[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Kilka pytań od nowego użytkownika
Pyra20 - 01-01-2011, 12:17
Krzyżak, a masz może fotki jak powinny wyglądać te nie ułamane końcówki i gdzie to podłączyć ?
Skoro to jest ułamane i uszkodzone warto to wymienić ?
Krzyzak - 01-01-2011, 16:33
no warto wymienić - tylko nie znajdziesz takiego zaworu raczej...
ew. używka
u siebie niestety też to połamałem (w zapasowym kolektorze)...
a podłączasz obok termostatu - zobaczysz zawór z połamanymi końcówkami
Pyra20 - 01-01-2011, 17:16
A jak się to fachowa nazywa ? widziałem na allegro kilka takich galantów wiec być może dostane takie coś...
Krzyzak - 01-01-2011, 17:47
zawór termiczny
ale on się nie psuje, więc nie jest to część, której znajomość jest potrzebna handlarzom
Pyra20 - 01-01-2011, 19:13
ten zawór termiczny, jak rozumiem to trochę wpływu na spalanie ma, bo jak jest zepsuty to jest on cały czas otwarty i silnik dłużej się nagrzewa ?
A tak z innej beczki zawór termiczny to nie jest poprostu inna nazwa termostatu ?
Będzie do silnika 4g37 pasował od innego motoru czy musi być strike od tego ?
oczywiście chce kupić używany, niepołamany - ma to sens ?
Krzyzak - 01-01-2011, 20:13
oczywiście że ma - to się nie psuje... pasuje tylko od 4G37, inne silniki często go nie mają
Pyra - to nie jest termostat - ten zawór steruje tylko podciśnieniami do EGR i niczym więcej
Pyra20 - 01-01-2011, 20:16
z tym że zepsuty, to chodziło mi że połamany tak jak u mnie (w sumie to nawet nie wiem jak wygląda nie połamany). Podzwonie po złomach + allegro i może dostane nie zniszczony, wymienię i będę mógł spać spokojnie.
na allegro tego nie ma, google też prawie nic nie mówi na zaworu termicznego ;/
I tak jeszcze z ciekawości, dało by rade u mnie zamontować taka kierownice:
http://moto.allegro.pl/mi...1391616956.html ?
Bo tak chciałbym tam wsadzić jakąś mniejsza kierownice bo ta jest strasznie duża i mi strasznie przeszkadza, niewygodnie mi sie jedzie jak chce ja trzymać dwoma rękami na za piętnaście trzecia. W fiescie mam trochę mniejsza i jest dużooo lepiej
Maretzky85 - 01-01-2011, 23:20
Krzyzak napisał/a: | inne silniki często go nie mają |
4G63 ma Przynajmniej w DOHCu ;p
Ta kiera jest takiej samej wielkości.
PS. Bardziej trafną nazwą pewnie byłoby zaworek termiczno-podciśnieniowy, ale i tak nikt nie będzie wiedział o co kaman ;p
Pyra20 - 01-01-2011, 23:39
pisałem e-maila i smsa do dwóch różnych osób mających wystawione galanty na części na allegro i nikt z nich nie wiedział co to jest zawór termiczny, trzeba by to jakoś inaczej nazwać żeby dostać.. tylko jak ?
Ma może ktoś z was jakimś cudownym przypadkiem zrobioną fotkę jak to wygląda w całości wymontowane ? może jakbym w e-mailu załączył zdjęcie to by było jakoś łatwo.
Zysiuu - 02-01-2011, 03:13
Pyra20 po weekendzie będę się widział ze znajomym z częściami. Jak chcesz to mogę go zapytać czy ma ten zaworek. Pokażę mu to u siebie więc nie będzie problemu ze zrozumieniem o co chodzi.
Wybaczcie, że zapytam o coś nie związane z tematem.
Wie ktoś co to za przełącznik pod kierownicą zaraz przy schowku?
Pierwszy raz widzę coś takiego.
mitsu_pl - 03-01-2011, 01:18
Tak się wtrącę do rozmowy... skoro EGR nie działa, to po co go "wskrzeszać" ? Przecież nie działa on na korzyść dla silnika... To tak jakby oddychać świeżym powietrzem z domieszką własnych "bąków"... - nie jest zbyt miłe
Zaślep go i będzie z głowy, ja tak zrobiłem jeżdżę i jestem zadowolony, a i silnik ma lżej, bo czystsze powietrze dostaje... (może się delikatnie poprawić jego dynamika na rozgrzanym silniku)
Krzyzak - 03-01-2011, 07:21
Pyra - jak chcesz zaślepkę, to daj adres - wyślę Ci swoją.
U siebie miałem, ale zdemontowałem - żadnej znaczącej różnicy nie odczułem (poza tym, że wolne obroty były taaaakie sobie niestety), więc stwierdziłem - nie poprawiam fabryki.
Zaślepka ze stalitu, ok. 4 mm
Pyra20 - 03-01-2011, 12:20
to jak to w końcu jest, watro reanimować ten zawór termiczny (cel zmniejszenie spalania) czy to olać bo już sam się pogubiłem
Zysiuu - 03-01-2011, 12:42
Ja wykręciłem EGR z ciekawości. Ale jak zobaczyłem jaki jest tam syf i jaki on syf podaje do kolektora dolotowego to nie miałem wątpliwości, że trzeba go zaślepić. Efektu nie widzę, ale milej mi się wciska gaz wiedząc, że nie brudzę dolotu.
Pyra20 - 03-01-2011, 14:13
jak rozebrałem dolot przy okazji wymiany paska i uszczelki to po 1000km było tak jak poczyszczeniu...
|
|
|