[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
motyl - 21-12-2008, 11:25
Tak dokładnie tak jak mówisz, jak będę na postoju miał 2 tysie obrotów to będzie grzało.w zbiorniczku wyrównawczym nie ma płynu.Dolewałem jakiś czas temu ale jak było lato.Teraz znów w wyrównawczym sucho.Musze to szybko sprawdzić
[ Dodano: 21-12-2008, 12:16 ]
Sprawa wygląda tak: zalałem chłodnice dolałem do wyrównawczego.przygazowałem parę razy i zaczęło lecieć letnie powietrze pomimo tego że silnik nie złapał jeszcze temp.Myślę że podczas jazdy odpowietrzy się układ i będzie wszystko ok:P Dziękówka za pomoc
mayer - 21-12-2008, 15:19
no widzisz.. nie ma się co irytować. Samochody się nie psują . to ludzie psuja samochody
czekoladka_1981 - 21-12-2008, 16:32
motyl napisał/a: | Dolewałem jakiś czas temu ale jak było lato.Teraz znów w wyrównawczym sucho.Musze to szybko sprawdzić |
Aż tak rzedko zaglądasz pod machę? Ja co tydzień przed wyjazdem w dalszą trasą.
Anonymous - 21-12-2008, 16:57
czekoladka_1981 napisał/a: | motyl napisał/a: | Dolewałem jakiś czas temu ale jak było lato.Teraz znów w wyrównawczym sucho.Musze to szybko sprawdzić |
Aż tak rzedko zaglądasz pod machę? Ja co tydzień przed wyjazdem w dalszą trasą. |
jesli juz dolewam to tylko do minimum(na zimnym) bo powyzej zawsze wypluwa nadmiar
...a pod maske zagladam moze raz na miesiac a nawet dwa po co czesciej przeciez w Misku nic sie tam nie dzieje
czekoladka_1981 - 21-12-2008, 17:35
cuuube napisał/a: | po co czesciej przeciez w Misku nic sie tam nie dzieje |
To tak na wszelki wypadek. To nic nie kosztuje aby rzucić okiem. Przezorny zawsze ubezpieczony.
mayer - 21-12-2008, 21:29
żeby się widokiem motoru nacieszyć.. A przede wszystkim myslą ze nic nie musisz w nim grzebać
junior81 - 05-01-2009, 23:37
Witam
Jeśli chodzi o wady climatronic w galu to mam je wszystkie, forum nakierowało mnie ta te tajemniczą rurkę będę musiał ją sprawdzić ale jak sie ociepli. Jeśli chodzi o ciągły nawiew z kratek, to jakaś wada fabryczna, jak sie włączy nadmuch na szybę i nogi to z kratek napitala na tyle mocno że trzeba go zamykać i tak przez boczne kratki które nakierowałem na szyby mocno daje, nie nazwał bym tego "lekkim nadmuchem" moim zdaniem kanał powietrza na kratki jest zawsze otwarty, dziwne rozwiązanie w innych systemach np.: daewoo nawiew dmucha tam gdzie pokrętło wskazuje nawet w polonezie Caro plus. Ale mniejsza z tym mam inny problem.
Latem gdy padał deszcz magiczny guzik ogrzewania przedniej szyby działał cuda ,szyba w kilka sekund był odparowana. Teraz zimą w sumie działa jak zwykły nawiew na szybę czyli efekt dopiero widać po nagrzaniu silnika poza tym mimo mocnej pracy dmuchawy nawiew powietrza nie należy do najlepszych szyba odparowuje całkowicie po dobrych 10 minutach przy silnym nadmuchu co jest dość głośne, śnieżynka sie świeci.
Jak można sprawdzić czy Klima jeszcze działa, bo wydaje mi sie że suche powietrze z klimy nie jest podawane na szybe?
