[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?
jaca71 - 16-08-2009, 10:11
Demonic napisał/a: | Jedni to wolą wlać w siebie a ja wolę to wlać w miśka |
Lanie w siebie ma jakieś skutki pozytywne lub negatywne, a lanie w miska - żadnego skutku.
Cezarito - 16-08-2009, 10:15
Demonic napisał/a: | Ja zalewam 95 v-power, różnica od zwykłej to 15-20 gr. do pełnego baku to jakieś 10 PLN
Tankowanie raz w tygodniu daje coś około 480 PLN rocznie "nadpłaty"
Jedni to wolą wlać w siebie a ja wolę to wlać w miśka |
I ja dokładnie tak samo uważam..
krzychu - 16-08-2009, 11:34
jaca71 - no to podzielmy stację na:
- total no name (czyli Zdzicho i synowie w składnicy maszyn po pegierowkiej)
- prawie no name (czyli coś co się brenduje np. Orlenem ale wygląda jak stary CPN)
- tania stacja koło Auchanu
- stacja dyskontowa jak to nazwałeś (np. Neste)
- mniej znane stacje (np. Bliska)
- stacje sieciowe (BP, Shell, duży Orlen)
Na pewno odradzam tankowanie na pierwszych 2. Chodź zastanowił bym się czy taką mniej znają stację (Bliska) nie dać między Auchanem a no name.
jaca71 - 16-08-2009, 11:38
krzychu napisał/a: | jaca71 - no to podzielmy stację na:
- total no name (czyli Zdzicho i synowie w składnicy maszyn po pegierowkiej)
- prawie no name (czyli coś co się brenduje np. Orlenem ale wygląda jak stary CPN)
- tania stacja koło Auchanu
- stacja dyskontowa jak to nazwałeś (np. Neste)
- mniej znane stacje (np. Bliska)
- stacje sieciowe (BP, Shell, duży Orlen)
Na pewno odradzam tankowanie na pierwszych 2. Chodź zastanowił bym się czy taką mniej znają stację (Bliska) nie dać między Auchanem a no name. |
Ok, z tym się zgodzić mogę ale zabrakło jednego ważnego typu. A mianowicie stacji przy takich instytucjach jak PKS, Poczta Polska, MPO i inne. One mimo niskiej ceny przez wielu są bardzo szanowane. Ja najchętniej na takich tankuję, chyba że jedyne źródło paliwa to karta kredytowa
krzychu - 16-08-2009, 11:40
Ale to podchodzi pod Auchana albo tego dyskonta... Przecież paliwo a Auchana też ciągle słyszę (w śród znajomych) że jest rewelacja, a jak widzę kolejki tam ciągle po parę auto stoi to nie mam podstaw wątpić.
jaca71 - 16-08-2009, 11:46
krzychu napisał/a: | Ale to podchodzi pod Auchana albo tego dyskonta... Przecież paliwo a Auchana też ciągle słyszę (w śród znajomych) że jest rewelacja, a jak widzę kolejki tam ciągle po parę auto stoi to nie mam podstaw wątpić. |
Jak do znajomej jeżdżę do Radomska to też nie mogę się oprzeć Auchanowi pod Częstochową
Swoją droga to na tych przymarketowych stacjach mają taki przemiał że nie bardzo maja kiedy chachmęcić na paliwie. Chyba że z lewej beczki biorą.
BTW. Nie wiem czy czytałeś/słyszałeś ale ostatnio w okolicy Krakowa prywatną rafinerie policja zlikwidowała. Na szczęście "produkowali" tylko ON
Anonymous - 16-08-2009, 11:50
W Białymstoku paliwo w Auchan jest jedno z lepszych. Mają tam największe kolejki ( od rana do wieczora) i najniższą cenę. Dodatkowo jak przyjeżdza cysterna to ma napis Orlen.
