Forum ogólne - TIR i inne tym podobne auta
JCH - 27-06-2012, 19:08
Obywatel napisał/a: | Debilizm to niestety wartość niemierzalna | I na czole tudzież tablicy rejestracyjnej nikt wypisane tego nie ma.
robertdg - 27-06-2012, 21:45
sveno napisał/a: | http://www.smog.pl/wideo/...szystkie_opony/ (nie zwracajcie uwagi na tytuł i podpis filmiku, admin tego portalu to debil) | Jeżeli chodzi o samą sytuacje, to gromkie brawa dla kierowcy cięzarówki za oganięcie sytuacji, normalnie nikt o zdrowym rozsądku nie zacząłby wyprzedzać w takim miejscu, sadząc jednakże po ujęciu, to sytuacja chyba z rosji nie właczałem dźwięku więc nie wiem
sveno - 27-06-2012, 21:53
robertdg napisał/a: | to sytuacja chyba z rosji | dokładnie
Rosja to kraj a rosja to stan umysłu
tu więcej tego: http://www.smog.pl/wideo/...dowe_mocny_mix/ niestety większośc nie skończyła się dobrze
grzesiopaka - 27-06-2012, 22:24
Obywatel - widze że wiesz co piszesz Krzychu - tylko nie "patelni" ja sobie wypraszam:)
fergul11 - 27-06-2012, 22:31
sveno napisał/a: | Z drugiej strony za łatwo jest dostać uprawnienia do kierowania "duzymi" przez co widzi się takich Bogów na drogach. |
...no chyba troche przesadziles kierowca ciezarowki to nie kapitan Wrona z dwustu osiemdziesiecioma pasazerami na pokladzie !!!
te wszystkie swiadectwa kwalifikacyjne to kompletna bzdura papierki potwierdzajace papierki i odbyte kursy ,slowo odbyte kojarzy mi sie tu pejoratywnie .
Zdajesz sobie sprawe jak latwo np , w irl zrobic licencje na ciezarowke o kategorii B nie wspomne i jakos wszyscy rozumieja ze nie mozna w ttej chwili wyprzedzic ciagnika z przyczepa chociaz ma ogon na kilometr, bedzie zatoczka lub brama to zjedzie i przepusci.
I chyba kwestia najwazniejsza o ktorej wszyscy zapominaja jesli jest znak ograniczajacy predkosc do 70km/h to on informuje ze mozesz jechac nie wiecej jak owe 70 czyli 50 lub 60 jest zgodne z przepisami na tym odcinku .
I tak jeszcze na koniec zadne testy sprawnosciowe na kierowce tira nie obejmuja badania kultury osobistej .
Szerokiej drogi .
spown - 27-06-2012, 23:02
fergul11 napisał/a: | I chyba kwestia najwazniejsza o ktorej wszyscy zapominaja jesli jest znak ograniczajacy predkosc do 70km/h to on informuje ze mozesz jechac nie wiecej jak owe 70 czyli 50 lub 60 jest zgodne z przepisami na tym odcinku . |
TO jest chyba niepodważalny argument
sveno - 28-06-2012, 00:25
fergul11 napisał/a: | kierowca ciezarowki to nie kapitan Wrona z dwustu osiemdziesiecioma pasazerami na pokladzie !!! | ale też nie pracuje jako magazynier na wózku elektrycznym ważącym 500kg i rozwijającym max 20km/h a zdobycie uprawnień na jeden i drugi pojazd (tj. wózek widłowy i C+E a także co gorsze o zgrozo D!! ) wygląda bardzo podobnie. fergul11 napisał/a: | te wszystkie swiadectwa kwalifikacyjne to kompletna bzdura papierki potwierdzajace papierki i odbyte kursy | teraz nie rozumiem, zaprzeczasz mi czy popierasz moje słowa, że za łatwo jest dostać uprawnienia C+E?
fergul11 - 28-06-2012, 01:47
Cytat: | teraz nie rozumiem, zaprzeczasz mi czy popierasz moje słowa |
zaprzeczam i jestem przeciwny wszelkim gradacjom ,wartosciowaniu i szufladkowaniu ludzi , ale zyje w swiecie gdzie "kazdy ponad kazdym" i musze sie dostosowywac , co nie znaczy ze ja jestem niedostosowany.
