[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - Lancer CYxA
intruder9 - 27-08-2015, 08:26
No właśnie trudno powiedzieć.
Samochód kupiony kilka tyg. temu.
Niby wszystko było ok tylko minimalnie był mułowaty.
Po kilku dniach (kilkunastu) troszkę się to nasiliło.
Najdziwniejsze jest to że to nie dzieje się zawsze.
Czasami rano go odpalę i jest ok, gdzieś pojadę zgaszę, po chwili znowu odpalę i już muli.
Dzieje się to tak jakoś okresowo.
mjsystem - 27-08-2015, 09:27
intruder9, umów się w Krakowie z mechanikiem Leszkiem. Na podforum małopolskim znajdziesz kontakt do niego. On Ci to ogarnie.
intruder9 - 29-08-2015, 12:29
Cewki zapłonowe podmienione i nic nie pomogło !
Do Leszka dzwoniłem ale nie za bardzo chce się podjąć.
Twierdzi, że nie ma oprogramowania do Mitsubishi.
Dalszych pomysłów brak.
RalfPi - 31-08-2015, 10:42
W poniedziałek za tydzień jadę na regulację luzów zaworowych - przy przebiegach +-35 i 80kkm (czyli rok temu) nie było nic do roboty - teraz mam wrażenie, że przy 96kkm troszkę złapał zamułkę i troszeczkę bardziej wibruje silnik na jałowym, więc postanowiłem sprawdzić luzy - od razu wymienię też świece, bo już pół roku wożę w bagażniku. To dam znać za tydzień.
[ Dodano: 07-09-2015, 14:51 ]
Jestem już po przeglądzie.
Luzy w normie (na dwóch zaworach luzy w dolnej granicy normy) - nie wiem czy to kwestia wzmocnionych gniazda.. ale wszystko gra. Kolejny serwis pewno za 40kkm.
Rozrząd sprawdzony - w dobrym stanie.
DIABEŁ - 07-09-2015, 20:07
[/quote] Witam jakie koszty takiego przeglądu ,i jakie świece założone jeśli można wiedzieć
Swiderj - 20-12-2015, 12:05 Temat postu: Regulacja luzu zaworowego ? Z góry dziękuje za odpowiedzi na moje pytanie.
Czy w silniku 1,6 MIVEC benzynowego Lancera z 2011 roku reguluje się luzy zaworowe czy same się regulują hydraulicznie? Od pewnego czasu, przy zimnym silniku, słyszę metaliczny hałas dochodzący z silnika. Po lekkim nagrzaniu silnika (poniżej 1 minuty ) objawy ustępują.
Pozdrawiam.
RalfPi - 07-09-2015, 20:21
Koszty 240zł + uszczelka.. 140 (już mi się nie chciało szukać, bo mam urwanie głowy) - świece w gratisie wymienili - DENSO VK20 Iridium Tough (polecone przez tyku).
Przyszło 96kkm i wymieniłem - teraz mi się szykują długie trasy i większe przebiegi - ale Lancer jest sprawny, więc można hulać.
[ Dodano: 20-12-2015, 21:47 ]
http://www.autotop.net.pl...dzwigienki).pdf
Taki oto materiał odnalazłem w internecie traktujący o budowie popychaczy szklankowych.
Trochę może rozjaśnić w temacie - wydaje się, że u nas w 1.8 wymienia się tylko podkładkę regulacyjną(?)
Czy jest to górna podkładka regulacyjna? (str. 8-9) pliku.
Bizi78 - 20-12-2015, 22:08
RalfPi napisał/a: | Czy jest to górna podkładka regulacyjna? |
Ale w lancerach chyba regulacja odbywa się poprzez dobór szklanki o odpowiedniej grubości dna.
Tutaj masz manuala o regulacji luzów.
http://mmc-autoelectric.o...10/index_M1.htm
Rozwiń:
-11C-ENGINE MECHANICAL<4B10
-ON-VEHICLE SERVICE
-VALVE CLEARANCE CHECK AND ADJUSTMENT
Elementy składowe:
http://www.mitsubishi-mot...D230%26page%3D2
RalfPi - 20-12-2015, 22:20
Czyli jest to rozwiązanie "Mechaniczny popychacz szklankowy z grzybkiem wewnętrznym"?
Tak mi się teraz wydaje po rysunku z manulanu..
Rys. 8. "Using a micrometer, measure the thickness of the removed valve tappet."
Bizi78 - 20-12-2015, 22:25
Na to wygląda, bo żadnych podkładek w lancerze nie ma .
