To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black DEVIL...

Starion - 26-07-2009, 22:21

Jak interesująco wpasowałeś antenę i zamaskowałeś radio :) W swoim spróbuję je podobnie wdłubać, chociaż podejrzewam że anteny tak schludnie już nie wtopię w linię auta :/

Auto-ściemniacz nie robi nadal żadnych problemów? :)

Owczar - 27-07-2009, 11:17

Auto ściemniacz działa jak należy, ale z dniem 20 czerwca stracił sens...
Teraz światła dzienne mogą być tylko z przodu bez pozycji. Mój włącznik po odpaleniu auta realizuje tą funkcję, tzn włącza tylko światła mijania, bez światełm pozycyjnych, co za tym idzie, nie ściemnia podświetlenia itd.
Więc mam zamiar jego funkcjonalność przenieść na automatyczne zapalanie świateł po zmierzchu. Mijania się świecą non stop, więc do kompletu będą załączane tylko pozycje... Jego czułość jest idealna do tego celu :)

pawela - 27-07-2009, 14:39

no faktycznie, w życiu bym nie powiedział, że to antena od CB, fajnie wyszło :D

Owczar, nie boisz się o samo CBradio? Ja to nawet ambi pura z kratek na noc wyciągałem jak garażu nie miałem, bo i za to szyby wybijali...

Owczar - 27-07-2009, 14:48

pawela, jakbym się nie bał to bym go nie chował ;)

Na zdjęciu nie widać, a nie pomyślałem żeby zrobić fotkę po zamknięciu klapki schowka...
Tak wygląda po zamknięciu schowka (stare zdjecie):

Widać tylko kabel, bo mikrofon wożę w schowku między siedzeniami. Pełne incognito 8)

Panel od radia zabieram ze sobą. Chcę jeszcze zrobić doczepiany panel od jakiegoś starego kaseciaka (Sonashi itp), zakładany na radio bez panela, bo nawet jak panel zdjęty to potrafią się włamać i grzebać....

Poza tym auto w 80% nocuje na parkingu zamkniętym pod nadzorem kamer koło akademika.

pawela - 27-07-2009, 14:51

a no chyba że tak :)
Owczar - 28-07-2009, 08:47

W tym temacie będę opisywał moje CA z niższej półki :)
Nie jestem fanatykiem-audiofilem, ale lubię czyste brzmienie. Niestety nie mam zamiaru inwestować w auto grubej kasy, jestem jeszcze studentem i każdy grosz się liczy.

Po kupnie auta, było w nim radyjko JVC, niestety CD na zimnym radyjku nie dziłało. Postanowiłem kupić coś z wejściem, aby podłączyć DVD. I tak kupiłem używanego, wiekowego Clariona DXZ 718r.
Jakiś tydzień przed zmianą radia wymieniłem głośniki z przodu. Dostałem za free dwa blaupunkty 13cm montowane seryjnie w Renault Magnum. Grały lepiej od poprzedników, ale rewelacji oczywiście nie ma.
Po zmianie radia efekt był piorunujący, nawet te nędzne głośniki wydają prawdziwy dźwięk, a nie charczenie ;)
W tym momencie załapałem bakcyla by coś rozbudować. Przejrzałem FAQ by Nazar i rozmawiałem z BigTomalą odnośnie CA.

Droga rozwoju miała być następująca:
Radio>wygłuszenie drzwi>porzadne głośniki na przód>Wzmacniacz>Sub.
Czyli typowa scena, przód i sub.

BT polecił mi maty STP i ciężko się niezgodzić, ale w takim systemie nie ma co szaleć. Maty kosztowałyby prawie 2 razy tyle co radio ;)

Będzie prawdopodobnie coś takiego:
http://allegro.pl/item685..._boll_w_wa.html
Lub maty od brata kolegi, który kupił ale nie zainstalował (jeszcze nie wiem jakie).

Głośniki na przód prawdopodobnie takie: http://allegro.pl/item690..._model2009.html

