Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
12-08-2007, 20:06
[EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
Autor Wiadomość
boober1
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2006, 11:25   [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica

Witam
Kto będzie tak dobry i podpowie mi zasady działania climatronica? Nie wiem np. czy temperatura ustawiana pokrętłem jest to temperatura nawiewu, czy jest to temperatura w samochodzie do której dąży climatronic. Na jakiej zasadzie działa gdy wciska się pokrętło do ustawiana temperatury - wtedy pojawia się napis "auto". Uzywacie klimatyzacji gdy nie ma koniecznosci chłodzenia wnętrza pojazdu?? Np w zimie?? Pomózcie :) , myślałem że sam do wszystkiego dojdę ale nie jest tak łatwo szczególnie gdy nie ma się instrukcji obsługi.
Pozdrawiam!!
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 12:38, w całości zmieniany 3 razy  

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-09-2006, 11:39   

Więc tak climatronic można używac w następujący sposób
1. naciskasz pokretło regulacji temperatury - załacza się funkcja "auto" czyli bez Twojej ingerencji bedzie schładzane autko
2. ustawiasz temperature żadaną - klima moze działać w 2 opcjach (pełna klima lub eco) Pełna tzn że kompresor działa cały czas, natomiast eco w przypadku wzrostu/ spadku temperatury

Jak naciśniesz TEMP OUT na wyświetlaczu pojawi sie auktualna temperatura na zewnątrz
pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
Ostatnio zmieniony przez roch_27 08-09-2006, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-09-2006, 11:41   

pokrętłem ustawiasz żądaną temperaturę - taką, do jakiej dąży klimatyzacja
auto oznacza, że komputer sam będzie sterował siłą i miejscem dmuchania, aby jak najszybciej osiągnąć zadaną temp. - inaczej po nastawieniu możesz sam wybierać, czy dmuchać ma na nogi, twarz, szybę itp.
klimę trzeba używać - przesmarują się wszystkie jej el. mechaniczne - najlepiej min. raz w tygodniu; zimą też - jej powietrze jest suche, szybciej odparują szyby

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2006, 11:50   

Zasada dziłania jest bardzo prosta, w samochodzie masz z reguły 4 czujnki: 2 temp., 1 nasłonecznienia + 1 temp. na zewnątrz. Jeżeli włączysz funkcję auto i ustawisz żądaną temp wew. samochodu to siła nadmuch, temp. nawiewanego powietrza będzie regulowana automatycznie, w zależności od temp. na zewnątrz i wew. pojazdu oraz stopnia nasłonecznienia wew. pojazdu, tak aby utrzymać temp. ustawioną przez Ciebie. Oznacza to, że jeżeli staniesz samochodem w cieniu, klima będzie działać słabiej. Jeżeli nie włączysz funkcji auto to w momencie gdy staniesz w cieniu to klima zawsze będzie dmuchać tak samo. Powietrze wylatujące z nawiewu jest z reguły chłodniejsze niż ustawiona temp. wew. pojazdu. Trzeba jeszcze pamiętać, że tylna część kabiny pasażerskiej chłodzi się wolniej niż przednia, a wszystkie czujniki zlokalizowane są z reguły z przodu kabiny pasażerskiej (ale to tak na marginesie), chyba że jest to Audi A8 lub Merc S-klasa, tam czujnki są również z tyłu. Wiąże się to z tym, że z tyłu może być trochę wyższa temp. niż ustawiona przez Ciebie.
W zimie należy uzywać klimatyzacji przynajmniej 1 raz w tygodniu, aby przesmarować sprężarkę, tak zaleca każdy producent samochodu. Klima służy nie tylko do schładzania, ale także do odparowania szyb (osusza ona powietrze wew. pojazdu, co jak wiemy niweluje parę z szyb) :D

boober1
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2006, 12:08   

Kurde, to forum jest genialne!! Chodzi oczywiście o Was koledzy!!
Nie miałem pojęcia, że w tak krótkim czasie doczekam się odpowiedzi :)
Dzięki Bardzo
Pozdrawiam!!!!