Musialem zdobyc kilka swistkow ,certyfikatow ,miedzy innymi kwit na wegiel i swiadectwo szczepienia na wscieklizne zeby funkcjonowac w tym zaklamanym swiecie ,ale dalej uwazam ze wiele z tych papierkow do podcierania jest potrzebne ,a urzednicy wymagaja ,tyle tylko ze zycie i tak weryfikuje umiejetnosci i IQ.
Kiedys w zamirzchlych czasach mego zycia ..., a moze inaczej jaka jest roznica w odpowiedzialnosci miedzy kierowca autobusu MPK (bo ten ludzi wozi) , a policjantem ,(bo ten bron palna nosi) ?
No chodzi mi o to ktory z nich ma bardziej odpowiedzialna prace , bo jeden i drugi decyduje o zyciu ludzi .tak hipotetycznie ?
Mozna zdobyc wiele fakultetow ,ukonczyc wiele szkol ,zajac odpowiedzialne stanowiska i pozostac chamem(z dyplomami ) , a mozna tez ukonczyc zawodowke i byc bardzo inteligentnym i obytym czowiekiem w zyciu osobistym i podobny wzorzec wystepuje w kazdej dzidzinie zycia spolecznego jak i na drodze wsrod kierowcow .
Chyba tu na forum ktos juz napisal ze sa szoferzy i kierowcy .
Poznales zatem moje stanowisko wzgledem swiadectw kwalifikacyjnych ze wiele z nich jest zbytecznych ,rozwiazania z "mojego " obecnego podworka wydaja mi sie o wiele latwiejsze ,np. po ukonczeniu 16 lat mozesz prowadzic wszelkie maszyny agro. bez jakichkolwiek uprawnien czy PJ.
na przyklad
Uploaded with ImageShack.us
sam kiedys zostalem zmuszony do powozenia takim monstrum z niskopodwoziowka ,po koparke 30ton.
a jedzie to naprawde szybko .
I jak mawia moj nieoceniony kolega ,do jezdzenia to pojazd jest potrzebne nie uprawnienia
Nie odbieraj mojego stanowiska personalnie , ale w razie czego ja na wyborach bede inaczej glosowal niz ty
To tyle w tym temacie ,bo niczego nowego do dyskusji juz nie wniose , pozdrawiam was serdecznie i jezdzijcie na tyle wolno aby wasz anial stroz mogl za wami nadazyc .
ps;Moje stanowisko nie ma odniesienia do np. wyksztalcenia medycznego ,chociaz taki aptekarz ...,jemu sie wydaje ze jest prawie lekarzem ,a wlasciwie jest sprzedawca (bardzo splycilem)
i9i - 28-06-2012, 07:15
fergul11 napisał/a: | To tyle w tym temacie ,bo niczego nowego do dyskusji juz nie wniose |
Niekoniecznie.
fergul11 napisał/a: | Zdajesz sobie sprawe jak latwo np , w irl zrobic licencje na ciezarowke o kategorii B nie wspomne i jakos wszyscy rozumieja ze nie mozna w ttej chwili wyprzedzic ciagnika z przyczepom chociaz ma ogon na kilometr, bedzie zatoczka lub brama to zjedzie i przepusci. |
To jest interesująca kwestia, dlaczego w innych krajach nawet nasi rodzimi kierowcy jeżdżą jak znak nakazuje, a jak tylko przekroczą ta "magiczną linię na mapie zwana granica to jakby byli w innym świecie?