Trik - 28-12-2015, 17:02
200Kkm przejechane i drugie sprawdzenie luzów zaworowych za mna. Pierwsze było 3 lata temu.
Silnik 4A91 (1,5L) jazda wyłącznie na benzynie. Norma 0,22 +/-0,04 i 0,30 +/-0,04.
SS- ssący, W- wydechowy. Cylindry brane kolejno od strony łańcucha rozrządu, temperatura silnika ok 50stC.
1. SS 0,22 i 0,22, W 0,32 i 0,32
2. SS 0,22 i 0,22, W 0,32 i 0,32
3. SS 0,22 i 0,22, W 0,32 i 0,30
4. SS 0,22 i 0,22, W 0,32 i 0,32
bartes - 04-01-2016, 16:47
luzy zaworowe powinno się mierzyć na zimnym silniku
hultaj84 - 01-02-2016, 11:14
Witam,
Pytałem dziś o regulację luzów zaworowych w Lancerze 1.8 2012r. 140km. Mechanik dość ogólnikowo powiedział, że: "w tych silnikach luzy reguluję się śrubkami, jednak nie ma możliwości samego sprawdzenia luzów, gdyż sam pomiar nie jest gwarancją dobrego ustawienia. Najlepiej rozebrać rozrząd i ustawiać wszystko na czujnik (...) koszt takiej przyjemności to 800zl (ASO -warszawa XXX). Zalecana regulacja co 60kkm"
Wypowiedź mechanika pokrywa się z postem kolegi:
Cytat: | tomekrvfnapisał/a:
W każdym Lancerze CY, oprócz 2.0DID, luzy są regulowane - w silnikach benzynowych poprzez wymianę całych popychaczy szklankowych, w 1.8 DID śrubami a w nowym silniku 1.8 o płynnej zmianie skoku zaworów dolotowych także śrubami. Jako że ostatnie 7 latam spędziłem pracując przy Mitsu to wiem co mówię. |
We wszystkich dotychczas znanych mi manualach przedstawiana jest regulacja przy pomocy wymiennych szklanek.Czy ktoś ma może manuala jak wygląda regulacja przy pomocy śrub i ustawianie na czujnik?
Bizi78 - 02-02-2016, 00:26
hultaj84 napisał/a: | Pytałem dziś o regulację luzów zaworowych w Lancerze 1.8 2012r. 140km. Mechanik dość ogólnikowo powiedział, że: "w tych silnikach luzy reguluję się śrubkami |
Może mu się z klekotem pomyliło .
hultaj84 - 02-02-2016, 10:31
Ponieważ to było przedzakupowe sprawdzanie auta mechanik wyglądał na doświadczonego i bardzo pewnego swojego zdania (w końcu ASO nawet niech tam pracuję tylko 2-3 lata to powinien wiedzieć takie rzeczy i wszyscy tam mu przytakiwali), więc zacząłem "ryć" internet
Po numerze VIN (CX6) doszedłem, że w tym modelu faktycznie jest inny silnik 4J10, który swoją budową całkowicie odbiega od dotychczasowo mi znanego(z opisów manuala) 4B10. Główna różnica to tylko 1 wałek rozrządu przez co regulacja zaworów jest baaardzo nietypowa, choć muszę przyznać że mali japończycy bardzo sprytnie to wymyślili. Wydaję mi się że taka regulacja na czujnik jest bardziej precyzyjna niż mierząc blaszkami...ALE : na czujnik ustawia się tylko zwory dolotowe a zawory wylotowe ustawia się standardowo na blaszki śrubami regulacyjnymi. Dodatkowo wydaję mi się że teraz cylindry nie są ustawione w V ale w rzędzie (ale tego nie jestem pewien)
Najśmieszniejsze jest to że w necie znalazłem tylko 1 wzmiankę o tym że mitsubishi od 2012r. będzie montować nowe silniki 1.8MIVEC 4J10 we wszystkich lancerach. Taka zmiana podyktowana była spełnieniem normy emisji spalin któregoś EURO (chyba 4).
Z tego co zauważyłem to głowna różnica między silnikami to moc 4b10-143KM, a 4J10-140KM więc można samochód po tym rozpoznać. Jednak we wszystkich autotestach nikt nie wspomina o nowej konstrukcji, więc tak naprawdę można się tylko domyślać, który silnik był testowany i czy podane dane są tylko skopiowane z poprzednich testów czy są rzetelnie wykonanane.
Przepraszam za długą dygresję jednak myślę że to ważna informacja dla osób niezbyt zorientowanych, takich jak ja
|
|
|