To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wysokie spalanie, kopcenie, CE, sonda lambda

Owczar - 09-12-2012, 21:31

ukasz napisał/a:
wczoraj już przy ostrym mrozie jak go chciałem

Ostrych mrozów to w tym roku jeszcze nie było :)

Na początek poczytaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36602

O świecach żarowych jest wątek na forum. Dodatkowo wymień filtr paliwa.

Tomi89 - 30-05-2015, 16:42

Witam. Nie moge znalezc starego tematu wiec pisze tutaj. Na wstepie prosze o odpowiedz osoby ktore posiadaja w swoich galach LPG. Otoz czy wymienial ktos z Was sonde lambda PRZOD-DOL i czy to pomoglo i zgasl CE. Wczoraj mechanik wymienil mi ta sonde (zamiennik z parametrami ori) ale po przejechaniu kilkudziesieciu km na benzynie pozniej na LPG kontrolka znowu sie zaswiecila (zaznacze ze po wymianie auto chodzilo tylko na benzynie i pierwszym razem zaswiecila sie na tym paliwku). Teraz dalej sie swieci bez przerwy. Jak to bylo u Was po takiej wymianie? Czy moze problem tkwi w zlym polaczeniu przewodow i dlatego znowu problem wrocil?
KaWu - 31-05-2015, 12:04

Tomi89, z doświadczenia napisze. Ze pewnie masz złe ustawione mały na lpg, raczej za ubogo.
Skasuj błąd i przejedz sie 100 km na pb. Pozniej pewnie po włączeniu lpg znowu sie błąd pojawi.
A szybciej to mozesz sprawdzic (lub diagnosta) podglądając mapki (czasy lub lambde) w programie gazowym

Tomi89 - 31-05-2015, 12:25

Bylem miesiac temu na ustawieniu gazu i wymianie filtrow i mieszanka byla ustawiona tak optymalnie plynnie wskazania chodzily. Ale przejade sie jeszcze w tym tygodniu i sprawdze tak jak mowisz

[ Dodano: 01-06-2015, 10:54 ]
Skasowalem bledy zrobilem ponad 100km na samej benzynie i wszystko ok, przelaczylem na LPG i po jakichs 5km wlaczyl sie CE takze KaWu tak jak mowiles. Jade jutro do gazownika to poprawic.

plecho1 - 01-06-2015, 11:11

A jaki dokładnie błąd silnika zgłasza kontrolka CE?

[ Dodano: 01-06-2015, 11:13 ]
Napisz jeszcze jaką masz dokładnie instalację LPG czyli jaki sterownik, reduktor i wtryski i ile ma przejechane ta instalacja bo to też może mieć znaczenie.

Tomi89 - 01-06-2015, 12:37

Jaki blad dam znac pozniej bo musze jeszcze raz podpiac bo nie pamietam a jesli chodzi o instalacje to przelatala jakies 45tys instalacja BRC, na bebechach sie nie znam wiec napisze co mam w papierach ale czesc nie jest podpisana. Reduktor BRC typ GENIUS MB, wielozawor typ EUROPA 2 a to mam w zakladce "inne" CEN SEQUENT Plug&Drive, WTRY(ski?) BRC, PRZE(?) GAZ BRC 10 , czesc nazw ucieta i nie wiem dokladnie co to dlatego pisze co jest
plecho1 - 01-06-2015, 17:13

Instalacje BRC nie są złe (kiedyś były znacznie lepsze) tylko najczęściej spaprany jest montaż lub strojenie lub jedno i drugie. Podczas strojenia najlepiej podglądać wskazania nie tylko samej sondy ale także korekty paliwowe czy zachowują się tak jak na benzynie.
Tomi89 - 01-06-2015, 18:11

Odkad mi zamontowali ta instalacje (07.2012) nie bylo z nia problemow tylko standard filtry i komputer. Mialem dwa wybory instalacji druga LOVATO ale polecali BRC. Jutro jade do gazownika i zobaczymy czy problem zniknie po wzbogaceniu mieszanki.

[ Dodano: 05-06-2015, 12:18 ]
Wracajac do tematu sonda wymieniona po skasowaniu bledow i przejechaniu ok 10km zaswieca sie CE, blad P0125 Insufficient Coolant Temperature For Closed Loop Fuel Control.
Ktos sie juz z tym spotkal? Co tym razem moze byc nie tak, problem z termostatem?

robertdg - 05-06-2015, 20:45

Tomi89 napisał/a:
lad P0125 Insufficient Coolant Temperature For Closed Loop Fuel Control.
Ktos sie juz z tym spotkal?
W maualu do Galanta ten bład wiąże się z opisem Feedback system, a możliwe przyczyny to uszkodzona przendia sponda lambda, lub jej złacze elektryczne (wiązka), nieprawidłowość w działaniu ECU/A-T ECU, trzeba zbadać parametry rzeczywiste pracy
hedrik - 11-07-2015, 20:19

Czasami problem tkwi poza instalacją, jak dobrze zamontowana i nie sprawiała Ci wcześniej problemów, a dbałeś o silnik. Mam nadzieję że już uporałeś się z problemem. Napisz co było faktycznie przyczyną, czy sonda czy coś innego