LPG - LPI VIALLE
Anonymous - 25-05-2009, 09:37
Filtr jest wymienny, ale z racji, że dosć drogi to się go czyści
(w warsztacie wanienką ultradźwiękową, lub domowymi sposobami:
pędzelek, benzyna ekstrakcyjna i kompresor)
Swego czasu jak szukałem filtra, nawet zamienniki udało mi sie znaleźć...
Ale wracając do przyczyn, to ja tu już chyba nic nie podpowiem. Potrzeba kogoś obeznanego w temacie LPI, np usera Kenoip
turek61 - 25-05-2009, 12:27
Skoro wcześniej mulenia nie było to znaczy, że coś poszło nie tak
Cholera... mam czasami takie wrażenie, że z LPI dopóki "chodzi" to lepiej do serwisu nie jechać.Ktoś kiedyś pisał, że w Holandii ta instalacja jest bezobsługowa ale że w Polsce kiepski gaz to jednak trzeba ją poddawać przeglądom.Nie jestem też przekonany do końca z tą wymiana oleju w pompie.Nie wiem czy to nie wymysł naszych zdolnych mechaniorów.
Ja jeszcze nic przy niej nie robiłem ale czasami jak za szybko wejdzie to potrafi szarpnąć kilka razy mocno.Wtedy przełączam szybko na PB i po przejechaniu kilku km. ponownie wracam na gaz i wtedy idzie jak burza.Być może, że to wina właśnie filtra ale ja mam wszystko wewnątrz butli więc sam nie sprawdzę.Być może błąd odczytu jakichś danych, może złej jakości gazu
leser, podziel się z nami.Na jakiej stacji tankujesz gaz bo ja najczęściej na ORLENIE.
Będę musiał w najbliższym czasie zaplanować jakieś krótkie wakacje w Polsce ale z przejazdem przez Radom.Tak załatwiłem legalizację butli w Stalowej W. jadąc w Bieszczady.Tym razem spotkałbym się z kenoipem.
siwek - 25-05-2009, 12:53
turek61 napisał/a: | ale czasami jak za szybko wejdzie to potrafi szarpnąć kilka razy mocno | u mnie czasem też to występuje jeśli chwile po odpaleniu przełączy się na gaz.
teraz sam żałuję ze ją oddałem
turek61 napisał/a: | Tym razem spotkałbym się z kenoipem. |
też planuje tym razem umówić się z kenoipem tylko że czasu brak niestety ale chyba już innym nie mam zamiaru ufać...
Anonymous - 25-05-2009, 15:19
turek61 napisał/a: |
leser, podziel się z nami.Na jakiej stacji tankujesz gaz bo ja najczęściej na ORLENIE.
|
mam zaufaną stację BP, wiem, że zawsze jest tam dobrej jakości paliwo,
i najczęściej tam tankuję, zazwyczaj trzymam się tej sieci,
ale czy w całej PL oferują dobrą jakość nie wiem...
turek61 - 25-05-2009, 16:23
leser napisał/a: | mam zaufaną stację BP |
leser napisał/a: | ale czy w całej PL oferują dobrą jakość nie wiem.. |
chyba tak bo jak zatankuje u nich to też mam wrażenie że silnik lepiej pracuje.
Anonymous - 25-05-2009, 19:50
turek61 napisał/a: |
Cholera... mam czasami takie wrażenie, że z LPI dopóki "chodzi" to lepiej do serwisu nie jechać. (...) Nie jestem też przekonany do końca z tą wymiana oleju w pompie.Nie wiem czy to nie wymysł naszych zdolnych mechaniorów. kenoipem. |
Zgadza się, doświadczenie z użytkowaniem LPI mi mówi, że póki działa, lepiej nie dotykać, przynajmniej jeśli się nie zna tej instalacji. Niestety z tym olejem w pompie to prawda. Sprężarka od klimy, czy ta w lodówce też wymaga konserwacji i uzupełniania czynnika i oleju.
Cena za regenerację pompy 1000zł i wyżej, w przypadku gdy elektronika jest sprawna to rozbój w biały dzień. Sama regeneracja to wymiana kilku uszczelek (nic niezwykłego), łożysko, uzupełnienie oleju i kilka innych drobnych rzeczy.
Warto wiedzieć, czy ma się sprawną elektronikę, bo z reguły na to lubią panowie naciągać.
Koszt filtra to około 8€. Dla tych co mają filtr w butli
niespodzianka... http://www.allegro.pl/ite...i_metalowy.html.
Jak ktoś chce być pewnym dobrze wykonanej roboty to niech się wybierze do Pragi. Tam niedaleczko jest autoryzowany serwis Vialle, więc przynajmniej można wymagać.
Jeśli ktoś ma dużo czasu to może się wybrać do Konina (zalecam zarezerwować cały dzień).
Może super warsztatu nie ma, ale przynajmniej można przy Panu Tomku zobaczyć co się ma i pod komputer podpiąć.
Pozdrówka
turek61 - 25-05-2009, 20:20
Bogas, rozumiem że w Koninie byłeś ? Rozumiem że z usług p.Tomka jesteś zadowolony ?
A czy koło Pragi byłeś czy tylko gdzieś wyczytałeś na forum ? Może coś o cenach w Pradze wiesz ? Szukałem w Gogle tego serwisu w Czechach ale nic nie znalazłem.
