[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wibracje nadwozia tylko przy przyśpieszaniu
marcinzam - 16-04-2012, 21:13
ALEX-77 napisał/a: | marcinzam napisał/a: | Jakby ktoś potrzebował to jest dostępny przegub wewnętrzny firmy Febest
0411-EA 233,02 zł
Obrazek |
No tak tylko gdzie ? jedynie na rosyjskich stronach widzę . |
Ta firma sprowadza bezpośrednio z Febestu
uzi - 02-05-2012, 13:33
witam.
Dołączę się do tematu.
Mam problem z wibracjami tylko u mnie sytuacja jest w tylny prawym kole. tak podejrzewam. Byłem w trasie zagranicą (2200 do domu) kiedy to złapałem kapcia. Po wymianie koła pojawiły się drgania. Uznałem że to wina zapasu i po powrocie zajmę się tą sprawą. ale niestety minęły dopiero 2 miesiące zanim zacząłem coś z tym robić.
Wyważyłem koło a drganie nie znika. Zmieniłem opony drganie nie znika. Zmieniłem piastę uznając że łożysko przy wibracjach zdechło a drgania wciąż są.
Zapomniałem że nie opisałem drgań- tak więc odczuwalne są od 60 no może 70/80 km/h i wraz z prędkością się nasilają.
Proszę o podpowiedzi co to może być
baniak18 - 14-08-2012, 21:18
A taki przegub wewnetrzny nie bedzie pasował do gala EA2A 2.0 16v w manualu ? http://moto.allegro.pl/no...2519917333.html
wawer82 - 14-08-2012, 23:38
Ten przegub to nawet do 2,0 manuala nie pasuje przynajmniej mojego. U mnie jest 25/23na półośce. Zamawiali mi w IC trzy różne, według ich danych miało się wszystko zgadzać a zawsze z którymś coś było nie tak, albo liczba frezów się nie zgadzała albo ta część co chodzi po niej uszczelniacz w skrzyni była za mała... normalnie szok, musiałem złożyć stary i się tak dalej mecze z tym szarpaniem :/
polaff - 16-08-2012, 07:09
wawer82, ile kosztuje przegub wewnętrzny w IC?
wawer82 - 16-08-2012, 09:08
Te co ja miałem w ręku w przedziale od 50 do ok150zł już po zniżkach. Był jakiś jeden japoński za ok 50zł bo to ostatnia sztuka na magazynie i chcą się go pozbyć. Frezy się zgadzały ale nie zgadzała się w nim średnica uszczelniacza w skrzyni(była o wiele za mała).
2pac - 04-11-2012, 20:08 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Drgania powyżej 130km/h temat ma 8 stron, więc wybaczcie, że całego nie przeszukuje - zwłaszcza, że nie wiem czy ktoś dokładnie to co ja opisywał
niewyważone koła odczuwa się przy jakieś tam prędkości, najczęściej ok. 110-120km/h
do i powyżej tej prędkości jest wszystko OK
w moim wypadku od ok. 120÷130km/h zaczynają się drgania całego samochodu
dzwoni coś w bagażniku, czuć na tunelu jak się oprze nogę, no i na kierownicy
przy hamowaniu nie ma
koła wyważałem przy zmianie na zimowe
na letnich też zaobserwowałem to zjawisko, ale było słabsze i bardziej podejrzewałem nierówności na A4 bo na różnym typie asfaltu było mocniej lub słabiej
robertdg - 04-11-2012, 20:15
Cóż z tego, że koła wyważone jak opona albo felga będą miały jakies uszkodzenie i efekt może być podobny - koniecznie trzeba to sprawdzić.
bluecard88 - 04-11-2012, 21:20
Też mam wibracje przy przyśpieszeniu, tylko na 1 i 2 biegu, ale środę zamiana przegubów wewnętrznych. Dobrze zrozumiałem ,że trzeba same krzyżaki przełożyć i dopasować i dać nowy smar?
