To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Brak Ogrzewania

Baniak - 13-02-2021, 08:22

Hej, ja mam problem z wilgocią i zamarzaniem szyb od środka. Filtr kabinowy wymienielt, jednak ciągle pojawia się wilgoć w środku. Zauważyłem tez, że na grzaniu powietrze jest tylko ciepłe, ale nie gorące. Macie jakiś pomysł co mogę wymienić? Czy np. wymiana termostatu może mi pomóc uporać się z wilgocią, czy to jednak nie to?
Krzyzak - 13-02-2021, 21:51

Nie pomoże, raczej szukaj przyczyny w wodzie pod dywanikami i w wykładzinie itp. A brak ogrzewani to bardzo wiele przyczyn: nagrzewnica, sterowanie mieszalnikiem (elektromotor), czujnik temp. w panelu, zbyt mocne nagrzewanie rurki (np. przez radio).
Hugo - 14-02-2021, 09:39

Baniak, jeśli dywaniki nie są mokre to w kolejności: sprawdzenie poprawności działania silniczka sterującego powietrzem ciepłe-zimne w kabinie (nr silniczka MR268260), wymiana termostatu, wymiana nagrzewnicy wody. W jakim stanie jest układ chłodzenia, nie jest zakamieniony? Nie było jeżdżone na wodzie w układzie? Jeśli długo jeździł na wodzie to możesz być pewien, że nagrzewnica jest zabita kamieniem.

Wczoraj właśnie wymieniałem nagrzewnicę w Galancie, żeby było śmieszniej też z Wrocławia. Powód, przy ujemnych temperaturach praktycznie brak ogrzewania w aucie, szyby aż zaczynały zamarzać. Auto kiedyś musiało jeździć na wodzie, a tak wyglądała po rozcięciu nagrzewnica wody, niektóre kanały całkowicie zabite kamieniem, to nie miało prawa oddawać ciepła:

Nagrzewnica jest podzielona na pół, przez połowę idzie zasilanie, a drugą połową jest powrót płynu, jak wlałem wody do jednej połowy to w drugiej woda pokazała się dopiero po dłuższej chwili, a na zasadzie naczyń połączonych powinna się pokazać praktycznie natychmiast:

A to co się z niej wylewało, sama rdza:

Także gdybyś chciał wymienić nagrzewnicę to zapraszam, na spokojnie 5 godzin roboty i po sprawie :wink:

Baniak - 15-02-2021, 08:38

Hugo wygląda na to, że mam to samo. Mega dziwna sprawa, bo mam to auto od 5 lat i nigdy nie dolewalem wody... A miałem kilka razy wymieniany płyn chłodniczy, myślisz, że mogli mi dolać jakiegoś gówna? Robisz też inne naprawy? ( Mam chyba zapieczony tłoczek w lewym tylnym kole).