To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?

Pawcho - 27-03-2011, 13:33

Ja też staram się tankować na stacji przy supermarkecie. Róznica w cenie średnio 10 groszy/litr na korzyść. Różnicy w osiągach czy jakiś innych ciekawostakch nie zauważyłem. Pewnie można tankować na Shellu czy innej stacji ale skurczybki / Shell i Orlen- takie mam w okolicy/ często się zmawiają co do ceny - mają identyczną/ i mnie to wnerwia. Sztuka cierpi i sukinkotom nie dam zarobić. Dlatego z przyjemnością tankuję na marketowej stacji. :D
Zresztą jak pisaliście wyżej nawet jakby chcieli to nie mają za bardzo możliwości wlewać syfu. Dystrybutory i wlewy do zbiorników widoczne z daleka / parking/. Syf musiałby już przyjeżdżać w cysternie. Dużym sieciom handlowym które mają stację przy swoich marketach to się nie opłaca. Swoje i tak zarobią, a dodatkowo ściągną klientów.

gzesiolek - 28-03-2011, 11:35

Pawcho, nie tyle zmawiają się, co większość sieci ma w algorytmie ustalania ceny, cenę najbliższej konkurencji...

co do różnic jakościowych to nie piszcie Shell, BP, Orlen, bo to zależy bardziej od konkretnej stacji, albo kierowców dostarczających do danej stacji, a nie samego koncernu...

ja tankuje na Shellu ale tylko dlatego ze zonka ma -15gr na litrze i mnie wychodzi taniej/podobnie jak w marketowych...

W Krakowie ceny stanely, nie przebijajac 5,10 dla 95 i ON... i tak czaja sie na poziomie 4,99-5,09 od tygodnia...
przynajmniej na tych stacjach ktore mijam po drodze...

Pawcho - 28-03-2011, 11:40

eee tam u mnie cholery się zmawiają. Zawsze Shell i Orlen miały identyczną cenę. Aktualnie mają / 95/ po 5.06zł. Na markecie cena 4.93 zł.
MichalRej - 28-03-2011, 11:50

Ja zawsze tankuję na Shellu, mam jedną zaufaną stację, gdzie wiem jakie paliwo jest...
No i kiedyś tankowałem tylko V-Power Racing jak był w okolicach 4,99zł, później po 5,30zł
No ale teraz jak jest poniżej 6,00zł to sobie darowałem i leję zwykłego V-Power-a (odpowiednik 98) ostatnio chyba 5,34zł...

Kjuba - 28-03-2011, 16:36

ja 95 leje, 98 nie daje żadnego efektu - szkoda kasy bo silnik nie jest przystosowany do takiego rodzaju paliwa
MartinMM - 28-03-2011, 19:05

Dzisiaj mało nie dostałem zawału jak wjechałem na stacje w Bielsku. Cena 95 na BP wynosiła 5,15 natomiast na Shellu 5,13. Jeśli cena będzie dalej rosnąc to Polska stanie się druga Grecja !
pekaes - 30-03-2011, 17:51

Martinos napisał/a:
Dzisiaj mało nie dostałem zawału jak wjechałem na stacje w Bielsku. Cena 95 na BP wynosiła 5,15 natomiast na Shellu 5,13. Jeśli cena będzie dalej rosnąc to Polska stanie się druga Grecja !

Ja dziś tankowałem na najtańszym w okolicy Lukoilu (5,05), na pobliskim Shell'u Pb95 kosztuje 5,17 PLN/l. Zgroza! Też się zastanawiam, kiedy dojdzie do jakiejś rewolty. Z każdej strony czuję się "skubany" - a to wyższe ceny paliwa, jedzenia, innych towarów i usług, a to czynsz wyższy... Płace jakoś zatrzymały się w miejscu... Ale wybory już niedaleko :wink:

MartinMM - 30-03-2011, 18:31

Tak dla przykładu podam dwie cenny z Bielska .Na BP przy ulicy Bystrzańskiej nieopodal centrum cena PB95 wynosi 5,18 natomiast przy dworcu kosztuje 5,04 PLN/L. Stacje są w odległości od siebie zaledwie 2 km. Pomijam wszystkie aspekty, chodzi mi oto że w cena benzyny w jednym mieście w jednej sieci może się tak bardzo różnić. Czekam na weekendowe promocje.
Luk - 30-03-2011, 20:02

pekaes napisał/a:
Ja dziś tankowałem na najtańszym w okolicy Lukoilu (5,05),

Eee... Ja wczoraj na Neste 5,01...

Kjuba - 31-03-2011, 10:13

i co wam te 4 czy 10 gorszy da? ja tankuje na jednej stacji i mam pewność że to dobre paliwo i tyle. na 50 litrach 5 zł oszczędności czyli piwo w pubie, dla mnie nie ma różnicy
jaca71 - 31-03-2011, 11:10

Kjuba, średnia miesięczną masz trochę ponad 900km na miesiąc, ja mam średnią dla dwóch samochodów ponad 2000na miesiąc dla każdego. te 5 a raczej 10gr robią różnicę. Dodatkowo tankuje na sprawdzonych tanich stacjach. Np. najczęściej na 1-2-3 a jest to samoobsługowa stacja Statoila.
A już całkiem poważnie to 5zł jest niezłym kieszonkowym dla drugoklasistki :) Ona zdecydowanie lepiej zna wartość pieniądza niż Ty ;)

gzesiolek - 31-03-2011, 11:16

jaca71, do sprawdzonych tanich stacji dodaj jeszcze mniej wiecej po drodze... bo mnie rozbraja sasiad ktoy jezdzil specjalnie na stacje MPO zeby miec taniej 5-6zl na baku... a nie bral pod uwage ze tam i z powrotem ma dodatkowe 4km w korku na Nowohuckiej...

przyoszczedzil tak ze az strach... :roll:

Luk - 31-03-2011, 11:21

Kjuba napisał/a:
i co wam te 4 czy 10 gorszy da?

A nic :) Ja wychodzę z podobnego założenia, zwłaszcza przy moich przebiegach. Podałem cenę ze stacji na której zawsze tankuję, bez względu na cenę :)

jaca71 - 31-03-2011, 11:22

gzesiolek, No wiadomo - nie będę jeździł do Bonarki lub do Tesco bo mi nie po drodze i nie nie moje rejony życia. Ale wspominana i najczęściej przewijająca się stacja w moim Motostacie jest właśnie "po drodze"...
waldinio - 31-03-2011, 11:28

gzesiolek napisał/a:
jaca71, do sprawdzonych tanich stacji dodaj jeszcze mniej wiecej po drodze... bo mnie rozbraja sasiad ktoy jezdzil specjalnie na stacje MPO zeby miec taniej 5-6zl na baku... a nie bral pod uwage ze tam i z powrotem ma dodatkowe 4km w korku na Nowohuckiej...

przyoszczedzil tak ze az strach... :roll:

ja zacząłem tankować na stacji Auchan od kiedy zauwazyłem, ze tam "leje" Orlen :P obok siebie mam Orlena ale tam tankowałem do momentu kiedy miałem jeszcze znizkę 4gr na litrze co było bardziej opłacalnie niz Auchan