To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

KsiadzRobak - 07-05-2015, 10:21

bo pierścień trzeba dokładnie dobierać do rozmiaru nacięcia - o ile pamiętam Galantowe przeguby mają 1,3-1,4 mm
wejście do przegubu ma stożek, więc się ściska, ale już zapadka w środku nie ma stożka, więc tylko duży impakt może wybić przegub - a jak się zastosuje zbyt gruby pierścień, to wybicie może być niewykonalne
pierścień trzeba potem wymienić bo po wybiciu robią się na nim wcięcia i można rozpiąć przegub po skręceniu kół

lortek - 13-05-2015, 18:30

Hej przeleciałem praktycznie cały temat i mam szybkie proste pytanie. Czy Łożysko z piastą ze sklepu All-Parts jest warte tych 350 zł i warto w nie inwestować ? Z tego co czytałem narazie chyba nikt nie narzekał na zakup w All-Parts.
Uprzedzę pytania, piasta jest tak zapieczona że mus być pocięta i koniecznie muszę wymienić komplet.

Co do tego All-Parts mam tylko obawy o piastę że będzie jakaś lipna bo z tego co czytam to może tak być.

Jest jeszcze coś firmy TIMKEN z USA ale nie znalałzem informacji o tej firmie :(
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, gdyż potrzebuje komplet na piątek max.

robertdg - 13-05-2015, 18:46

Kup i zanim wrzucisz do auta zmierz zegarem bicie boczne piasty przed zamontowaniem do auta - oczywiście zgodnie z "protokołem" abyś mógl w razie "W" zwrócić towar jako wadliwy nie montowany do auta - co by uniknąc procesu reklamacji.
lortek - 13-05-2015, 18:49

Znalazłem jeszcze coś takiego : http://allegro.pl/lozysko...5062563057.html

Jednak tutaj nie ma modelu 2.5 i niewiem czy warto.

Przy takiej kasie to już jeden pieron czy 350 czy 400 :( Wolałbym za 10 tys km nie przechodzić tego ponownie :(

robertdg - 13-05-2015, 19:29

Jeżeli jest to oryginał to bdb cena, kiedyś przy dobrych wiatrach można było dostac oryginał w cenie ~550zł pasowac powinno gdyż nie było róznic w przegubach zewnętrznych
lortek - 13-05-2015, 19:44

Właśnie chodzi o to że to All.... nie do końca musi być oryginalne w całości albo już sam nie wiem ...
Na ich stronie widnieje taki opis : http://www.all-parts.pl/p...?products_id=59 KOYO /WBK - wbk to mi się z bankiem kojarzy tylko.

Co do drugiej aukcji to jutro się wypytam jak zadzwonie.

Jakby ktoś do tego czasu mógł coś poradzić będę wdzięczny :)

komarsnk - 13-05-2015, 20:00

lortek napisał/a:
Co do drugiej aukcji to jutro się wypytam jak zadzwonie.

To Ci powiedzą, że jak potrzebujesz ładne pudełka z logotypami firm to idź gdzieś indziej ;) ;)
Ktoś to już pisał, że obrośli w piórka i nie są już fajni..

robertdg - 13-05-2015, 21:05

WBK to niby sort lepszych łożysk, hołubią się wysoką jakością, podobnie Tora - gdzie ponoć to taka jakby druga linia WBK jako tansze zamienniki, istotne w komplecie jest łożysko - musi być wysokiej jakości, oraz piasta która nie zaszokuje swoją krzywizną boczną tuż po montazu.
Hugo - 13-05-2015, 21:12

WBK to zwykły szmelc, chińczyk. Łożyska firmy TIMKEN szły na pierwszy montaż do min. Mercedesa i najczęściej prędzej merc zgnił niż padło łożysko w kole. Jaka cena za TIMKENA?
lortek - 13-05-2015, 21:21

Hugo napisał/a:
WBK to zwykły szmelc, chińczyk. Łożyska firmy TIMKEN szły na pierwszy montaż do min. Mercedesa i najczęściej prędzej merc zgnił niż padło łożysko w kole. Jaka cena za TIMKENA?

Niecałe 300 zł to cena za samą piastę + do tego łożysko to .....

Fragu - 13-05-2015, 21:27

lortek, nie polecam AllParts, to ja pisałem o tym o czym wspomniał komarsnk. Ciężko stwierdzić pochodzenie produktu jak dostajesz towar bez opakowania, a jak się upomnisz to jeszcze wielka afera :wink:
lortek - 14-05-2015, 09:12

Kupiłem TIMKENA za 270 zł komplet łożysko+piasta. Hugo polecił więc mam nadzieję, że się na niej nie przejadę :D
Albo i przejadę jak najdłużej .... :)

Hugo - 16-05-2015, 21:23

To nieprawdopodobne jak potrafi się zapiec wieloklin przegubu w piaście w Galantach EA. Ostatnio miałem tak ciężki przypadek, że pozostało tylko i wyłącznie przecięcie piasty wzdłuż dużym flexem i jeszcze był problem wybić. Auto z 1999 r. Koleś, który to robił, mówił, że nigdy w życiu się z czymś takim nie spotkał, a do tej pory myślałem, że nie ma dla niego rzeczy niemożliwych...
lortek - 21-05-2015, 16:05

Oto mój przypadek :

Nic nie pomogło, pozostało tylko pocięcie :(

KaWu - 23-05-2015, 06:21

Ktos tu pytal o Timkena. Ja mam jedno z przodu u siebie tej firmy, kupowałem od kogos z forum a on sciągał z USA. Wg mnie ok. Aktualnie mam 272k km, czyli łożysko ma przebieg gdzies 49k km.