Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASTROMANIAK
Autor Wiadomość
maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-10-2007, 10:42   ASTROMANIAK

witam serdecznie. ciekawi mnie czy jest ktoś na forum kto oprócz zajmowania się swoim miśkiem ma hobby w postaci astronomii :D ... może to być zarówno sama teoria jak i praktyczne oglądanie nieba, w szczególności nocami :biggrin: ... w sumie należę do dwoch forum astronomicznych, ale tamte chowają się do naszego (nawet podsuwałem pomysł tamtemu adminowi odnośnie organizacji forum na wzór naszego - powiedział że fajne i przemyśli sprawę)... właśnie dzisiaj w nocy wróciłem z pięknych obserwacji STURNA i WENUS oraz kilku mgławic i gromad :D ...ale o 5 temperatura spadła do chyba 0 wiec czym prędzej do domku... poniżej zamieszczam fotke mojej SYNCI 8' DOBSON, która to zajmuje cały tył W CARI...ale widoki z niej są przednie :finga: ... było super z kims pogadać o swoich wrażeniach...pozdrawiam

krzys78 
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
Wysłany: 14-10-2007, 10:55   

No niezła lufa :shock: Niebo fajna sprawa. Kilka razy przymierzałem się do kupna czegoś "podobnego" ale za kwotę jaką chciałem przeznaczyć na sprzęt i przejrzeniu rynku to tylko mógłbym się zrazić. Mam pytanie. Czy można pod to podpiąć aparat? Bo foto to moje hobby.

kristof 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Wysłany: 14-10-2007, 12:00   

hehe. a studiowanie Astronomii zalicza się do tego ?? bo jakoś tak się składa że obecnie jestem na 3 roku tego zwariowanego kierunku :)
Miło widzieć że pasjonujesz się tym -> powiedz gdzie obserwowałeś te planetki ? Widać przez to cudo księżyce saturna?

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 13:01   

A czy sąsiadki z tego też widać :?: :?: :mrgreen:

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 14-10-2007, 13:43   

dm17 napisał/a:
A czy sąsiadki z tego też widać :?: :?: :mrgreen:

nawet zmarszki :D

kristof na tych studiach naprawde jest tak cieżko? mialem kolege na astronomi, oczywiscie wylecial po 1 roku, ale mowil ze ze ~120 osob na 1 roku do 5 roku dochodzi max 4-6 :roll:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 14-10-2007, 14:00   

Kolega z pracy skończył astronomię czy astrofizykę - coś w ten deseń - i teraz z innymi astromaniakami buduje obserwatorium gdzieś na Kalwarii Pacławskiej niedaleko Przemyśla tak że mam pewne pojęcie o skali zakręcenia maniakalnego astromaniaków :) niemniej hobby interesujące.

Ich stronka jest tutaj: http://www.paclaw.prv.pl/ a jeden z współstowarzyszonych ma już swoje obserwatorium także pod Przemyślem o tutaj: http://www.jan.heweliusz.prv.pl/

kristof 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-10-2007, 14:13   

aż tylu .ludzi..no proszę nie myślałem że kiedykolwiek tylu startowało na ten kierunek ;)
osobiście na pierwszym roku u mnie było ~12 ;) czyli jakieś 10x mniej niż tam :) a teraz są 3 -> licząc mnie :D
więc jak widać kierunek jest diabelnie trudny -> chociaż da się wsio przeżyć wystarczy trochę chęci i cierpliwości. W sumie jak na każdym kierunku są rzeczy diabelnie nudne i trudne ( np Pracownia Fizyczna ) i ciekawe które łatwo wchodzą do głowy.
Co do samych astronomów to fakt są maniakami, do teleskopu który stoi w Borowcu (niedaleko Poznania) własnoręcznie zostawał odlewany odważnik utrzymujący tą krowę -> a są to marne 2x50cm (teleskop do badania widma giwazdowego.) Bardzo fajna zabawka -> i pewnie co niektórzy słyszeli o projekcie.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 14-10-2007, 16:25   