Napisz coś więcej....
siwek - 25-05-2009, 20:37
kurcze, wszedzie dosyc daleko jak na 2 wyjazdy, a raczej w jeden dzień nie da rady zdjagnozować i napawić (jeśli caś by było do wymiany...)
koszty regeneracji zapewne wysokie bo mało specjalistow tym się zajmujących...niestety
Anonymous - 25-05-2009, 20:39
W Pradze nie byłem, aczkolwiek tam mnie skierowano po moim zapytaniu do firmy Vialle, bo jest to ich autoryzowany serwis i najbliższy z Polski. Jak będę kiedyś w Pradze po drodze to zajrzę.
Z usług p. Tomka generalnie jestem zadowolony. Co prawda włożyłem w to masę kasy i czasu, ale moja instalacja była w dość marnym stanie. No chyba żaden samochód z niesprawnym LPI od Niego nie wyjechał.
Jedyny problem to elektronika do pompy w butli. Lubi się psuć. Nie wiem jak na karczewskiej, jeśli chodzi o elektronikę do pompy, czy dostarczają nową (tak twierdzili gdy dzwoniłem) czy naprawianą, w każdym razie u p. Tomka uświadczyłem tylko naprawianą. Aczkolwiek p.Tomek daje na nią gwarancję (pół roku zdaje się) i na samą pompę chyba rok. Niestety ja miałem pecha i dwa razy wracałem (elektronika w pompie) aczkolwiek miał w tym swój udział (cholera wie czemu) uszkodzony komputer (wymieniony).
Także ryzyko u p.Tomka to głównie czas a o kasie zawsze można podyskutować.
U mnie, póki co działa (odpukać ).
turek61 - 25-05-2009, 20:48
Znalazłem i przetłumaczyłem stronę.Wklejam ale jeszcze czytam.
http://translate.google.p...%26as_qdr%3Dall
Kurczę może ktoś mógłby chociaż po angielsku sie z nimi skontaktować z ramienia forum i zapytać o jakieś zniżki dla MM i ew. V40 bo 1 korona czeska = 0,165103573 złotego polskiego
Może warto wybrać się na wakacje do Pragi i wypić prawdziwe piwo.
P.S.
Cytat: | Inną zaletą naszego obiektu jest wczesnym przełączać na zasilanie LPG, niezależnie od temperatury okolí.Vstřikování fazie gazowej musi mieć wyłącznik dla ciepłej wody ok. 34-40 ° C w zimie jest porażką ok. 7 km lub 15 minut w miejscu benzyny.
Naše zařízení má stejný výkon jako benzin .Plynné LPG ztrácí 2-3% výkonu. Nasz obiekt ma taką samą moc jak benzyny. Gazowe LPG traci 2-3% wydajności.
Dlouhý servisní interval.Prakticky je třeba servis po 75000-100000 km. Długie interval.Prakticky usługa musi być obsługi 75000-100000 km. Ostatní jsou jen prohlídky. Inne są tylko zwiedzanie.
U plynné fáze je třeba maximálně po 30000 km výměna filtrů a servis vstřikovačů. W fazie gazowej powinny być maksymalnie 30.000 km zamiennych filtrów i serwisowania dożylnie. |
Anonymous - 25-05-2009, 21:37
Przecież można napisać zapytanie in inglisz.. A w ogóle to Praga jest git, w długi weekend można serwis odwiedzić Tylko ja niestety nie w tę stronę jadę..
saphire - 25-05-2009, 21:41
Turek - ja bym na Twoim miejscu jechał do tej Pragi bez względu czy trzeba robic ten przegląd Vialle czy nie
turek61 - 26-05-2009, 09:08
saphire napisał/a: | Turek - ja bym na Twoim miejscu jechał do tej Pragi bez względu czy trzeba robic ten przegląd Vialle czy nie |
Masz rację Bartku tym bardziej ze tam jeszcze nie byłem
No koledzy szok
Dostałem od nich odpowiedź.Wybili mi z głowy ten serwis:
Cytat: | Dobry den
servis zarizeni znacky VIALLE LPi je v nasem servisu mozny. Vymena oleje
v cerpadle, lozisek stoji 449 EUR. Po teto repasy dostanete zaruku 50
000 ujetych km.
S pozdravem
Sedlackova
Auto Gas Coubal
tel: +420 251 612 471
mob: +420 777 945 326
|
siwek - 26-05-2009, 09:42
turek61 napisał/a: | Cytat:
Dobry den
servis zarizeni znacky VIALLE LPi je v nasem servisu mozny. Vymena oleje
v cerpadle, lozisek stoji 449 EUR. Po teto repasy dostanete zaruku 50
000 ujetych km.
S pozdravem
Sedlackova
Auto Gas Coubal
tel: +420 251 612 471
mob: +420 777 945 326
_________________ |
że co? to chyba pomyłka... to ok 2000zł
w takim razie zostają nasi specjaliści he he
turek61 - 26-05-2009, 13:36
Wysłałem im odpowiedź, że niech się walą (no może nie dosłownie)
Cytat: | Dzień dobry.
Chciałem nawiązać z Państwem kontakt bo w Polsce są tylko 3 nieautoryzowane serwisy LPI.Liczyłem na to, że ceny będą przystępne co mogłoby się przyczynić do najazdu polskich kierowców do Państwa.
U nas jeździ b. dużo samochodów z instalacjami LPI a wybór serwisów niewielki.
Niestety w Polsce nie mamy jeszcze EURO a Państwa cena - 449 EUR to daje koszt 449 x 4.40 zł.= 1975 zł. ! :'(
Jest to cena nie do przyjęcia jak na polskie realia.
U nas koszt nowej instalacji sekwencyjnej LPG wynosi ok. 3000 zł.
W Polsce np. w http://www.autowis.com.pl/?dzial=16# cena regeneracji pompy i wymiana podzespołów wynosi ok. 1000 zł.
Przykro mi i dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|