To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Co kupiłbyś po Galancie?

robertdg - 01-11-2011, 21:50

Kaucz napisał/a:
Co ciekawe jego 4.4 pali tyle co moje 2.5 ;P
Ja bym się nie podniecał tak naprzód, gdyż na trasie może i wynik 10l/100km do osiągnięcia przy płynnej jeździe, ale za to w mieście przy dynamicznej jeździe wyniki rzędu 20l/100km to całkowita norma, jeździłem E38 4.4 286KM i wyniki rzędu 25l/100km w mieście to nic specjalnego jak lubisz pocisnąc gaz, nie twierdze przy tym, że nie idzie osiągnąc w mieście wyników poniżej 20l/100km bo jest to do zrobienia, ale porónując ten sam styl jazdy 2.5V6 co 4.4V8, nie ma bata aby spaliły tyle samo, no chyba, że V8 chodzi na wyjątkowo ubogiej mieszance a V6 zbyt wzbogaca mieszanke, zwróć uwagę na to, że silnik BMW jest aż 1 i 3/4 razy większy od silnika Galanta, ponadto ma 2 gary więcej, więc coś jednak jest na rzeczy ;-)

Dane producenckie dla silnika 4.4V8 286KM
spalanie trasa: 9,2l/100km
spalanie miasto 18,1l/100km
spalanie średnie 12,5l/100km

dla porównania dane producenckie dla silnika 2.5V6 163KM
spalanie trasa: 6,7l/100km
spalanie miasto 13l/100km
spalanie średnie 9l/100km

Przy czym nalezy wziąść poprawke na to, że takie wyniki osiągamy przy płynnej i umiarkowanej jeździe

mar111cin - 01-11-2011, 23:16

przy czym należy wziąć pod uwagę że takie wyniki osiągamy w warunkach laboratoryjnych, na głupio zorganizowanym teście ;)

PS bo tak na prawdę są trzy metody sprawdzania spalania w pojazdach. Amerykańska, Europejska i Japońska. Japońskiej nie znam, o Amerykańskiej powiem tyle że najlepiej oddaje realia użytkowania samochodu na drodze, a europejska metoda jest taka że w życiu tego na drodze nie osiągniemy.

Może uda mi się gdzieś odszukać wykresy przebiegu warunków jazdy z tych metod.

JaGrab3 - 02-11-2011, 00:28

robertdg, przy czym nalezy nadmienić, że te wartości spalania dla gala też są od czapy, do tego co napisałeś (napisała fabryka) to trzeba pewnei +2 zrobić, no o ile do trasy i miasta to jeszcze mogę uwierzyć, ale do średniego to na pewno +2, to fakt, oni robią 20% miasta i reszta trasa..... ale kto tak jeździ? W praktyce i tak liczy się w większości miasto, bo to najczęstsza codzienna eksploatacja.

Tak czy siak, 2.5 średnio poniżej 10 nie zejdzie, powiem wiecej, 2.0 poniżej 10 średnio też nie zejdzie, a 4.4 to pewnie poniżej 15 średnio nie zejdzie.

Krzyzak - 02-11-2011, 06:58

JaGrab3 napisał/a:
Tak czy siak, 2.5 średnio poniżej 10 nie zejdzie

ojtam ojtam - spójrz na mój test, prawie 2 lata jeżdżę i to automatem - wychodzi średnio 9

http://www.spritmonitor.d...cht/399801.html

JaGrab3 - 02-11-2011, 13:50

Krzyzak, pytanie brzmi, po jakim mieście jeździsz?

W krakowie, Galant 2.0, nie schodził poniżej 12 średniego LPG

SPIDER-ek - 02-11-2011, 14:09

JaGrab3 napisał/a:

Tak czy siak, 2.5 średnio poniżej 10 nie zejdzie, powiem wiecej, 2.0 poniżej 10 średnio też nie zejdzie, a 4.4 to pewnie poniżej 15 średnio nie zejdzie.

Oj to coś masz złe dane dla 2,5l :badgrin: dla PB95
Owszem w zimie na krótkich trasach to może i półprawda że ciężko zejść poniżej 10l jak robisz po 3km. Ale ani trasa, ani cykl mieszany, nie jest to takie oczywiste i nawet bym powiedział że sie nie zgodze że ciężko zejść poniżej 10l.

Zobacz dla potwierdzenia:

Anonymous - 02-11-2011, 14:21

wracając do głównego tematu :twisted:

mam kolejnego następcę ale to już raczej po tym co będzie po galancie ;)

Range Rover Evoque - jedno z najpiękniejszych nowych aut, a przy tym specjaliści od cięcia kosztów zmienili z konceptu tylko lusterka 8) gdyby tak lancer wszedł do produkcji w tej wersji co koncept... heh :roll: jednak ryzyko czasem popłaca.

JaGrab3 - 02-11-2011, 14:22

SPIDER-ek, no zrobił nam sie temat o spalaniu, ale średnio, dla mnie, to jest 70% miasto i 30% trasa, czyli takie użytkowanie jak większośc moich znajomych praktykuje.
A jak wiemy, o spalaniu nie ma co więcej rozmawiać.... jestem realistą i w cuda nie wierze.
To jest 6 garów, 24 zawory, kupa mechaniki, BĘDZIE wiecej palił niż 4 cylindry i 16 zaworów, z czystych zasad fizyki. Jeżeli komuś pali poniżej 10, to widocznie nie stoi w korkach i jeździ z umiarkowaną prędkością w trasach, dłuższych lub którszych.....
Reasumując o spalaniu nie ma co gadać, bo to jest gadanina nic nie wnosząca.