ALEX-77 - 04-11-2012, 22:28
bluecard88 napisał/a: | Też mam wibracje przy przyśpieszeniu, tylko na 1 i 2 biegu, ale środę zamiana przegubów wewnętrznych. Dobrze zrozumiałem ,że trzeba same krzyżaki przełożyć i dopasować i dać nowy smar? |
Ja zamieniłem tylko stronami kielichy przegubów i oczywiscie nawaliłem smaru ,i narazie spokój.
2pac - 05-11-2012, 08:25
2pac napisał/a: | niewyważone koła odczuwa się przy jakieś tam prędkości, najczęściej ok. 110-120km/h
do i powyżej tej prędkości jest wszystko OK
w moim wypadku od ok. 120÷130km/h zaczynają się drgania całego samochodu
dzwoni coś w bagażniku, czuć na tunelu jak się oprze nogę, no i na kierownicy
przy hamowaniu nie ma
koła wyważałem przy zmianie na zimowe
na letnich też zaobserwowałem to zjawisko, ale było słabsze i bardziej podejrzewałem nierówności na A4 bo na różnym typie asfaltu było mocniej lub słabiej |
robertdg napisał/a: | Cóż z tego, że koła wyważone jak opona albo felga będą miały jakieś uszkodzenie i efekt może być podobny - koniecznie trzeba to sprawdzić. |
to jeszcze dodam:
- mam inne felgi na lato, inne na zimę - a w obu przypadkach (ale na letnich mniej) było to odczuwalne
- opona wygląda OK (prześwietlić jej oczywiście nie prześwietlę)
na zimówki felgi kupione od galant_części, przez założeniem opon poprosiłem w Norauto by sprawdzili czy nie są krzywe, z tego co mi się wyadje można wyważyć koło "A - widok z boku", ale z czymś w kształcie "B - widok od przodu/tyłu" nic zrobić się nie da.
nic oprócz opon nie może powodować tego o czym pisze?
[ Dodano: 08-11-2012, 08:44 ]
z ankiety przeprowadzonej w śró znajomych najczęściej padała odpowiedź:
1) opona
2) felga
3) luz w zawieszeniu
4) amortyzatory
ad. 1) zakładając, że felga sama z siebie się nie odkształciła (nie kojarzę krawężników i dziur które mogła by przyjąć), może to być opona - zwłaszcza, że ostatnio miałem wbity w oponę kamień (kształt jak narzędzie jaskiniowcy), wbił się centralnie między klocki, ale nie widać uszkodzenia i wystarczyła łata od środka - oponę dało się wyważyć, no ale może faktycznie jest uszkodzony kord
gdyby to jednak nie ta opona z kamykiem, to duży problem z udowodnieniem uszkodzenia opony, jak nie widać tego?
ad. 3) robiłem z zawieszeniem miesiąc temu, jedyne co może być to luz w przekładni kierowniczej - czasami na parkingu przy mocnym skręcie coś puknie
ad. 4) tył był wymieniony: http://forum.mitsumaniaki...1120093#1120093
tnalag - 22-11-2012, 15:41
Problem może nie ten sam i ja posiadam silnik 2.0 benz. ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Otóż dzisiaj podczas jazdy auto wpadło w dziwne wibracje pow. 110 km/h. Autem trzęsło tak mocno że myślałem że będę się musiał zatrzymać jednak nagle ustało. Auto nie drży na równym "nowo" wylanym asfalcie (dla pewności sprawdziłem na autostradzie i przy 150 zero drgań ) problem jest tylko na starszej nawierzchni i tylko w granicach pow. 110-120km/h. Co może być przyczyną?
Owczar - 22-11-2012, 16:30
Ogólny stan zawieszenia, stan opon, amortyzatorów. Zawieszenie wpada w rezonans.
Hugo - 22-11-2012, 17:24
tnalag, Owczar, ma rację. Szczególnie zwróć uwagę na amortyzatory.
tnalag - 22-11-2012, 18:26
Może to być wina niewyważonych opon ? Na letnich nie tak dawno nie było problemu, a tą drogą przejeżdżam często.. zawieszenie sprawdzane jakieś 2 miesiące temu wszystko było idealnie.
PS. Zauważyłem jeszcze bicia przy hamowaniu
|
|
|