Ursus - 06-01-2009, 08:57
Sprawdź czy włącza się sprężarka po włączeniu klimy, zresztą powinno to być odczuwalne lekką zmianą obrotów silnika. Jeżeli klimę masz pustą sprężarka się nie włącza. Coś tam się jeszcze sprawdza na okienku w osuszaczu, ale to już może ktoś inny doradzi, bo nie pamiętam o co tam chodziło. W pierwszej kolejności zajmij się też filtrem kabinowym umieszczonym za schowkiem. Jeżeli jest zasyfiony to efekty parowania szyb będą większe i trudniejsze do usunięcia. Ja mam wilgoć w aucie bo gdzieś dostaje mi się woda więc szyby parują okropnie, ale włączenie nadmuchu na przednią szybę i klimę zawsze szybko skutkuje.
Matik608 - 06-01-2009, 16:33
witam wszystkich.
co do climatronika to ja mam takie pytanie, zawsze jak bylo zimno, od 3stopni w dół jak wlaczylem zaplon zawsze mi zapikalo ze jest zimno i pokazalo tepmerature, a teraz jak sa te mrozy na -15 to zauwazylem ze po wlaczeniu zaplonu nie pika
co to moze byc? bezpiecznik jakis sie spalil?
michalsiak - 06-01-2009, 16:55
tez tak mam
tommyc1 - 06-01-2009, 17:00
a widzisz, u mnie pika ale tylko jak jest 0C od poczatku tak mam, ze pika przy 0C a jak jest juz na minusie temp. to nie pika...poza tym dziala bardzo dobrze i jestem zadowolony
ktos wczesniej narzekal na slaby nadmuch i na to, ze zamarznieta-zaparowana szyba dopiero po kilku minutach sie oczyszcza-roznymi samochodami jezdzilem i sorry, nie spotkalem sie z tak cudownym nawiewem w tej klasie, zeby blyskawicznie rozprawial sie z tym problemem przy temp. rzedu -10, -18C... na pewno duzo sprawniej odmraza szybe gdy sie wcisnie "odmrazacza/odmglawiacza", bo wtedy juz letnie i osuszone powietrze trafia na szybe a w normalnym trybie (automatycznym) dmuchawa wlacza sie na max dopiero gdy sie woda znacznie nagrzeje (oczywiscie mozna sobie recznie to ustawic kierujac strumien powietrza wylacznie na szybe i ustawiaja max obroty, ale ja wole jak mi to w automacie dziala-tylko trzeba sie nauczyc ustawiac:))
co do pikania...w sumie alarm przy 0C ma najwiekszy sens bo to jest najbardziej niebezpieczna temp na drodze a nie -15, bo jak jest mroz, to o tym wiesz:) a jak spada do zera to mozna sie raptem zdziwic ze do niedawna mokra szosa staje sie oblodzona
Matik608 - 06-01-2009, 17:14
u mnie zauwazylem pikanie od 3 do -8 stopni.
nie no do dzialania rowniez nic nie mam, dziala bardzo dobrze, i w ogole szybko cieplym powietrzem dmucha, w kolegi zamochodzie przejedzie sie 5km i zimno
ja zawsze wale na 32stopnie powietrze z zewnatrz i na szybe. co do trybu auto nigy nie wlaczalem bo za bardzo nie wiem o co z tym chodzi...
no w sumie to i racja... przy -15 to bez sensu bo chce czy nie chce to zauwaze ze jest mroz.
myslalem ze sie cos popsulo i zapytatalem zobaczymy jak temperatura troche podrosnie
Ursus - 06-01-2009, 19:49
tommyc1 napisał/a: | a widzisz, u mnie pika ale tylko jak jest 0C od poczatku tak mam, ze pika przy 0C a jak jest juz na minusie temp. to nie pika...poza tym dziala bardzo dobrze i jestem zadowolony |
To chyba zależy od modelu albo raczej rocznika. Miałem wcześniej Gala rocznik 97 i pikało przy zerze, w obecnym rocznik 99 pika przy trzech stopniach, wersja i model ten sam.