Teraz zauważeyłem , SPIDER-ek. Vsr na twoim wyświetlaczu wszystko mówi o średniej jeździe.....jak tam będziesz miał napisane 30, to będzie ci prawde mówiło o jeździe po mieście.

SPIDER-ek - 02-11-2011, 14:30

JaGrab3, :) widzę że spasowałeś po tych realnych faktach. Przeanalizuj ekran który podesłałem, to odpowiesz sobie na pytanie czy była to umiarkowana jazda.

Downsizing który jest obecnie stosowany to potwierdzenie tego że samochody z małym litrażem potrafią dużo palić. Podobnie jechaliśmy z kolegami firmowym Punto 1,4 i spalił 8,7l, i praktycznie nie chciał jechac i wyprzedzać, więc samo przez się mówi, co jest lepsze wisilona mała jednostka która spala dużo, czy niewysilony wolnossak spalający mało.

Co do Range Rover Evoque, to czytałem rankingii, wypada bardzo blado, w stosunku do X1 i Q3. Ale wygląd ma fajny.

Mi się podoba X1 :)

[ Dodano: 02-11-2011, 14:35 ]
JaGrab3 napisał/a:

Teraz zauważeyłem , SPIDER-ek. Vsr na twoim wyświetlaczu wszystko mówi o średniej jeździe.....jak tam będziesz miał napisane 30, to będzie ci prawde mówiło o jeździe po mieście.

przy Vmax pali 16l, żeby uzyskać Vsr, to musisz dawać w palnik, więc wychodzi średnia. Mając Vsr = 30 to z automatem napewno nie będziesz miał ponad 10l, bo praktycznie jak stoisz w korku to muskasz pedał gazu.

Co ja tam będę się tłumaczył ze spalania galanta 2,5l, Robert tez Ci potwierdza spalanie o którym był wątek.

Zmieniając temat:) Ja się napaliłem ostatnio na Porsche 928 :) żeby kupić jako przyszłościową inwestycję :)

JaGrab3 - 02-11-2011, 14:35

Spasowałem?? Mylnie interpretujesz moje wypowiedzi, po prostu, o urodzie żony, jak i spalaniu SWOJEGO samochodu z niekórymi sie nie rozmawia.

Twój wyświetlacz pokazuje średnie spalanie po jeździe w trasie i to po autostradzie/expresówce - zaprzeczysz?

[ Dodano: 02-11-2011, 14:42 ]
SPIDER-ek napisał/a:
Mając Vsr = 30 to z automatem napewno nie będziesz miał ponad 10l, bo praktycznie jak stoisz w korku to muskasz pedał gazu

Czyli normalna jazda po mieście, i co, twój automat na wolnych nic nie pali?
O czym my mówimy, ja tez w moim silniku po trasie pokaże ci średnie spalanie 11....

SPIDER-ek - 02-11-2011, 14:44

Dokładnie tak o urodzie żony się nie dyskutuje :)

Nie zaprzeczam: Autostrada / expresówka / miasto + korek
Ponadto zastanów się nad:
Autostrada = miasto+korek

Galant na wolnych w korku spala 1,1l/h, a twój?

Jeżdżę naprawdę dużo po autostradzie podobnie jak po mieście i wiem ile pali samochód, bo obserwuję kompa który prawdę Ci powie, a później na stacji potwierdzi :)

:) No to trochę nawiążę do samochodów Ford Evos, ciekawe w jakiej formie wejdzie do produkcji czy wejdzie. Bardzo podoba mi się przód samochodu. Oby stylistyka podążała w tym kierunku.

JaGrab3 - 02-11-2011, 14:53

SPIDER-ek napisał/a:

Ponadto zastanów się nad:
Autostrada = miasto+korek

Galant na wolnych w korku spala 1,1l/h, a twój?

Ad. 1 - to nie jest prawda, bo skond byś miał średnią 85km/h ???
ad. 2 - mój spala 1.3l/h, przy czym wtedy na liczniku km nie przybywa.....

Zliczam średnie spalanie i średnią prędkość jazdy od 9 miesięcy bez resetu. Średnia prędkość to 42km/h a spalanie 15,8.

Pogadaj z Owczarem, on by się cieszył, jak by mu gal po wawie palił 17.

SPIDER-ek - 02-11-2011, 15:21

Owczar robił swapa i to jest zły przykład, bo się zmaga z sondami :) Jak zrobi porządek u siebie to wtedy pochwali się spalaniem. Bo wie że jego dużo pali.

Porozmawiaj np. z Deejay, robertdg, i innymi

Podajesz chyba wyniki na LPG a ja na PB95.
Ja potwierdzam tylko to co widze u siebie, i to co robertdg poruszył.

Koniec z tematem spalania bo nas wywalą stąd:)

JaGrab3 - 02-11-2011, 16:10

Amen. O żonach sie nie gada.

Co do wozów, to ten Range ROver, strasznie mi zalatuje na infinity, ładny.
Ogólnie suvy mi się widzą, np. BMW x6 :) bardzo ładny, ale tez kosztowny ;) .

SPIDER-ek - 02-11-2011, 16:12

Ano potwierdzam że X6 jest ładniutki, i gdyby tylko człowiek więcej zarabiał:) Och :)