To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Brak Ogrzewania

wierzbiks - 05-09-2016, 22:04

U mnie ostatnio ogrzewanie samo z siebie zaczęło działać i nie mam pojęcia co jest tego przyczyną.
Czy może to być jakiś czujnik temperatury?
Czy u Was też tak jest że przy chłodzeniu strumień powietrza jest bardzo silny, natomiast przy nagrzewaniu bardzo słaby (mimo tych samych ustawień prędkości wiatraczków)

Cytat:
mnie brak ogrzewania objawia się tym, że gdy ustawię max. temperature (32 stopnie) to praktycznie nic nie dmucha z nawiewu, a powietrze które się wydostaje jest co najwyżej letnie. Chłodzenie za to działa w porządku - powietrze jest zimne, a strumień powietrza mocny.

Sprawdziłem:
- oba węże które wchodzą do środka (do nagrzewnicy) są gorące,
- oba moduły (silniczki) kontrolujące cięgna są sprawne - rozebrałem je, w tym który przychodzi koło zapalniczki, brakuje jednego ząbka, jednak nie ma to żadnego wpływu na działanie układu, zresztą przestawiłem zębatkę tak, iż ten brakujący ząbek nie bierze udziału w całej zabawie
- termostat wygląda ok, auto szybko się nagrzewa i zawsze trzyma tą samą temperaturę (wskazówka temperatury zatrzymuje się delikatnie przed połową)

Nie mam pojęcia co sprawdzać dalej :/

pit696 - 11-10-2016, 10:49

czy nagrzewnica z obudowa z 2.4gdi pasuje do 2.5?
Krzyzak - 11-10-2016, 11:54

nagrzewnica jest ta sama
Hugo - 11-10-2016, 14:26

Obudowa też :wink:
racienie - 18-10-2016, 12:54

witam,posiadam galanta 2.4 gdi benzyna 150 km 99r a moj problem polega na tym ze po odpaleniu i ustawieniu temperatury 27 stopni leci cieplutkie powietrze przez kilkanascie minut a potem temperatura sama spada i wieje chlodne powietrze,dopiero po ustawieniu na maxa czyli 32 stopnie leci goraco,a wystarczy ze zmniejsze do 30 leci chlodne hmm i szukam przyczyny zeby to naprawic lecz od czego zaczac?czy to termostat?czy uklad zapowietrzony?czy jakis czujnik temperatury?
prosze o pomoc,dziekuje i pozdrawiam

telewizoor - 18-10-2016, 13:27

Mam dokładnie to samo :evil: Sprawdzałem kiedyś komputerem czujnik temp. wew. i wszystko było ok...
AlexMorane - 04-11-2016, 18:27

Ja mam za to trochu inny problem mniej groźny ale wkurzający. Jeszcze 2 miesiące temu po przejechaniu jednego km max 2 z nawiewu już buchało gorącym powietrzem co było super, od jakiegoś czasu tak po prostu zaczął się dużo wolniej grzać, muszę przejechać z 5-7 Km by zaczęło lecieć gorące powietrze ktoś może znać przyczynę ? Mam Galant 2.0 Benz/Gaz z Klimatronikiem
milo - 04-11-2016, 18:40

AlexMorane napisał/a:
Jeszcze 2 miesiące temu po przejechaniu jednego km max 2 z nawiewu już buchało gorącym powietrzem

Bo było o wiele cieplej na zewnatrz
AlexMorane napisał/a:
od jakiegoś czasu tak po prostu zaczął się dużo wolniej grzać, muszę przejechać z 5-7 Km by zaczęło lecieć gorące powietrze

Temperatura niska więc dłuzsze grzanie

Tak powaznie to sprawdz termostat i sprawdz czy przewody do nagrzewnicy sa gorace , nagrzewnica moze być zamulona , klapki mogą sie nie otwierać i zamykać dostatecznie sterowane przez klimatronik

Hugo - 04-11-2016, 20:12

W moim po starcie przy +3 st. C i ustawionych 22 st. C na klimatroniku po 1 km wali tak gorącym powietrzem, że wytrzymać nie idzie.
AlexMorane - 04-11-2016, 21:02

Milo z tym że było cieplej na pewno nie, Tak jak Hugo mówi rok temu miałem identycznie więc coś musiało się stać, na początku sprawdzę płyn chłodniczy a potem będę szukał tam gdzie ty mówisz
robertdg - 04-11-2016, 21:12

Rzędówka a Vałka inaczej sie nagrzewaja, pomyślcie chwile.
Krzyzak - 04-11-2016, 21:21

Ja nie wiem od czego to zależy - w kombi dmucha gorącym, bardzo szybko, pomimo że jest większy obieg, bo jest LPG. W sedanie od ubiegłego roku przy mrozach ledwo ciepłe jest. Węże nagrzewnicy gorące, silniczek od temperatury chodzi jak należy (sprawdzane na postoju), termostat nowy w obu Galantach, Vernet. Przestałem nim zimą jeździć. Jedyna różnica to LEDy w panelu klimatronika w sedanie... Rurka założona jak należy gdyby ktoś się pytał :)
milo - 04-11-2016, 21:27

Krzyzak napisał/a:
przy mrozach ledwo ciepłe jest. Węże nagrzewnicy gorące,

Mozliwe że nagrzewnica zamulona i grzeje na pół gwizdka
Identyczna przypadłośc była A 4 nagrzewnica była tak brudna że po płukaniu wyleciało tyle syfu że szok po tym zabiegu grzeje jak szalone

Krzyzak - 04-11-2016, 21:33

milo napisał/a:
Mozliwe że nagrzewnica zamulona i grzeje na pół gwizdka
ale co takiego mogło się w niej zmienić, skoro płyn jest bardzo dobrej jakości (Prestone) a kiedyś grzało bardzo mocno i szybko
to się stało jakoś nieco ponad rok temu, jesienią 2015, nagle...

milo - 04-11-2016, 21:43

Krzyzak napisał/a:
to się stało jakoś nieco ponad rok temu, jesienią 2015, nagle..

Latem nie właczasz ogrzewania wszystko ujawnia sie wczesna jesienia a płyn sobie krąży
W A 4 juz 2 razy czysciłem i zawsze to na poczatku jesieni czyszczenie i za kazdym razem jest ten brud ale ogrzewanie poprawia sie po czyszczeniu