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 08-09-2006, 12:20   

a co z czujnikiem temperatury zewnetrznej, bo wszystko dziala, oprocz niego (pokazuje caly czas 20 stopni) jak go zlokalizowac, no i ew. jaki koszt naprawy.
pozdr

Jak czujnik zewnetrznej nie dziala to nie ma sensu ustawiac na auto?

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Wysłany: 08-09-2006, 13:05   

Czujnik jest zlokalizowany jak na fotce (w zderzaku)

ps. na dole masz napisane o rezystancji - wykres (jaka powinna być)

pozdro

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 08-09-2006, 13:18   

Mogłeś też przyjechać z Padre do pracy, pokazał bym Ci na żywo. :)

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

boober1
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2006, 13:28   

O widzisz! Tak zrobię !
Dzięki

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-09-2006, 13:34   

boober1 napisał/a:
Kurde, to forum jest genialne!! Chodzi oczywiście o Was koledzy!!
Nie miałem pojęcia, że w tak krótkim czasie doczekam się odpowiedzi :)
Dzięki Bardzo
Pozdrawiam!!!!

jak ktoś Ci pomógł, to wciśnij mu pomógł - w ten sposób ułatwi się wyszukiwanie wśród tematów, które komuś w czymś pomogły

boober1
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2006, 13:42   

nawciskałem :)

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2006, 18:07   

roch_27 napisał/a:
Pełna tzn że kompresor działa cały czas, natomiast eco w przypadku wzrostu/ spadku temperatury

Jesteś pewien,ze tak jest?
Moim zdaniem jest tak,ze przyzalączonej funkcji AUTO sprężarka pracuje tak dlugo az osiagnie zadaną temperaturę a następnie sie wyłącza i załącza po to aby podtrzymywać tę temp.
Natomiast funcja ECO to nic innego jak wyłączona sprężarka.Jesli sie swieci ECO to znaczy ,ze nie pracuje a jesli nie swieci to znaczy ,ze pracuje.
Kolejna sprawa to to ,ze zadaniem AUTO jest nic innego jak utrzymywanie konkretnie nastawionej temp. i nie ma to nic wspolnego ze sprężarką.Poprostu ,jesli nie bedzie ona zalączona to mimo zadanej temp. np. 20 C i tak nie osiagniemy tej temp.
Piszę to na przykładzie nowych OPLI bo akurat z nimi mam na codzien do czynienia.
Nie wiem jak jest dokladnie w MITSU ale wydaje mi sie ,ze powinno byc tak samo.
Pewnie niedlugo sam sie przkonam :D

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Wysłany: 08-09-2006, 18:16   

-załaczona klima - ustawienie danej temp np 21 (na wyświetlaczu * - 21 stopni C ) klima działa cały czas z utrzymaniem danej temperatury
-załączona ECO (na wyświetlaczu ECO * ) sprzężarka klimatyzacji załacza się w miarę potrzeb ocszczędzając energię (paliwo)

pozdro

pa_pi 
Mitsumaniak
Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
Wysłany: 08-09-2006, 20:08   

U mnie jescze u was pewnie tez jak kręcę pokrętłem na min (17 C)to automatycznie załącza się klima i obieg wewnętrzny - u was też ?.

I jescze jedno gdzie się klika "pomógł" ? bo coś nie mogę załapać.

Ursus - dziękuję :)

Mój Galant!

swees 
Mitsumaniak

Auto: Volvo V60 CC T5 2018
Wysłany: 08-09-2006, 20:28   

tak, climatronic w EA przy włączeniu 17oC zachowuje się tak jak piszesz pa_pi.

"pomógł" może kliknąć tylko założyciel topica.

pozdr

Odpowiedz do tematu