To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Carisma] klimatyzacja nie działa

eramus - 31-07-2015, 09:40

Ok, czyli mam do konca nie wpinac czujniczka zeby zmniejszyc temp albo włożyć kawałek papieru jak kolega na zdjeciu. Super sprawdze to.
hantom - 31-07-2015, 23:03

eramus napisał/a:
Ok, czyli mam do konca nie wpinac czujniczka zeby zmniejszyc temp albo włożyć kawałek papieru jak kolega na zdjeciu. Super sprawdze to.

Jak będziesz miał trochę czasu to może coś innnego wymyślisz, mnie trochę czas naglił i na szybko tak zrobiłem.
Ogólnie ta klamra nawet wysunięta sama w sobie dość mocno trzyma, a papierek dałem dla spokoju ducha głównie :D

abcabc5 - 23-10-2015, 09:24
Temat postu: Nie działa dmuchawa / nawiew
Witajcie,
mam problem z dmuchawą w Mitsubishi Carisma 1,8 GDI (2001 r.). Sprawdziłem bezpieczniki, wykonałem pseudonaprawę, polegającą na zamianie miejscami przekaźnika tylnej ogrzewanej szyby i dmuchawy. I... nic! Szyba grzeje, dmuchawa nie wieje. Proszę o jakieś pomysły, sugestie, co może się dziać.
Pozdrawiam, JM

Filmik

plecho1 - 23-10-2015, 11:27

A czy na ostatnim najszybszym dmuchawa działa? Jeśli tak, to wina rezystora dmuchawy.
abcabc5 - 23-10-2015, 12:37

Dmuchawa nie działa w żadnej kombinacji ustawień temperatury, siły czy kierunku nawiewu. Próbowałem wszystkich ustawień wszystkimi trzema pokrętłami zarówno przy włączonym, jak i wyłączonym silniku i cisza.
plecho1 - 23-10-2015, 12:55

Może padł silnik, warto by sprawdzić czy napięcie do niego dochodzi. Najprościej zamiast niego można podłączyć jakąś żarówkę samochodową.
Napisz jeszcze czy klima manualna czy automatyczna.

abcabc5 - 23-10-2015, 13:10

Automatyczna. PS. Gdzie szukać tego silnika? Jest trudno dostępny, czy łatwiej się do niego dogrzebać niż do przekazników?
plecho1 - 23-10-2015, 14:05

Jeśli automatyczna to nie koniecznie wina silnika ale jak chcesz sprawdzić. to jest za schowkiem po stronie pasażera.
abcabc5 - 23-10-2015, 14:17

Zgaduję: drogą eliminacji-jeśli okaże się, że nie silnik- to pewnie elektronika? Przypominam, że jak na filmiku, wyświetlacz pokazuje, że nawiew dmucha. O ile ma to jakiekolwiek znaczenie, wynikałoby z tego, że elektronika jest przekonana, że wszystko działa w najlepsze. Czy elektronika byłaby na tyle "głupia", żeby nie wiedzieć, że nie działa? Czy w ślad za usterką nie poszłyby wskazania na wyświetlaczu? Np.brak zmiany "obrazka" pomimo obracania pokrętłem dmuchawy?

PS. Dodam, bo może to ważne- zanim dmuchawa padła na dobre, zdarzało się, że się nie włączała, ale nie zwracałem na to większej uwagi, dopóki nie padła na dobre.

MichciuGT - 23-10-2015, 20:14

prawdopodobnie szczotki skończyły się
abcabc5 - 24-10-2015, 13:08

Czyli te wcześniejsze objawy świadczyły o tym, że powoli padały, aż zużyły się na dobre... Dzięki za diagnozę. To już konkretny trop.
plecho1 - 24-10-2015, 15:12

Aby to potwierdzić podłącz w miejsce silnika dmuchawy żarówkę a silnik bezpośrednio pod akumulator.
abcabc5 - 29-10-2015, 09:57

Trafna diagnoza. Okazało się, że szczotki się skończyły.
morgan28b - 01-07-2017, 21:24

Przebrnąłem przez temat ale nie znalazłem mojego przypadku, a mianowicie od kilku dni po włączeniu nadmuchu włącza się klima. Lampka w pokrętle się nie świeci a klima działa. Po wciśnięciu pokrętła i zapaleniu lampki słychać charakterystyczne cyknięcie, opór silnika, temperatura nadmuchu się nie zmienia (nadal dmucha lodem). Po zatrzymaniu samochodu i otwarciu maski się przeraziłem bo: przewód aluminiowy wychodzący z kabiny do komory silnika cały oszroniały, następnie przewód gumowy cały mokry, przechodzący z niego kolejny przewód aluminiowy też oszroniały, na plastykowej osłonie silnika pełno wody i do tego nie gasnący wentylator. Wie ktoś może co się dzieje???
PS. Dodam, że od kilku miesięcy było słychać seryjne (gdzieś z przodu) charakterystyczne cyknięcia jak przy załączaniu i wyłączaniu klimy (tak jakby ktoś się bawił klimą ON/OFF ciągle).