Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ? |
Autor |
Wiadomość |
April77
Mitsumaniak April77

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-07-2009, 13:26 Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?
|
|
|
Mam pytanko - co lejecie do swojego benzyniaka? I czy widzicie różnice między różnymi rodzajami paliw? (cena nie ma znaczenia) |
Ostatnio zmieniony przez tyku 17-09-2016, 12:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 25-07-2009, 15:46
|
|
|
Ja tam od nowości 95 najczęściej na stacji Shella/najbliżej/ |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-07-2009, 16:05 Re: Jakie paliwo lejecie do swojego Miśka (benzyna)
|
|
|
April77 napisał/a: | czy widzicie różnice między różnymi rodzajami paliw? |
Różnicę to poczujesz jak zatankujesz w Niemczech lub innym kraju za naszą zachodnią granicą. |
|
|
|
 |
Kicek
Forumowicz
Auto: Sportback Intense 1.8
|
Wysłany: 25-07-2009, 16:22
|
|
|
w kilku watkach byly dyskusje na ten temat |
_________________ Kobieta, która w nocy głośno krzyczy, nie warczy w dzień |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-07-2009, 18:14
|
|
|
Ja leję najtańszą breje z neste, carefura, MPO itp. W terenie też szukam najtańszej ale tam gdzie dużo tubylców jest w kolejce... |
|
|
|
 |
April77
Mitsumaniak April77

Auto: Lancer
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-07-2009, 19:07
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Ja leję najtańszą breje z neste, carefura, MPO itp. W terenie też szukam najtańszej ale tam gdzie dużo tubylców jest w kolejce... |
Ale ty masz wersje 2.0 i do niej to zalecane jest 91 oktanów a w 1.5 1.8 to 95 lub więcej... |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-07-2009, 19:21
|
|
|
April77 napisał/a: | Ale ty masz wersje 2.0 i do niej to zalecane jest 91 oktanów a w 1.5 1.8 to 95 lub więcej... |
April77, Lancer na paliwie z np Neste będzie tak samo jeździł jak na VPower i innych wynalazkach. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-07-2009, 19:53
|
|
|
tomekrvf napisał/a: | i innych wynalazkach. |
E to nie do końca jest tak. Jest coś takiego jeszcze jak chrzczone paliwo i jeśli takie paliwo nie ma 91 czy 95 oktanów tylko np. 85 bo dolano czegoś albo takie już wyjechało z rafinerii bo ktoś sobie zamówił jakieś tańsze odpadki i sprzedaje jako normalną benzynę na stacji "U Stasia najtaniej" to Lancer nie pojedzie tak samo.
Można sobie rozważać że na dobrym (spełniającym normy) 95 pojedzie tak samo jak Super Hiper 99,99 Extra POWER + oczyszczanie. Ale niestety często jeszcze się zdarza breje a nie paliwa więc ja tankuje Swojego tylko na BP 95 bo na Orlenach niektórych się przejechałem, innych formowych stacji nie ma po drodze za bardzo. A po drugie na BP mają fajne parówki i kawę |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 25-07-2009, 20:39
|
|
|
krzychu napisał/a: | ja tankuje Swojego tylko na BP 95 bo na Orlenach niektórych się przejechałem, |
A wiesz kto dostarcza paliwo do BP? Grupa Lotos i właśnie Orlen.
Paliwo, które tankujemy w Polsce pochodzi zwykle od jednego z dwóch producentów: Grupy Lotos lub Polskiego Koncernu Naftowego Orlen.
BP Polska od polskich producentów nabywa ok. 70% paliw, reszta pochodzi z zagranicznych rafinerii, jak np. Możejki czy Schwedt. 95 jest z Polski, tylko paliwa segmentu premium mogą pochodzić z zagranicy. |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 25-07-2009, 21:02
|
|
|
a ja na trasie do pracy mam shella, BP, orlen, bliska, łukoil
jak do tej pory najmniejsze zużycie wychodziło mi z shella, ok. 4-5% różnicy (mniejsze zużycie średnie), pozostałe - podobnie(różnice ok.2%)
czyli jeśli cena na shellu jest wyższa więcej niż 5-7% to tankuję na orlenie 9bo jest najtańszy)
na neste nie tankowałem, jakoś nie chce mi się w faktury wgryzać
przez pewien czas jeździłem na gazie. różnice były większe - nawet 10-15% mniejsze zużcie (lub większy przebieg) na gazie z BP i Shell oraz.... na taniej stacji "u pana Kazia"
natomiast na łukoil sporo większe zużycie, a filtr gazu po 10.000 był cały zaszlamiony...
leję wyłącznie PB 95 |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-07-2009, 10:21
|
|
|
sla napisał/a: |
A wiesz kto dostarcza paliwo do BP? Grupa Lotos i właśnie Orlen. |
Wiem o tym bardzo dobrze. Ale:
- jak zatankujesz na Orlenie w centrum miasta a na jakimś po CPE-nowskim (np. na wylocie z Tarnowa kiedyś) to jest często drastyczna różnica
- jak tankowałem kiedyś w Orlenie w Żywcu a potem jak zmienili na Bliską (niby firmują się Olrenem) to niestety zmieniło się na gorsze.
