). Tematu całego nie zdążyłem przeczytać. Na pewno będę się tu udzielał
maxwell61 - 09-03-2008, 19:38
Sabiego, powiem w ten sposób...każdy myśli że znalezienie obiektu na niebie to betka...do czasu kiedy musi go znależć ...tu rodzą się problemy, które potrafią trwać całą noc a obiektu jak nie ma tak nie ma ... wiec jesli chcesz focic obiekty mgławicowe to najpierw trzeba tygodni lub miesięcy aby je umieć znależć - chyba że cie stac na system go-go, który sam cie naprowadzi (kilka tys. złotych warty)... porządny telep do focenia to min. SOLIGOR MT-800 wart 2400 zł...poza tym aparaty mają jakąs przeróbkę co także kosztuje...w sumie wszystko spoczywa - bez aparatu - na kwocie ok 4 tys lub wiecej... ale nie jestem ekspertem
wg. mnie - kup syncie 8' (ma taka sama)... naucz sie czytać z nieba, z map nieba, szukać obiektów, sprawdz różne rodzaje okularów, filtrów...kiedy jest najlepszy seeing (widoczność)...poza tym przez synte można robic także foty planet i janych obiektów jak księżyc i słońce... pomyśl niż od razu na huuurrra ładowac się wkoszty.,.... jak coś to pisz...pozdrawiam
Anonymous - 09-03-2008, 20:49
maxwell61 napisał/a: | Sabiego, powiem w ten sposób...każdy myśli że znalezienie obiektu na niebie to betka...do czasu kiedy musi go znależć ...tu rodzą się problemy, które potrafią trwać całą noc a obiektu jak nie ma tak nie ma ... wiec jesli chcesz focic obiekty mgławicowe to najpierw trzeba tygodni lub miesięcy aby je umieć znależć - chyba że cie stac na system go-go, który sam cie naprowadzi (kilka tys. złotych warty)... porządny telep do focenia to min. SOLIGOR MT-800 wart 2400 zł...poza tym aparaty mają jakąs przeróbkę co także kosztuje...w sumie wszystko spoczywa - bez aparatu - na kwocie ok 4 tys lub wiecej... ale nie jestem ekspertem
wg. mnie - kup syncie 8' (ma taka sama)... naucz sie czytać z nieba, z map nieba, szukać obiektów, sprawdz różne rodzaje okularów, filtrów...kiedy jest najlepszy seeing (widoczność)...poza tym przez synte można robic także foty planet i janych obiektów jak księżyc i słońce... pomyśl niż od razu na huuurrra ładowac się wkoszty.,.... jak coś to pisz...pozdrawiam |
dlaczego wywnioskowałeś, że nie znam się na astronomii ?
jak już napisałem jest jedną z moich pasji, uwierz mi na słowo, że umiem czytać mapy nieba i dużo więcej, mam nawet kilka konkursów za sobą, posiadam też teleskop i lornetkę
no i ja nie mówiłem, że zastanawiam się nad czymś droższym do astrofoto, a aparat już mam
|
|
|