To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lancer SB incognito

HUGIO - 30-01-2020, 13:56

Pomimo zimy coś tam kombinuje i ostatnio zauważyłem, że dolot z RA i mojego lancera są trochę inne, poczytałem i ludzie się wypowiadają, że po założeniu dolotu od RA spada im spalanie i zwiększają osiągi :roll: . Okazyjnie kupiłem taki dolot i przeprowadziłem test temperatur (więcej tutaj: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1619016#1619016) i wyszła mi różnica około 6oC. Teraz planuję jakoś estetycznie powiększyć otwory przed dolotem, bo w RA wyglądają tak:

A w zwykłym Lancerze tak:

Najprawdopodobniej wytnę to jakimś brzeszczotem, albo pilnikiem, żeby nie przytopić plastiku, a potem wydrukuje sobie na drukarce 3D jakąś wkładkę emitująca siatkę (żeby większe syfy nie wpadły) i dodatkowo zakryła brzydkie krawędzie :) . A może nawet taką, żeby dodatkowo zakryła możliwość dopływu powietrza z komory silnika :-k .

W razie czego jestem otwarty na pomysły/sugestie/wypowiedzi na temat tych "modyfikacji" ;) .

tyku - 30-01-2020, 18:17

HUGIO, Po co to robić :?: Lepiej maskę z RA wrzucić i będzie wydajniej :roll:
HUGIO - 30-01-2020, 19:16

tyku, Dla zabawy i z nudów :)
Maska z RA by sprawiała wrażenie, że auto ma więcej mocy, niż jest w rzeczywistości, a na tym mi nie zależy...

To są jeszcze "pierdoły", cały czas chodzi mi po głowie owinięcie kolektora i wydechu taśmą termiczną :roll:

tyku - 30-01-2020, 19:31

HUGIO napisał/a:
owinięcie kolektora i wydechu taśmą termiczną
Tak, super :wink:
To sprawi, że nie będzie widać z zewnątrz modyfikacji, a pod maską będzie moc i nie będzie się tak wszystko grzało :roll:
Jak się to sprawdzi to ja owinę wszystko taśmą termiczną i sprawdzę się na 1/4 mili :wink:

HUGIO - 30-01-2020, 20:08

Miałem na myśli kolektor wydechowy i wydech tylko do katalizatora jak coś.

tyku,
Aj nie hejtuj :)
Na pewno owiniecie taką taśmą od kolektora do kata nie zaszkodzi, a z tego co się wypowiadają użytkownicy innych marek, to odczuwalnie obniża temperaturę pod maską. Jeszcze się nie spotkałem z opinią, żeby miało to negatywny wpływ. Przy okazji zawsze będzie to jakieś doświadczenie na przyszłość :)

Bzyk_R1 - 30-01-2020, 20:28

Nie no bandaż robi robotę. Ja na przykład jak zmieniam olej na kanale to jestem w stanie przepychać rozgrzane auto za wydech i nie parzy wcale. U mnie w komorze chciałem nieco obniżyć temperaturę bo są duże i długie przewody do IC no i chłodnica oleju nad silnikiem.
HUGIO - 25-02-2020, 17:57

Najnowsza "modyfikacja" dobiegła końca:

Przełącznik udało się ładnie schować w jednym ze schowków (ja go nie używam, bo telefon się w nim nie mieści):

Reduktor ac r01, sterownik LPGtech 224, wtryski Barracuda 115, butla 56l.

Teraz zostało mi tylko kupić jakiś zestaw naprawczy, bo wożenie koła zapasowego za bardzo ogranicza bagażnik, a za niedługo chyba czas się przerzucić na letnie koła 8) .

Bzyk_R1 - 25-02-2020, 18:02

Redek ten do 150 km tak? No i pięknie, tak powinno być fabrycznie...
HUGIO - 25-02-2020, 19:09

Tak - czarny jest dla 150, czerwony jest chyba do 250 z tego co pamiętam. Ja najbardziej jestem zadowolony z tego, że udało się ten przełącznik tam wcisnąć, bo strasznie mi się nie podobają takie "na zewnątrz" - nie pasują stylistycznie do reszty przycisków. Szczęście, że trafiłem na lepszych gazowników, którzy nie idą na łatwiznę i mieli chęć rozbebeszyć trochę auto, żeby to ładniej zrobić :)
Bizi78 - 25-02-2020, 19:57

Przydałaby się jeszcze fotka instalacji spod pokrywy plastikowej silnika :wink: .
Bzyk_R1 - 25-02-2020, 20:42

Dokładnie. Chciałbym zobaczyć jak zamontowali te 115ki. Fajnie że w Lancerku berło mieści się obok wlewu a nie nachodzi na siebie jak w O1T.
HUGIO - 25-02-2020, 21:21

Jutro zrobię jakąś fotkę jak to wygląda pod obudową silnika, bo dzisiaj nie chce mi się już grzebać pod maską ;) .
HUGIO - 26-02-2020, 10:53

Bizi78, Bzyk_R1,

Marcino - 26-02-2020, 13:44

Jakie bandaże polecacie do wydechu? U mnie sie obidowa kolektora rozleciała juz dawno temu.

LPG załozone bardzo ładnie...

HUGIO - 28-02-2020, 09:50

Marcino,
Ja raczej kupię coś tańszego ze względu na to, że nie mam turbo, więc szkoda wydawać kasę na te dla wyższych temperatur, zwłaszcza że będę to robił pierwszy raz. Nawet znalazłem lokalną ofertę za 35zł: https://mtuning.pl/Tasma-termiczna-TurboWorks-50mm-x-2mm-10m-Black-p43266