[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Centralny zamek
Kalitus - 10-01-2011, 18:44
U mnie teraz, też wszystko OK. Z obserwacji wynika że to na 99% wina niskiej temperatury. Tyle, że chciałbym to rozebrać i ewentualnie jakoś nasmarować, tylko, co dokładnie i czym ?
Tomii - 20-08-2012, 09:19
Kalitus napisał/a: | U mnie teraz, też wszystko OK. Z obserwacji wynika że to na 99% wina niskiej temperatury. Tyle, że chciałbym to rozebrać i ewentualnie jakoś nasmarować, tylko, co dokładnie i czym ? |
ja wyciągnąłem cały zamek z siłownikiem i wyczyściłem w ropce, wkładkę z klamki również bo miałem problem w zimie przy dużych mrozach nie szło drzwi otworzyć. Jednak nie udało mi się rozebrać samego siłownika, jest chyba sklejony, czy ktoś to kiedyś rozbierał ? teraz to pytam już tylko z ciekawości bo nie chce mi się tego 2-gi raz robić no chyba że będę zmuszony
mackbeth - 22-08-2012, 11:26
A ja mam pytanie z innej beczki: autko sedan 99', 2.5 tip sport edition. Kluczykiem od kierowcy otwiera/zamyka wszystkie zamki. Kluczykiem od pasażera da sie otworzyć wszystkie zamki, natomiast zamyka tylko drzwi pasażera. Zamek w bagażnku otwiera tylko bagażnik. Kumpel poprosił o zaprogramowanie pilota którego dostał od sprzedawcy (z autem z Niemiec nie było żadnego) (ten poliftowy, kanciaty) No to hen, próbuję wszystkie 3 procedury. Auto nie wchodzi w tryb nauki. Zdziwiony tym faktem (u mnie nie było problemów) z ciekawości rozkodowuje vin i co? Nie ma tam dodatku Keyles Entry System. Nie dziwne że nie wchodzi w tryb nauki. Teraz powiedzcie, czy zachowanie centralnego jest normalne w takim przypadku? Nie za bardzo chce mi sie rozbierać drzwi:) żeby sprawdzić zamek i kable...
Owczar - 22-08-2012, 12:28
To nie jest normalne zachowanie. Na wkładce w drzwiach pasażera masz nakładkę z 3 kabelkami. Jest tam taki przełącznik. Gdy otwierasz to zwiera na 1 przewód, a gdy zamykasz na 2. Podejrzewam zabrudzony styk.
mackbeth - 22-08-2012, 14:16
Oki, czylui centralny z pilota to rózni sie tylko centralką z odbiornikiem.. czyli w bagzaniku też trzeba popatrzeć na styki. To w porząsiu... swoją drogą to pierwszy przeze mnie spotkany Galant bez centralnego z pilotem... nie wiem czemu w takim aucie z Climatronikiem i innym wyposazeniem centralny na pilota to nie było totalne must be
Owczar - 22-08-2012, 15:11
U mnie też nie ma
W bagażniku nie ma żadnych styków przy wkładce. Ona otwiera tylko bagażnik
mackbeth - 22-08-2012, 17:00
Aha, czyli czeka mnie też założenie siłownika w bagażniku kumpla... niech to licho, nie chce mi się:)
Owczar - 22-08-2012, 17:17
Do tego jeszcze sprężyny, które podpiją klapę na połowę wysokości po zwolnieniu zamka i otwiera się całkowicie
Proper - 24-09-2012, 14:08
Witam,
wczoraj kupiłem Galanta 2.5 V6 Avance'a kombi z 2001 roku. Jest problem z centralnym zamkiem, niby pierdoła ale irytuje. Drzwi się otwierają/zamykają z pilota natomiast nie mogę zaryglować ich od wewnątrz przełącznikiem przy klamce. Zamykają się tylko każde z osobna.
Od czego zacząć poszukiwania przyczyny, wie ktoś? Nie wiem, czy to ma jakiś związek ale samochód też w żaden sposób nie potwierdza użycia pilota - ani dźwiękiem ani mruganiem kierunków ani chyba też światłami w kabinie (chociaż jeszcze się upewnię).
spown - 24-09-2012, 21:39
domyślam się, że jest to nieoryginalny sterownik centralnego zamka i masz rozcięty czarny przewód, który z tego co pamiętam idzie w wiązce drzwi. Bez tego rozcięcia sterownik nie daje rady normalnie funkcjować bez "poważnego" trochę trudniejszego podpięcia.
mackbeth - 25-09-2012, 08:09
Dlatego centralkę najlepiej podpiąć przy prawych drzwiach:) dwa kabelki zasilanie i działa wszystko łącznie z oryginalnym sterowaniem w drzwiach kierowcy. Swoją drogą zadziwiłem się że drzwi kierowcy w inny sposób wysyłają sygnał do etacs w sprawie zamknięcia/otwarcia drzwi:)
Proper - 25-09-2012, 08:30
spown napisał/a: | domyślam się, że jest to nieoryginalny sterownik centralnego zamka |
Facet twierdził, że jest wszystko oryginalne. Pilot też wygląda na oryginalny. Tyle, że galancik miał małą przygodę z tirem w mieście - przecierkę lewego boku i były wymieniane drzwi. Oglądałem zdjęcia zrobione tuż po tym wypadku. Nie wyglądało to źle, w sumie nawet na upartego nie trzeba było nic wymieniać, wystarczyło by klepnąć. Może ktoś coś poknocił przekładając drzwi kierowcy.
Czyli generalnie najlepiej rozebrać je i jest szansa, że to jakaś kablowa pierdoła a może jakieś styki się porozłączały? Nie wiem, jak to tam w środku wygląda.
Zarazzz - 22-03-2013, 20:58
Czaęśc
Mam problem z zamykaniem/otwieraniem centralnego z pilota(pilot oryginalny i z wymienioną baterią i sprawdzony pod kątem styków). Czasem mi zamknie ale to max jak stoję przy drzwiach. Jeśli się dobrze domyślam to czujnik radiowy znajduje się przy krawędzi przedniej szyby w wylocie powietrza. Rusza się więc podejrzewam styki ale nie mam pojęcia jak go wyciągnąć bez uszkodzenia i wyjmowania deski. Miejsce takie że nie ma zbyt przestrzeni no chyba że na małe Japońskie rączki. Jeśli ktoś wyciągał proszę o pomoc.
Z góry dzięki
plecho1 - 22-03-2013, 21:05
Jeśli pilot u Ciebie i w Carismie to podobna konstrukcja, to ja miałem podobny problem. Słabo łączyły gumki stykowe, w których po pewnym czasie wyciera się powierzchnia przewodząca. Podobno na pewien czas pomaga pomalowanie ich ołówkiem - grafitem ale najlepiej je wymienić. Takie gumki od polotów wraz z odpowiednim klejem można kupić za parę zł w każdym sklepie elektronicznym.
Zarazzz - 22-03-2013, 21:31
Jak już wyciągnę ten czujnik to sobie poradzę ale dzięki za poradę. Problem tkwi w tym że czujnik znajduje się prawie w krawędzi szyba-deska a ja nie wiem jak go wyciągnąć bez uszkodzenia czegokolwiek. Szybę bym wyciągnął ale to też trochę głupi pomysł
|
|
|