Carisma - Ogólne - [Carisma] klimatyzacja nie działa
eramus - 31-07-2015, 09:40
Ok, czyli mam do konca nie wpinac czujniczka zeby zmniejszyc temp albo włożyć kawałek papieru jak kolega na zdjeciu. Super sprawdze to.
hantom - 31-07-2015, 23:03
eramus napisał/a: | Ok, czyli mam do konca nie wpinac czujniczka zeby zmniejszyc temp albo włożyć kawałek papieru jak kolega na zdjeciu. Super sprawdze to. |
Jak będziesz miał trochę czasu to może coś innnego wymyślisz, mnie trochę czas naglił i na szybko tak zrobiłem.
Ogólnie ta klamra nawet wysunięta sama w sobie dość mocno trzyma, a papierek dałem dla spokoju ducha głównie
abcabc5 - 23-10-2015, 09:24 Temat postu: Nie działa dmuchawa / nawiew Witajcie,
mam problem z dmuchawą w Mitsubishi Carisma 1,8 GDI (2001 r.). Sprawdziłem bezpieczniki, wykonałem pseudonaprawę, polegającą na zamianie miejscami przekaźnika tylnej ogrzewanej szyby i dmuchawy. I... nic! Szyba grzeje, dmuchawa nie wieje. Proszę o jakieś pomysły, sugestie, co może się dziać.
Pozdrawiam, JM
Filmik
plecho1 - 23-10-2015, 11:27
A czy na ostatnim najszybszym dmuchawa działa? Jeśli tak, to wina rezystora dmuchawy.
abcabc5 - 23-10-2015, 12:37
Dmuchawa nie działa w żadnej kombinacji ustawień temperatury, siły czy kierunku nawiewu. Próbowałem wszystkich ustawień wszystkimi trzema pokrętłami zarówno przy włączonym, jak i wyłączonym silniku i cisza.
plecho1 - 23-10-2015, 12:55
Może padł silnik, warto by sprawdzić czy napięcie do niego dochodzi. Najprościej zamiast niego można podłączyć jakąś żarówkę samochodową.
Napisz jeszcze czy klima manualna czy automatyczna.
abcabc5 - 23-10-2015, 13:10
Automatyczna. PS. Gdzie szukać tego silnika? Jest trudno dostępny, czy łatwiej się do niego dogrzebać niż do przekazników?
plecho1 - 23-10-2015, 14:05
Jeśli automatyczna to nie koniecznie wina silnika ale jak chcesz sprawdzić. to jest za schowkiem po stronie pasażera.
abcabc5 - 23-10-2015, 14:17
Zgaduję: drogą eliminacji-jeśli okaże się, że nie silnik- to pewnie elektronika? Przypominam, że jak na filmiku, wyświetlacz pokazuje, że nawiew dmucha. O ile ma to jakiekolwiek znaczenie, wynikałoby z tego, że elektronika jest przekonana, że wszystko działa w najlepsze. Czy elektronika byłaby na tyle "głupia", żeby nie wiedzieć, że nie działa? Czy w ślad za usterką nie poszłyby wskazania na wyświetlaczu? Np.brak zmiany "obrazka" pomimo obracania pokrętłem dmuchawy?
PS. Dodam, bo może to ważne- zanim dmuchawa padła na dobre, zdarzało się, że się nie włączała, ale nie zwracałem na to większej uwagi, dopóki nie padła na dobre.
MichciuGT - 23-10-2015, 20:14
prawdopodobnie szczotki skończyły się
abcabc5 - 24-10-2015, 13:08
Czyli te wcześniejsze objawy świadczyły o tym, że powoli padały, aż zużyły się na dobre... Dzięki za diagnozę. To już konkretny trop.
plecho1 - 24-10-2015, 15:12
Aby to potwierdzić podłącz w miejsce silnika dmuchawy żarówkę a silnik bezpośrednio pod akumulator.
abcabc5 - 29-10-2015, 09:57
Trafna diagnoza. Okazało się, że szczotki się skończyły.
morgan28b - 01-07-2017, 21:24
Przebrnąłem przez temat ale nie znalazłem mojego przypadku, a mianowicie od kilku dni po włączeniu nadmuchu włącza się klima. Lampka w pokrętle się nie świeci a klima działa. Po wciśnięciu pokrętła i zapaleniu lampki słychać charakterystyczne cyknięcie, opór silnika, temperatura nadmuchu się nie zmienia (nadal dmucha lodem). Po zatrzymaniu samochodu i otwarciu maski się przeraziłem bo: przewód aluminiowy wychodzący z kabiny do komory silnika cały oszroniały, następnie przewód gumowy cały mokry, przechodzący z niego kolejny przewód aluminiowy też oszroniały, na plastykowej osłonie silnika pełno wody i do tego nie gasnący wentylator. Wie ktoś może co się dzieje???
PS. Dodam, że od kilku miesięcy było słychać seryjne (gdzieś z przodu) charakterystyczne cyknięcia jak przy załączaniu i wyłączaniu klimy (tak jakby ktoś się bawił klimą ON/OFF ciągle).
|
|
|