[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO
Owczar - 20-02-2011, 23:56
Jakieś zwarcie w pilocie. Sprawdź czy przypadkiem porzycisk nie zwiera i pilot nie nadaje sygnału cały czas.
lsp - 21-02-2011, 01:05
Lampka na pilocie niby mrygnie tylko przy wciśnięciu nie pali się ciągłym światlem, ale możesz mieć rację bo jak włożyłem baterie autko stało pod domem ok 10m od pilota. Po godzinie od wsadu bateryjek w galu był rozpindzielony aku.
pipi_ja - 21-02-2011, 17:40
A to tez świadczy o zajechanym akumulatorze Przez godzine nie powinno mu się stać niz złego, webasto nie potrzebuje aż tyle prądu.
lsp a jakiego masz telestarta, tzn jaki model?
pplmr012 - 24-02-2011, 21:04
Jeszcze raz zamieszczam manual do montażu Webasto. Link we wcześniejszym poście też zmieniony
Pozdrawiam
twister47 - 09-11-2011, 19:57
Witam.
Manual super tylko nic mi nie mowi jak sterowanie podlaczyc z webasta do klimatronika i zasilanie na dmuchawe Ja chyba za malo kumaty jestem... Moze ktos w wersji dla ulomnych napisac jak to zrobic?? Z gory dzieki za pomoc.
webasto termo top c/z (z/c) telestart t70
Owczar - 09-11-2011, 22:48
Wszystko jest w manualu i w tym temacie. Generalnie musisz zasilić cały układ klimatronika i dmuchawy.
pplmr012 - 14-11-2011, 18:16
Gdyby ktoś próbował od początku zrobić wiązkę przewodów to obrazek może pomóc, chociaż nie wszystkie kolory są poprawne.
twister47 - 26-11-2011, 12:36
Wracajac do podlaczenia sterowania klimatronikiem to jest to bardzo proste, nawet bardziej niz do klimy manualnej, wystarczy wyjac klimatronik, stacyjke na ON i kontrolka znalezc (+). Napiecie bedzie na 4 przewodach z czego jeden jest od regulacji obrotow wentylatora (im mniejsze obroty wetylatora tym kontrolka jasniej swieci i obwrotnie), jesli na jeden z pozostalych 3 podamy na wylaczonej stacyjce +12 klimatronik sie wlaczy. Niestety nie pamietam dokladnie ktory to byl kabelek (mozliwe ze granatowy). Ja polaczylem kabel do + na akumulatorze i sprawdzalem ktory z 3 wlaczy klimatronik. Jak juz znajdziemy odpowiedni przewod to juz tylko wystarczy podpiac sie do niego kablem z webasta na ktorym pojawia sie prad po osiagniecu odpowiedniej temperatury. Proste jak drut a zaden z 3 autoelektrykow do ktorych dzwonilem nie chcial sie tego podjac Jakby ktos mial w zwiazku z tym jakies pytania to chetnie odpowiem ale wydaje mi sie ze wszystko dobrze opisalem
Owczar - 26-11-2011, 19:05
Ale trzeba jeszcze zasilić przekaźnik wentylatora dmuchawy, bo samo sterowanie ma osobny obwód.
twister47 - 28-11-2011, 18:26
Nie trzeba, wystarczy podpiac kabel + od webasta pod odpowiedni w klimatroniku i wszystko dziala (mozliwe ze przekaznik o ktorym mowisz zasilany jest z tego samego kabla ktory wlacza klimatronik).
Owczar - 28-11-2011, 18:55
Czy w Twoim rozwiązaniu działa climatronic? Czy tylko dmuchawa?
twister47 - 28-11-2011, 19:26
Caly klimatronik, tak samo jak na wlaczonej stacyjce.
pplmr012 - 01-12-2011, 11:23
Cytat: | tak samo jak na wlaczonej stacyjce |
i to jest to co powinieneś napisać na samym początku.
Poprzez podłączenie napięcia bezpośrednio na A/C ECU zasilasz niejako od tyłu bezpiecznik F16, a co za tym idzie także F9, F15 i pewnie coś jeszcze.
Ponadto dopuszczalny prąd sterujący z Webasta to jak pamiętam 0.5A.
Podsumowując takim podłączeniem można spalić Webasto, rozładować a przynajmniej przyspieszyć rozładowanie akumulatora, a w najgorszym razie stracić auto.
Po co poprwiać niemieckich inżynierów? Opisali to bardzo prosto i dokładnie.
Pozdrawiam,
Maciek
twister47 - 02-12-2011, 14:39
Mozliwe ze masz racje, nie jestem fachowcem i za bardzo sie na elektryce nie znam a ze nikt nie chcial mi tak jak "krowie na granicy" tylko do schematu (z ktorego ni w zab nie potrafilem nic wyczytac) bylem odsylany wiec zrobilem to po swojemu i o dziwo dziala. A na kabelku ktorym zasilam klimatronik z webasta zalozylem bezpiecznik wiec nie powinien spowodowac pozaru:) Tak mi sie przynamniej wydaje
Owczar - 02-12-2011, 14:52
Przetnij ten kabelek wstaw diodę i wepnij się między diodę a climatronic. Ale obawiam się, że wtedy już nie ruszy dmuchawa...
|
|
|