[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?
Pawcho - 27-03-2011, 13:33
Ja też staram się tankować na stacji przy supermarkecie. Róznica w cenie średnio 10 groszy/litr na korzyść. Różnicy w osiągach czy jakiś innych ciekawostakch nie zauważyłem. Pewnie można tankować na Shellu czy innej stacji ale skurczybki / Shell i Orlen- takie mam w okolicy/ często się zmawiają co do ceny - mają identyczną/ i mnie to wnerwia. Sztuka cierpi i sukinkotom nie dam zarobić. Dlatego z przyjemnością tankuję na marketowej stacji.
Zresztą jak pisaliście wyżej nawet jakby chcieli to nie mają za bardzo możliwości wlewać syfu. Dystrybutory i wlewy do zbiorników widoczne z daleka / parking/. Syf musiałby już przyjeżdżać w cysternie. Dużym sieciom handlowym które mają stację przy swoich marketach to się nie opłaca. Swoje i tak zarobią, a dodatkowo ściągną klientów.
gzesiolek - 28-03-2011, 11:35
Pawcho, nie tyle zmawiają się, co większość sieci ma w algorytmie ustalania ceny, cenę najbliższej konkurencji...
co do różnic jakościowych to nie piszcie Shell, BP, Orlen, bo to zależy bardziej od konkretnej stacji, albo kierowców dostarczających do danej stacji, a nie samego koncernu...
ja tankuje na Shellu ale tylko dlatego ze zonka ma -15gr na litrze i mnie wychodzi taniej/podobnie jak w marketowych...
W Krakowie ceny stanely, nie przebijajac 5,10 dla 95 i ON... i tak czaja sie na poziomie 4,99-5,09 od tygodnia...
przynajmniej na tych stacjach ktore mijam po drodze...
Pawcho - 28-03-2011, 11:40
eee tam u mnie cholery się zmawiają. Zawsze Shell i Orlen miały identyczną cenę. Aktualnie mają / 95/ po 5.06zł. Na markecie cena 4.93 zł.
MichalRej - 28-03-2011, 11:50
Ja zawsze tankuję na Shellu, mam jedną zaufaną stację, gdzie wiem jakie paliwo jest...
No i kiedyś tankowałem tylko V-Power Racing jak był w okolicach 4,99zł, później po 5,30zł
No ale teraz jak jest poniżej 6,00zł to sobie darowałem i leję zwykłego V-Power-a (odpowiednik 98) ostatnio chyba 5,34zł...
Kjuba - 28-03-2011, 16:36
ja 95 leje, 98 nie daje żadnego efektu - szkoda kasy bo silnik nie jest przystosowany do takiego rodzaju paliwa
MartinMM - 28-03-2011, 19:05
Dzisiaj mało nie dostałem zawału jak wjechałem na stacje w Bielsku. Cena 95 na BP wynosiła 5,15 natomiast na Shellu 5,13. Jeśli cena będzie dalej rosnąc to Polska stanie się druga Grecja !
pekaes - 30-03-2011, 17:51
Martinos napisał/a: | Dzisiaj mało nie dostałem zawału jak wjechałem na stacje w Bielsku. Cena 95 na BP wynosiła 5,15 natomiast na Shellu 5,13. Jeśli cena będzie dalej rosnąc to Polska stanie się druga Grecja ! |
Ja dziś tankowałem na najtańszym w okolicy Lukoilu (5,05), na pobliskim Shell'u Pb95 kosztuje 5,17 PLN/l. Zgroza! Też się zastanawiam, kiedy dojdzie do jakiejś rewolty. Z każdej strony czuję się "skubany" - a to wyższe ceny paliwa, jedzenia, innych towarów i usług, a to czynsz wyższy... Płace jakoś zatrzymały się w miejscu... Ale wybory już niedaleko
MartinMM - 30-03-2011, 18:31
Tak dla przykładu podam dwie cenny z Bielska .Na BP przy ulicy Bystrzańskiej nieopodal centrum cena PB95 wynosi 5,18 natomiast przy dworcu kosztuje 5,04 PLN/L. Stacje są w odległości od siebie zaledwie 2 km. Pomijam wszystkie aspekty, chodzi mi oto że w cena benzyny w jednym mieście w jednej sieci może się tak bardzo różnić. Czekam na weekendowe promocje.
Luk - 30-03-2011, 20:02
pekaes napisał/a: | Ja dziś tankowałem na najtańszym w okolicy Lukoilu (5,05), |
Eee... Ja wczoraj na Neste 5,01...
Kjuba - 31-03-2011, 10:13
i co wam te 4 czy 10 gorszy da? ja tankuje na jednej stacji i mam pewność że to dobre paliwo i tyle. na 50 litrach 5 zł oszczędności czyli piwo w pubie, dla mnie nie ma różnicy
jaca71 - 31-03-2011, 11:10
Kjuba, średnia miesięczną masz trochę ponad 900km na miesiąc, ja mam średnią dla dwóch samochodów ponad 2000na miesiąc dla każdego. te 5 a raczej 10gr robią różnicę. Dodatkowo tankuje na sprawdzonych tanich stacjach. Np. najczęściej na 1-2-3 a jest to samoobsługowa stacja Statoila.
A już całkiem poważnie to 5zł jest niezłym kieszonkowym dla drugoklasistki Ona zdecydowanie lepiej zna wartość pieniądza niż Ty
gzesiolek - 31-03-2011, 11:16
jaca71, do sprawdzonych tanich stacji dodaj jeszcze mniej wiecej po drodze... bo mnie rozbraja sasiad ktoy jezdzil specjalnie na stacje MPO zeby miec taniej 5-6zl na baku... a nie bral pod uwage ze tam i z powrotem ma dodatkowe 4km w korku na Nowohuckiej...
przyoszczedzil tak ze az strach...
Luk - 31-03-2011, 11:21
Kjuba napisał/a: | i co wam te 4 czy 10 gorszy da? |
A nic Ja wychodzę z podobnego założenia, zwłaszcza przy moich przebiegach. Podałem cenę ze stacji na której zawsze tankuję, bez względu na cenę
jaca71 - 31-03-2011, 11:22
gzesiolek, No wiadomo - nie będę jeździł do Bonarki lub do Tesco bo mi nie po drodze i nie nie moje rejony życia. Ale wspominana i najczęściej przewijająca się stacja w moim Motostacie jest właśnie "po drodze"...
waldinio - 31-03-2011, 11:28
gzesiolek napisał/a: | jaca71, do sprawdzonych tanich stacji dodaj jeszcze mniej wiecej po drodze... bo mnie rozbraja sasiad ktoy jezdzil specjalnie na stacje MPO zeby miec taniej 5-6zl na baku... a nie bral pod uwage ze tam i z powrotem ma dodatkowe 4km w korku na Nowohuckiej...
przyoszczedzil tak ze az strach... |
ja zacząłem tankować na stacji Auchan od kiedy zauwazyłem, ze tam "leje" Orlen obok siebie mam Orlena ale tam tankowałem do momentu kiedy miałem jeszcze znizkę 4gr na litrze co było bardziej opłacalnie niz Auchan
|
|
|