krzyś78 napisał/a:
Czy można pod to podpiąć aparat?
no niestety ten telep to typowy NEWTON i jedyne zdjęcia powstają poprzez projekcję okularową...czyli przykładasz aparat do okularu i cykasz fotę...ale nie warto...ja raz próbowałem telefonem...z 20 zrobionych księżycowi może 1 było w miarę...trzeba do tego teleskop na tzw. montażu paralaktycznym :D ale drogo niestety...jednakże zdjęcia są przecudne :D
kristof, no widze że złapiemy wspólny klimat :D ...za szczecinem dzisiaj idealnie złapałem saturna (ale przerwy cassiniego niestety przy powerze 120x nie da rady wyhaczyć) za to mgławica w ORIONIE M42 cuuuuuuuuuuuuuudo :D wenus strasznie jasna że można peep showa czytać :mrgreen: no kilka gromad także złapałem, ale nie jest łatwo przy 0 stopni...powiedz mi oczym tam sie tak ostro uczysz?...pozdrawiam
dm17, Majkel tobie jedno w główce :mrgreen: ...sąsiadki można oglądać ale te na wenus :D ...niestety nie tym teleskopem...do tego służą zwykłe lunety ukryte gdzieś za firanką..hehe :mrgreen:
saphire, niektórzy są takimi maniaki astro że najwiekszy mitsumaniak to lekki hobbysta przy nich...potrafią pojechać do CHILE aby zobaczyć jakiś tam zaćmienie czy zakrycie mimo tego że pogoda może nie sprzyjać :twisted: no cóż... może ktoś się pojawi kto ma jakiś teleskopik...pozdrawiam

[ Dodano: 14-10-2007, 16:29 ]
krzyś78, widze ze jestes z GRYFINA wiec możemy sie kiedyś zmówić na "nocne zajęcia" :D z obserwacji

kristof 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-10-2007, 16:48   

maxwell61 napisał/a:
powiedz mi oczym tam sie tak ostro uczysz?

heh..praktycznie do teraz to o fizyce + astronomi tylko trochę lizneliśmy na kilku przedmiotach. Ogólnie to miałem chyba wszystkie możliwe układy odniesienia ( było ich za dużo i pamiętam dwa :/ ) potem sprawy fizyczne i odziaływania jak to wsio tam działa -> czyli zagadnienie 2 ciał (prościzna)
A teraz tzn na 3 roku można powiedzieć że zaczeła się prawdziwa zabawa.
zaczynamy od
Astroifzyki - co jak i czym można obserwować i co to daje czyli prawie wsio o obserwacjach + jakieś bonusy
Astronomia Ukłądu słonecznego - czyli wszystko o planetach i innych ciałach niebieskich u nas w 'domu'
i oczywiście Mechanika Nieba - czyli rozszerzenie zagadnienia dwóch ciał do wielu -> tego się już boję :)
a poza tym mamy jeszcze sporo fizy..czyli wsio co potrzebne do pracy

A co jest najlepsze na tym kierunku to zabawa teleskopami i kamerkami CCD :) to po prostu wymiata, siadasz sobie przed kompem w ciepłej pracowni (nawet zimą) odpalasz kilka programosów łączysz się np z Borowcem i czaskasz fotki tego co chcesz :D piękna rzecz

Ej nic nie mów o wyjazdach bo na początku przyszłego roku mam zamiar wyjechać do rosji na zaćmienie :P ale póki co zbieram na to diengi... do turcji nie udało mi się wyjechać ze względu na zdrowie :/ a ponoć było tam wspaniale więc następnego nie opuszcze...nawet jak będzie tam -40C :)
Pozdro

P.S. A co do aparatu + newtona to zespokojem można tak robić w OA w poznaniu jest taki jeden montaż -> tylko że z kamerką CCD więc nie widze problemu by ze zwykłym aparatem też to zrobić, tylko że to trza w miarę pożądnie zamocować by się nie ruszało i uważać by nie spalić matrycy...

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 14-10-2007, 17:01   

kristof, nie no sprawa jasna że można newtonem focić ale własnie ten montaż...tuba waży nie wiem może z 10 kg a montaż do niej to gruba kasa w tysiacach...wiec dam sobie spokoj..póki co szukam obiektów na niebie i jak już będę oblatany to wóczas cos do astrofoto sobie sprawię...a masz jakiś telep czy tylko w na studiach obserwujesz??