Obserwacje opieram na jeździe starym samochodem gaźnikowym i to nie jest moje widzi mi się ponieważ po zatankowaniu na tych stacjach (firmowanych Orlenem) pod górę brakowało drugiego biegu, a przy wyprzedzaniu auto na 3-ce nie chciało zebrać się do przodu wiec różnica BYŁA (bo gaźnik nie miał elektroniki żeby zwiększyć dawki świństwa więc mocy nie było).
Na BP nigdy mi się to nie zdarzyło i tu nie chodzi skąd pochodzi paliwo tylko ile właściciel dolał świństwa albo jakie świństwo zamówił. Na BP po prostu się im to nie opłaca stracić renomę bo zawsze jak przejeżdżam to ktoś stoi. Na Orlenie zawsze jest pusto (tak że nie musisz nigdy czekać) na Bliskiej rzadko kogoś widać żeby tankował. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 26-07-2009, 13:48
|
|
|
krzychu napisał/a: | Na BP po prostu się im to nie opłaca stracić renomę bo zawsze jak przejeżdżam to ktoś stoi. Na Orlenie zawsze jest pusto (tak że nie musisz nigdy czekać) na Bliskiej rzadko kogoś widać żeby tankował. |
Trochę to naciągnięte, gdyby tak było nie istniały by już stacje Orlen a Bliska dawno by odeszła w niebyt. W Warszawie na BP jest w/g mnie pusto, ale nie wyciągam tego typu argumentów. Jakość benzyny w Polsce generalnie jest fatalna i niestety dotyczy to prawie wszystkich stacji firmowych, o innych nie wspominam bo tam strach jest tankować. Zatankuj np. ze 3 razy w Niemczech i dopiero poczujesz co to znaczy paliwo dobrej jakości.
A co do renomy BP to mnie nie rozśmieszaj oto jedna z opinii zadowolonego klienta
W środę jechałem z kuzynem do Krakowa przez Oświęcim jego v40'stka. Przed Ośw. skończył się gaz, więc pojechaliśmy na stacje BP. Podjeżdżamy pod dystrybutor, kolega ze stacji tankuje. Kuzyn pokazał mi wtedy swoją nowo podbitą homologacje na butle z gazem, mieściła 32 litry. Po chwili dystrybutor zaczął się dławić, co świadczyło o pełnej butli. Patrzymy na licznik, a tam 36 litrów o_O. Kuzyn od razu wezwał kierownika stacji i mówi o zaistniałej sytuacji, pokazując homologacje na 32litry. Rozmowa zeszła na temat telefonu na policje i urząd ilości i miar. Kierownik wystraszył się i zaczął zapraszać do gabinetu, że może jakoś da się to załatwić. Niestety obaj twardo chcieliśmy wzywać policje. Po 15 minutach rozmowy na temat dystrybutorów i litrażów, zaczęło nam się trochę spieszyć do naszego celu jakim był Kraków.
Kierownik zaproponował nam zapłatę w wysokości 2/3 zatankowanej wartości. Z braku czasu kuzyn przyjął propozycje. Odjechaliśmy w siną dal, ale ze świadomością, że tak wielka sieć jaką jest ewidentnie BP zdziera na wiarygodności swojej nazwy nawet do 4 litrów na baku !! Wykopcie ku przestrodze i bądźcie czujni. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-07-2009, 14:30
|
|
|
Ale te tematy z litrami już są po prostu śmieszne. A z tego co wiem gazu można zatankować więcej jeśli ciśnienie będzie ponad normę. Nie wiem nie tankuję gazu z tym że nie raz już słyszałem że na różnych stacjach wchodzą różne ilości gazu (więcej wejdzie a nie więcej policzą) do zbiornika. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 26-07-2009, 14:42
|
|
|
No to masz cytat o benzynie na BP :
Każdy który wie gdzie jest do bani paliwo powinien podac z nazwy i adresu tą stacje żeby inni nie tankowali szajsu. Ja nie tankuje na stacjach BP w Gliwicach po każdym tankowaniu lądowałem w servisie z paląca sie lampką "sprawdź silnik".
Dlatego daj sobie spokój z zachwytami nad tym koncernem gdyż nie odbiega on niczym pozytywnym od innych.
Może jeszcze taki cytacik
POLSKA Dziennik Bałtycki
Co naprawdę stało się na stacji BP?
Przypomnijmy: czwartkowe tankowanie benzyny na stacji BP - róg al. Grunwaldzkiej i ul. Bażyńskiego - zakończyło się poważnymi uszkodzeniami silników kilku aut. Właściciele samochodów - gdańszczanin i mieszkaniec Wejherowa - ponieśli spore straty. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-07-2009, 16:03
|
|
|
Ale czy ja Cie próbuje przekonać gdzie tankować? Ja tankuje ba BP. I powiedziałem co myślę o Orlenie i forujących się Orlenem stacjach tylko na swoich obserwacjach, nie googluje i nie szukam niezadowolonych klientów o innych stacji paliw. |
|
|
|
 |
|