Matik608 napisał/a: | ja zawsze wale na 32stopnie powietrze z zewnatrz i na szybe. co do trybu auto nigy nie wlaczalem bo za bardzo nie wiem o co z tym chodzi... |
Oj nie wiesz co tracisz Ja jestem z tego wynalazku zachwycony ale to oczywiście kwestia upodobań. Jeżeli wciśniesz auto, to pozostaje Ci tylko regulować temperaturę jaka Cię interesuje, ewentualnie w razie potrzeby włączyć nawiew na przednią szybę lub ogrzewanie tylnej. Resztę czyli siłę nadmuchu, kierunek nawiewu to już odsługuje się samo, tak aby utrzymać ustawioną temperaturę. Szczególnie jest to fajne, gdy odpalisz samochód rano. Gdy masz ustawiony tryb auto nadmuch jest na minimum skierowany na szybę, gdy silnik zacznie się rozgrzewać stopniowo siła nadmuchu będzie rosnąć i będzie się zmieniać jego kierunek. Gdy osiągnie swą temperaturę siła nadmuchu znacznie wzrośnie aż wewnątrz kabina nagrzeje się do ustawionej pokrętłem temperatury a potem stopniowo się wyciszy tak aby ją tylko podtrzymywać. Ja mam z reguły ustawioną tem. 24 stopnie. Jak już masz zagrzaną kabinę a otworzysz okno to zaraz zwiększa się siła nadmuchu. Fajna sprawa. To pierwszy mój samochód, w którym ustawię tem. i to tyle co mnie interesuje obsługa nadmuchów itp. W każdym poprzednim bez climatronica, co chwila zmieniałem temp., nadmuch, bo to za gorąco, to potem za zimno...
I jeszcze z istotnych rzeczy. Gdy włączysz auto włącza się również kilma albo w trybie na maxa albo w trybie ECO. Ja to zawsze wyłączam, bo w moim dieslu odczuwam to na zużyciu paliwa i mocy silnika a zimą jest to zbędne. Czasowo tylko uruchamiam sprężarkę. Jedyne co możesz w trybie AUTO wcisnąć aby ten tryb pozostał to właśnie klawisz od klimy. Wtedy napis AUTO zniknie, ale działa to dalej tak jak opisałem wyżej, dopóki nie zmienisz ręcznie kierunku nadmuchu lub siły nadmuchu, wówczas tryb AUTO się wyłącza.
Matik608 - 06-01-2009, 21:10
Ursus, wielkie dzieki za wyjasnienie ja sie tym nie bawilem bo myslalem ze to jest wlasnie do klimy tylko a niestety klime mam nie nabita i nawet nie wiem czy chlodnice mam szczelna, ale przyjdzie czas i na nabicie klimy i sprawdzenie ukladu jak tylko bede gdzies jechal to wlaczam tryb auto a jesli mam nie nabita klime i wlacze klime to powinno byc odczuwalne ze sprezarka sie wlaczyla? ja tam sobie czasem wciskalem te guziczki ale nigdy nie odczulem zeby mi sie sprezarka wlaczyla, moze mam sprezarke uszkadzona wiem ze juz bylo o guziczkach, ale nie chce mi sie szukac na tych 9 stronach, mogl by mi ktos powiedziec jak to jest z podgrzewaniem tylnej szyby? po prawej stronie sa dwa guziczki, po wcisnieciu jednego wlacza mi sie tryb auto, a drugi jest od podgrzewania lusterek i tylnej szyby? co powoduje ten pierwszy guzik ze sie te dmuchawy tak wlaczaja? i da sie zrobic zeby grzaly same lusterka bez szyby i odwrotnie?
Marti - 06-01-2009, 21:37
Ursus napisał/a: | Coś tam się jeszcze sprawdza na okienku w osuszaczu, ale to już może ktoś inny doradzi |
W okienku na osuszaczu podczas pracy widać ruch płynu w układzie klimatyzacji, jak wyłączysz klimę ruch ustaje. Pomocne to jest tylko jak ktoś nie może wyczuć czy mu się sprężarka załącza czy nie w tedy zagląda i widać czy się pieni czy nie....
|
|
|