W zasadzie te głośniki to będzie w tej chwili najdroższy element CA :D

Jednak kolega zaburzył kolejność. Podrzucił mi na test skrzynię basową. Nie pamiętam nawet marki głośnika i modelu, bo po podłączeniu to ledwo grało. Malutkie i niski bass raczej nieobecny..
Przypomniało mi się, że jakieś 8 lat temu zbudowałem na bazie głośnika Magnat skrzynię basową. W zasadzie nie zbudowałem tylko do starej kolumny altus wrzuciłem głośnik basowy :) Grała krótko w ładzie, potem z malutkim wzmacniaczem w lancerze. Wzmacniacz się spalił. Nigdy nie wykorzystąłem nawet 30% możliwości. Pożyczyłem ją raz koledze i z dobrym wzmacniaczem sprawdziliśmy co potrafi. Dawała niskie, soczyste basy. Niestety potem trafiła do piwnicy i leżała tam od 4 lat ;)
Trafiłem na allegro wzmacniacz Blaupunkt GTA4 za 150zł w Wawie, był torszkę zniszczony, ale miałem go obejrzeć. Ktoś zawinął mi go sprzed nosa :|
Kupiłem identyczny za 180zł z wysyłką z w dużo lepszym stanie.
Wczoraj testowałem CA.
Nie jestem znawcą, ale jak dla mnie ten zabytkowy głośnik po prostu wymiata. Co prawda nie ma dobrego tzw "kick-basu" (ten bass chcę wyciągnąć z przodu), ale niskie częstotliwości ekstra. Muszę jeszcze wystroić skrzynię kominem... ale i tak jest super. Zadowalające ciśnienie akustyczne, bass bardziej odczuwalny niż słyszalny i tak miało być.
Na wzmacniaczu włączyłem filtr na niskie częstotliwości. Niestety radyjko bez procesora zewnętrznego nie ma za wiele opcji. Na szczeście jest wyjście osobne więc jest ok.

Najbliższe plany to maty i kable do wzmacniacza. RCA jedne już mam. Potrzebuję zasilania i głośnikowych na przód. Oraz obicie skrzyni jakimś materiałem bo wygląda obskurnie :lol:
Wzmacniacz był testowany na kablu o średnicy 3-4mm i nie było problemów. Raczej głośnik nie wytrzymywał, kable ani troszkę się nie grzał...
Możecie polecić coś o dobrym parametrze jakość-cena?

Owczar - 08-08-2009, 19:03

Lancer zmienił właściciela :(
Owczar - 15-09-2009, 14:23

Dzisiaj zakupiłem do Galanta opony zimowe. Wybór padł na GoodYear Ultra Grip 7 ;)
Oponki zaczekają na zimę w piwnicy. Zostaną założone na fegli stalowe na których obcenie jeździ galant. Na wiosnę będzie miał niespodziankę :twisted:

Uprzedzając pytanie dlaczego teraz kupiłem... Bo jest taniej, poza tym była promocja na opony z 2007 roku. 160zł za sztukę z 3 letnią gwarancją. :D

mkm - 15-09-2009, 17:40

Owczar napisał/a:
z 3 letnią gwarancją. :D

I badz tu madry i pisz wiersze... wszedzie trabia, ze opona zimowa ma "okres przydatnosci" dwa lata, potem juz pasowaloby zmieniac, a tu prosze... trzy lata gwarancji.
Ciekawi mnie co taka gwarancja obejmuje?
Czy to, ze Ci kord nie peknie lub zardzewieje, czy to, ze guma nie popeka, czy... no wlasnie... bo chyba nie glebokosc bieznika?

PS. Gwarancja producenta czy sprzedawcy?

Owczar - 15-09-2009, 20:10

Gwarancja sprzedawcy. Na niektórych aukcji widziałem że pisali iż gwarancja producenta na te opony wynosi 5 lat.

Poza tym ta gwarancja to chyba tylko na wady ukryte, jak w przypadku obuwia ;)

rosomak1983 - 15-09-2009, 21:02

Pozatym wszystko gra, opona z 2007, piec lat gwarancji producenta. teraz jest 2009 czyli sprzedawca (tym samym producent bo u niego sprzedawca bedzie reklamował dalej) daje 3 lata. W skrocie waznosc gwarancji jest do 2012 roku.
NIewiem czy wiecie ale wśród oponiarzy opona jest uznawna za nowa, pełnowartosciowa (jesli w prawidłowych warunkach jest składowana) do 3 lat.

Owczar - 27-10-2009, 14:10

Ostatnio nic nie robię w autku... Na listopad planuję lakierowanie przedniego zderzaka razem z konserwacją podwozia.
Na załozenie czeka wykładzina w kolorze czarnym od PLPyntona&Pepi-ego :D
Niestety brak czasu i pogoda pokrzyżowały moje plany. Poza tym chciałbym wymienić amorki z przodu, ale czekam aż ktoś odda mi kapitał ;)

Tymczasem zdjęcie mojej miłości z Galantem :)

tresorex - 27-10-2009, 18:52

chyba zdjęcie dziewczyny/kochanki/narzeczonej/żony z Twoją miłością :P :lol:
BigTomala - 27-10-2009, 19:36

Galant w okularach :shock:
pawela - 27-10-2009, 20:14

Owczar, daj coś bardziej ostrego :twisted: :lol: ;)