[ Dodano: 14-10-2007, 17:10 ]
a czym będzie się różnić to zaćmienie od naszego?? jakiś lepszy seeing??? wyjeżdzasz ze studiów, sam, czy przy jakimś towarzystwie atstro.? a co do fizyki rządzącej w DS to dla mnie magia :D

kristof 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-10-2007, 17:22   

chyba zdecydowanie tam będzie lepiej z tego co pamiętam u nas nie będzie ono pełne a tam już owszem..
Wyjazd jest organizowany przez koło astronomiczne więc będą to zarówno studenci astro jak i miłośnicy którzy są zapisani i wyrażą chęć wyjazdu :) jak dla mnie jest gites bo większość kosztów pokrywa Wydział Fizyki :) więc tak wyjazd do turcji zamiast 2-3k zł kosztował około 700-1k zł no oczywiście + jakieś kieszonkowe na dobre piwo :)
Teleskopu jeszcze żadnego nie mam .. ale to dlatego że doszedłem do wniosku że najpierw kupuję sobie porządne autko - tu padło na Cari - a dopiero potem jakiś konkretny Newton będzie :) a na końcu jakaś tania kamerka CCD z allegro :twisted: albo przerobię jakąś internetówkę :badgrin: o tym pomyślę później..

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 14-10-2007, 17:39   

niestety z astrofoto nie ma wiedzy... wiem ze ludzie doradzają CCD zamiast np. canona 350 ale nie zagłebiałem sie w te tematy...raczej wole odnależć i być w tym prawnym wszystkie obiekty na niebie...poki co takie do 10mag. a pozniej bede czegoś innego szukal ale musze miec lepsze okulary...obecnie mam superplossl 10 i 25mm i 52* kąt...ale nie są najlepeszej jakości...te z gornej połki to cena 700 zl za jeden!!! masakra (a ja mieszkanie wykańczam!! :D ) i wowczas w jakieś NGC i IC bede poszukiwał... a ty w czym degustujesz???

kristof 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-10-2007, 17:56   

Zawiodę Ciebie, ale aż tak barodz na poszczególnych podzespołach się nie znam :)
Wiem że w OA mamy chyba właśnie jakiegoś Canona (był przed CCD ) a tak to wszędzie gdzie mogą pakóją się w CCD. A co do Twojej optyki to dużo wzmocnienia i tak już nie poprawisz, możesz kupować dużo lepsze i droższe okulary jak chcesz. Jednak zdolność tego teleskopu aż tak bardzo nie poprawisz samym okularem, chodzi mi o to że niby będzie to powiększać ale w którymś momencie zacznie obraz się rozmazywać, ze względu na możliwości teleskopu. Podaj mi jego dane: Ogniskową teleskopu, średnicę lustra i długość tuby. To pogadam z kumpelą ( zna się na tym dużo lepiej ) i będę wtedy mógł powiedzieć coś więcej.
A skoro widzisz obiekty do 10mag to jest bardzo dobrze -> wszystkie planety ze spokojem znajdziesz :)
powiedz mi coś czy ten Twój Newton posiada już prowadzenie za obiektem ? Czy jak obserwowałeś Saturna to spitalał z pola widzenia dość szybko?

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 14-10-2007, 19:00   

kristof napisał/a:
Jednak zdolność tego teleskopu aż tak bardzo nie poprawisz samym okularem,
heh to to wiem...chodzi o to że różne okulary sskłądają się z różnego rodzaju soczewek...wiec okulary lantanowe są drogie bo posiadają lepszą jakość soczewek wiec obraz w nich jest lepszy... poza tym brakuje mi okularu np 5 lub 6mm do dużych powiększeń... wczoraj saturn był łądnie widoczny ale falował ponieważ telep jeszcze nie ostygł całkowicie ale już przerwę miedzy pierscieniami a planetka widziałem :D
ogniskowa 1200 średnica lustra 200
prowadzenia obiektu taki telep nie posiada bo jest na montazu dobsona czyli aymutalnym...a do tego potrzeba paralaktycznego... a każdy obiekt uciak ale nie ma probleku aby za nim podążać tylko że trzeba przesuwać w plaszczyznie poziomej montaż...jest ok :D

[ Dodano: 14-10-2007, 22:48 ]
no i krzyś78, jutro u mnie się pojawia i śmigamy na oglądanie nieba...fajnie że ktoś skorzysta z tego tematu...pozdrawiam

krzys78 
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
Wysłany: 15-10-2007, 23:17   

No nie powiem,nie powiem... jestem pod wrażeniem. Fajnie to wszystko wygląda. Właśnie jestem w trakcie odrabiania zadania domowego z lektór które to maxwell61 na odchodne mi wręczył :biggrin: Następnym razem mam zamiar mieć odpowiedni sprzęt by móc strzelić kilka fot księżycowi :biggrin:
Dzięki za lekcję i podziwiam za cierpliwość dla takiego laika :mrgreen:

Odpowiedz do tematu