[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
robertdg - 23-07-2014, 18:20
Jak końcówki drążków zużyte to i same drązki wypadałoby sprawdzić a co do tulejek to mozna wrzucić poli
pit696 - 23-07-2014, 19:27
po czym stwierdzic ze drazki sa zuzyte skoro luzow odczuwalnych nie ma..jedyny objaw to przy mocniejszym skrecaniu czuc w kierownicy jak by cos przeskakiwalo..
bialyjayz - 23-07-2014, 22:33
robertdg napisał/a: | Jak końcówki drążków zużyte to i same drązki wypadałoby sprawdzić a co do tulejek to mozna wrzucić poli |
podrzucisz jakiegoś linka do tego?
robertdg - 24-07-2014, 07:23
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=50111
crystal280184 - 25-07-2014, 22:33
Witam wszystkich
Dziś w końcu zregenerowałem przekładnie kierowniczą (w firmie Auto Rege w Kożuchowie). Stuki które były przed wymianą (odczuwane pod stopami) zniknęły, ale pozostał dziwny dźwięk podczas skręcania. Faceci którzy regenerowali mówili że były duże luzy w tulejach. Jeśli chodzi o ten dziwny dźwięk, to występuje on tylko po solidnym rozgrzaniu (ok. 10km trasy po nierównej drodze) i przypomina dźwiękiem starą drewnianą łajbę, która kołysze się na morzu Czy ktoś mi może powiedzieć co to może być i jak to ewentualnie sprawdzić?
Problemem dodatkowym, którego wcześniej nie było to bardzo często odzywająca się pompa wspomagania podczas skręcania (nie tylko na postojach). Zauważyłem dziś podczas obowiązkowego przeglądu (dziś miałem termin), że nalali mi za dużo płynu do zbiorniczka (jest ok. 1cm ponad max). Czy może to być przyczyna za często odzywającej się pompy?
pozdrawiam
robertdg - 26-07-2014, 07:29
Odessaj nadmiar, ale najlepiej upewnij się, że na zimno jest conajmniej płyn w poziomie MIN, sprawdź jak płyn się zachowuje podczas biegu jałowego i skrecaniu kierownicą w skrajne pozycje, płyn nie może się pienić, rozpryskiwać, etc.
crystal280184 - 26-07-2014, 19:50
robertdg napisał/a: | Odessaj nadmiar, ale najlepiej upewnij się, że na zimno jest conajmniej płyn w poziomie MIN, sprawdź jak płyn się zachowuje podczas biegu jałowego i skrecaniu kierownicą w skrajne pozycje, płyn nie może się pienić, rozpryskiwać, etc. |
Witam
Odessałem nadmiar płynu i w tej chwili jest ok. Płyn nie pieni i nie rozpryskuje się. Pompa jak się odzywała tak odzywa się dalej. Wcześniej przed regeneracją i ponownym montażem tego nie było. Jeśli chodzi o samą jazdę to jest troszkę lepiej niż przed (przede wszystkim autko jest w tej chwili bardziej stabilne jeśli chodzi o układ kierowniczy), ale dalej jest problem po rozgrzaniu (to co pisałem wcześniej). Jak jest słonecznie i upalnie to praktycznie od razu pojawia się ten dźwięk "starej łajby" (można troszkę porównać to do "pukania"). Dodatkowo nie napisałem, że wtedy ciężej pracuje sama kierownica (większy opór stawia).
1. Co "mechanicy" zrobili źle że w tej chwili pompa dała o sobie znać i potrafi w trakcie normalnej jazdy podczas większego skrętu hałasować? (regeneracja była W Auto Rege, ale montaż w zaprzyjaźnionym warsztacie).
2. Czy ten dźwięk oraz cięższa praca kierownicy który pozostała po regeneracji może być z samej przekładni (źle zregenerowali) czy szukać w czymś innym?
Jako że w poniedziałek zaczynam urlop to i tak zamierzam im oddać samochód ponownie, ale chciałbym was się doradzić czego ewentualnie mogę się spodziewać.
pozdrawiam
robertdg - 27-07-2014, 10:30
Coś musi być nei tak skoro wcześniej pompa nie wyła, teraz kto popełnił bład to trudno stwierdzic skoro nie ma typowych objawów co do zachowania wyjącej pompy.
Co do pracy układu kierowniczego po nagrzaniu to posprawdzałbym jeszcze wszelkie sworznie w elementach zawieszenia oraz samą kolumne kierownicza
bialyjayz - 27-07-2014, 10:51
Ponownie do Was z zapytaniem się kieruję, czy wachacze przednie podłużne wymienia się w całości czy jest możliwość wymienienia samych ich tulejek jak to w przypadku poprzecznego?
igi19851 - 27-07-2014, 15:29
Witam serdecznie.Gdy ruszam moim galantem 2.5 w avance kombi słychać dziwne stuki podobne jakby to był przegub ale tylko na 1 i 2 biegu.Gdy auto jedzie na 1 i wciskam sprzęgło dźwięk ustaje.Czy to może być skrzynia biegów???
jarek80 - 28-07-2014, 19:54
Może ktoś ostatnio kupował tylnie wahacze z śrubą mimośrodowa i poda link do zakupu tych części? wszędzie znajduję tylko SH a wolałbym coś lepszego.
robertdg - 28-07-2014, 20:47
Lepsze tylko w ASO
crystal280184 - 29-07-2014, 16:56
robertdg napisał/a: | Coś musi być nei tak skoro wcześniej pompa nie wyła, teraz kto popełnił bład to trudno stwierdzic skoro nie ma typowych objawów co do zachowania wyjącej pompy.
Co do pracy układu kierowniczego po nagrzaniu to posprawdzałbym jeszcze wszelkie sworznie w elementach zawieszenia oraz samą kolumne kierownicza |
Dzięki za pomoc
Jeśli chodzi o układ kierowniczy po nagrzaniu, tak jak pisałeś prawdopodobnie kolumna kierownicza nie domaga (być może krzyżak). Pytanie. Co w tej sytuacji robić? Zaryzykować i kupić całą kolumnę (używkę) na allegro (można dostać od 50 do 200 zł) czy próbować ewentualnie coś tym zrobić? Mechanik mówił że kontaktował się z firmą, która regenerowała mi przekładnie i jest szansa, że będą w stanie to naprawić. Możliwe to jest? Nowych kolumn nie widzę w ogóle.
pozdrawiam
robertdg - 29-07-2014, 21:01
Uzywka to loteria, ale jak tanio kupić sprawną to czemu nie
bbandi - 31-07-2014, 07:40
Witam
Ostatnio wyczuwam w moim galu taki problem ...
Podczas postoju kręcę kierą w lewo i prawo i wszystko ok, natomiast podczas jazdy na łukach gdy zaczynam skręcać kierownicą w prawo w pewnym momencie czuję na kierownicy taki delikatny "klik" tak jakby coś przeskoczyło, luzów na kierze nie mam, podczas wykonywania łuków w lewo ten objaw nie występuje.
Co to może być?
|
|
|