fergul11 napisał/a: | np. po ukonczeniu 16 lat mozesz prowadzic wszelkie maszyny agro. bez jakichkolwiek uprawnien czy PJ. |
U nas by jeździli wszyscy potrafiący zasiąść w fotelu, wcisnąć gaz i szpula przez wioskę, chociaż teraz też tak jest ale w ograniczonej ilości, ze względu na ogólnonarodowy wstręt do organów ścigania i wszelaki kontakt z nimi. A wracając do chamstwa drogowego to kierowcy "koni" znacznie częściej zjadą na margines, odpuszczą gaz jak są wyprzedzani (pomimo tempomatów i tego, że trzeba habana bujać kilka minut później), a w skrajnych przypadkach jak zobaczą osobówkę na swoim pasie z naprzeciwka to przyhamują. A na deserek co by nie było, że jestem anty TIR (jak to mawiają ludziska) to prosty przykładzik z Górnej Wildy po której krążyłem szukając postoju: stoi radiowóz na kogutach, wysiadają z niego policmajstry i podchodzą do tramwaju stojacego na środku skrzyżowania za zaparkowaną osobówką
fergul11 - 28-06-2012, 10:32
-To tyle w tym temacie- no i jestem niekonsekwentny
i9i napisał/a: | dlaczego w innych krajach nawet nasi rodzimi kierowcy jeżdżą jak znak nakazuje | ,magia waluty € i nieznajomość terenu ?
Chociaż nie jest to regułą , znajomy został zatrzymany przez patrol , a w zasadzie patrol został wezwany przez "kierownicę" jadącą za znajomym, który to znajomy jechał 10km/h "wężykiem" na 3,5 promilowym gazie , otworzyli jego drzwi i wypadł wyrok : zakaz prowadzenia pojazdów samochodowych na 2 lata ,i grzywna 1500€ .
i9i napisał/a: | U nas by jeździli wszyscy potrafiący zasiąść w fotelu, wcisnąć gaz | no właśnie tak to działa tyle że ... i9i napisał/a: | i szpula przez wioskę | ludzie sie tu nie "szczypią" i zaraz dzwonią pod "konfidential number ", bo żeby zachowac porządek ,policja musi działać , a żeby działać, musi wiedzieć ,a jasnowidzami policjanci nie są i społeczność współpracuje z
Uploaded with ImageShack.us
W Polsce jeszcze pokutuje stwierdzenie nie jestem donosicielem
Kiedyś byłem zafascynowany respektowaniem tu przepisów i uprzejmością na drogach , teraz dochodzę do wniosku że czasami ta uprzejmość wynika z niewiedzy i nieznajomości przepisów ruchu drogowego ,co bardzo widać na rondach
I tak się czasem w duchu śmieję , "żebyś ty potomku wikinga przejechał sie w godzinach szczytu przez środek Łodzi to usrany byłbyś po pachy"
ps; najwyższy czas przypomnieć sobie jak się zmienia biegi prawą ręką .
Anonymous - 30-06-2012, 19:21
http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu
Tomek - 06-07-2012, 10:59
http://www.youtube.com/wa...v=Ij6VR8oGJXo#!
zobaczcie w 29 sekundzie
jestem ciekaw, czy gdyby sytuacja była odwrotna, to czy TIR jadący z naprzeciwka TIR by zjechał na pobocze, czy jednak by było "ja jestem większy"
Obywatel - 07-07-2012, 00:05
Cichanos napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=iHlLI78DBt8&feature=relmfu |
"На реке Кама автозавод Камаз..."
Łapki w górę kto jeszcze pamięta tę czytankę z podstawówki
Камаз это хорошая, большая Русская машина
fergul11 - 07-07-2012, 00:34
tomek84 napisał/a: | gdyby sytuacja była odwrotna, to czy TIR jadący z naprzeciwka TIR by zjechał na pobocze | ...w przypadku 1/1000 pewnie tak
i9i - 07-07-2012, 01:55
fergul11 napisał/a: | tomek84 napisał/a:
gdyby sytuacja była odwrotna, to czy TIR jadący z naprzeciwka TIR by zjechał na pobocze
...w przypadku 1/1000 pewnie tak |
Tu się nie zgodzę, ponad 80% aut ciężarowych zjeżdża na margines by przepuścić czy to wyprzedzającego z naprzeciwka czy od rufy, natomiast zawalidrogi i wycieczkowicze, za którymi polami i lasami ciągnie kilkukilometrowy sznur pojazdów, traktują pas awaryjny gorzej od rowu a lusterka to wymyślili po to by je urywać.
|
|
|