[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jak odczytać kody błędów
brodzky - 31-07-2011, 19:05
22 i 23 jeśli mocno u Ciebie padało może samo zniknąć jak się wysuszy. Miałem w zeszłym roku po 5 dniach non stop deszczu. Kolektor ssący był od góry mokry a przecież leży 5 cm pod maską.
RAFIkSierra - 05-08-2011, 16:53
Ok. Przeczytałem cały wątek ... i jestem głupi, więc proszę powiedzcie mi jak dla tępaka .... czy jestem w stanie wymrugać galanta 98 rok czy nie .... bo nie wiem. Mam problem z ABSem w tym aucie i nie wiem jak to zdiagnozować. Fajnie by było gdyby dało się ten model wymrugać. Dzwoniłem do gościa z Allegro, który sprzedaje ELM mastera, i powiedział mi, że na 100% nie podepnę się do tego modelu interfejsem OBD2, więc .... jak mam spr. o co common z tym ABSem u mnie. Podpowie ktoś?
Owczar - 05-08-2011, 16:58
Wymrugać błędy według instrukcji. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
RAFIkSierra - 05-08-2011, 17:31
ok. ale ...
tam jest wyraźnie napisane, że "...mostkujesz w złączu OBD2...". A typ przed chwilą w rozmowie tłumaczył, że w tym roczniku nie ma OBD2.
Jak jest w końcu?
brodzky - 05-08-2011, 17:43
W złączu diagnostycznym pod kierownicą po prawej stronie. Skierowane pinami do dołu.
RAFIkSierra - 05-08-2011, 17:58
ok. tylko w końcu jest w 98roku OBD2 czy nie?
mar111cin - 05-08-2011, 22:44
wtyczka jest jak OBD2, ale protokół jest JOBD. Kabelek możesz sobie wsadzić (i to dosłownie wsadzić ) bo nic więcej z nim nie zrobisz. Mówiąc inaczejm wtyczka jest znormowana, ale soft już nie. Każdy galant ma taką wtyczkę, a żeby sprawdzić czy będzie można robić odczyty za pomocą ELM, to radzę najpierw zmostkować piny 1-4 i patrzeć na konsole co się dzieje - powinny zacząć mrugać kontrolki od absu, skrzyni biegów (jak automat) i bodajże też srs, te wszystkie kontrolki mrugają zawsze i teraz jak :
kontrolka silnika (check engine, MIL czy jakkolwiek ją zwał) mruga - tzn że nie ma jeszcze OBD2 i ELM NIE BĘDZIE DZIAŁAŁ
jak kontrolka silnika nie mruga tzn że błędy itp można zczytać tylko przez kabel - np. ELM.
RAFIkSierra - 06-08-2011, 07:56
Jesteś wielki Teraz jestem w domu. Bardzo dziękuję za wytłumaczenie.
Jeszcze jedno tylko ... procedura mrugania .... wkładam mostek między piny, i przekręcam kluczyk w pozycję zapłon i się mruga... tak to wygląda?
robertdg - 06-08-2011, 08:38
Cytat: | Jeszcze jedno tylko ... procedura mrugania .... wkładam mostek między piny, i przekręcam kluczyk w pozycję zapłon i się mruga... tak to wygląda? | Tak to wygląda
RAFIkSierra - 06-08-2011, 11:08
Dziękuję bardzo.
mar111cin - 06-08-2011, 13:54
w sumie to jeszcze małe wyjaśnienie niedopowiedzenia:
galanty NIE posiadające protokołu OBD2 też można zczytać przez kabel.
fabrycznie jest to urządzenie o nazwie MUT , dokłądnie to chyba MUT-II
jeszcze wiem że tutaj na forum ludzie podłączali się programem Evoscan i do tego kabel VAGowski o specjalnych oznaczeniu (więcej na ten temat znajdzie się w dziale carismy).
aktualnie zebrałem już od dawna wszystkie potrzebne artefakty - kabel VAG i program Evoscan, ale coś nie mogę się zabrać do sprawdzenia działania
adt81 - 06-08-2011, 16:23
Dzisiaj też sobie "wymrugałem" mojego Gala i wszystko ok poza błędem ABS 24 - czyli z rozpiski z początku tematu lewy tył zwarcie na czujniku prędkości kół - z czym to się teraz je ? wymiana czujnika ? coś się dzieje strasznego z tego powodu ?
brodzky - 06-08-2011, 18:16
Najpierw proponuję reset błędów ABS wg procedury z manuala. Wydaje mi się, że gdyby był to stały błąd kontrolka ABS stale by świeciła.
adt81 - 06-08-2011, 19:16
Dzięki - nawet nie wiedziałem że dla ABS jest osobna procedura kasowania błędów - hmm 10 razy nacisnąć na hamulec bez odpalonego silnika to trzeba będzie zjeść przed tym dobry obiad .
RAFIkSierra - 09-08-2011, 06:27
Ok. Mrugałem auto. ABS wypluł mi kody 21, 22, 15 i 52. O ile 21, 22 wiem z grubsza o co chodzi, to nie wiem co zrobić z kodem 15 ... gdzie to jest i jak to ugryźć; dwa ... o co chodzi z kodem 52....którego nie ma w wykazie błędów? Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|