I to właśnie na tym paliwie odnotowałem swoim autem najniższe spalania.
gzesiolek - 16-08-2009, 18:50
jaca71 napisał/a: | gzesiolek napisał/a:
PS4. a tak apropo pytanie do osob z mazowieckiego i warmijsko-mazurskiego, znacie jakies sprawdzone, tanie stacje Shella wzdluz siodemki? bo wreszcie na wakacje sie wybieram
Z moich prywatnych obserwacji wynika że najtańsze paliwo jest w okolicy Łodzi - może tam zatankuj? |
a te lokalizacje gdzie jest najtaniej to sie zmieniaja srednio 2-3x w roku... jako ze trase Krakow-Czestochowa-Lodz i z powrotem robie sluzbowo dosc czesto (2-3x miesiecznie) to ciezko stwierdzic ze w Lodzi zawsze najtaniej...
ale tym razem zahaczam o tesciow w Ostrowcu Swietokrzyskim wczesniej, wiec jechac bede siodemka a nie jedynka... wiec i tak Lodz odpada...
Shella mi trzeba gdzies miedzy Warszawa a Elblagiem...
mkm - 16-08-2009, 18:53
gzesiolek, http://www.shell.com/home...r_03052004.html
jaca71 - 16-08-2009, 18:55
Coś w tym jest. Przez pewien czas sporo taniej było w Świętokrzyskim niż w Małopolskim. ale od pewnego czasu w starej Kielecczyźnie drogo jak diabli...
Anonymous - 16-08-2009, 22:53
Napis Orlen na cysternie nie jest żadną gwarancją. Parkuję swoje Tiry na jednym placu z cysternami orlenowskimi i ich kierowcy przestrzegają mnie zwłaszcza przed większymi świętami i w czasie wakacji przed tankowaniem na Orlenie. Jak brakuje im paliwa na magazynie głównym jeżdżą i wysysają ze wspomnianych no name-ów i pompują w ładne kolorowe dystrybutory (nie tylko orlen ale i inne równie markowe).
gzesiolek - 17-08-2009, 08:43
ta wyszukiwarke znam, ale liczylem ze ktos moze wskaze mi jakas stacje wzdluz siodemki... bo przeciez nie bede odbijal do Olsztyna i szukal stacji Shella, tylko dlatego ze mi pokaze tam stacje
pfx - 18-08-2009, 18:06
I tak za paliwo zapłacicie najwięcej na Podkarpaciu szczególnie w okolicach Brzozowa i Sanoka. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by na Brzozowskim Orlenie było taniej niż gdziekolwiek w Polsce, choć paliwa dobrej jakości - choć tyle. Co gorsza no_name w tej okolicy mają ceny zbliżone, prawie takie same wysokie - jak zmowa regionalna. I tego nie rozumiem. Większość wuybiera mimo wszystko Orlen.
Czasem słyszy się w okolicy Orlenu teksty na CB .."patrzcie na ceny paliwa - edit ich".
MartinMM - 26-03-2011, 23:52
Myśle ze warto by było ten temat zreaktywować, zauwazyłem znaczną różnice w jakości 95 na bp a np na shellu. Gdy zatankuje do swojego benzyne na shellu to mam wrażenie ze silnik nie pracuje tak głośno na większych obrotach jak gdybym zatankował na BP. Aby was nie denerwowac nie bede wspominac o cenie paliw, natomiast u siebie w mieście zauważyłem ze od 2 dni ze cena paliw poszła w dół. 95 na bp kosztowała 4.95 a na shellu dostępna była za 5.01. Nie jest to jakaś wielka obniżka cenny ale zawsze cos ! Jak to wyglada w innych miastach?
pzdr
maddob - 27-03-2011, 08:50
Martinos napisał/a: | zauwazyłem znaczną różnice w jakości 95 na bp a np na shellu |
Jeśli tankujesz BP ULTIMATE lub SHELL V-POWER to może zauważysz delikatną różnicę... ale jeśli tankujesz zwykłe PB95 to masz efekt placebo, ponieważ to jest to samo paliwo Obydwa koncerny zaopatrują się w ORLEN'ie
|
|
|