[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch
robertdg - 30-01-2011, 15:52
Owczar napisał/a: | Sprawdzę dziś aceton. | Odpuść, jeden z silniejszych rozpuchów, juz wolałbym pazurkiem drapać.
A co do oklejania folia, najlepiej płyn do mycia szyb z wodą pół na pół, ja kiedyś przyciemniałem poliwęglan, ale był nowi i wyszedł elegancko, podstawa to dobre przygotowanie powierzchni pod oklejke, a jak się nie będzie dalo to folia do pupy
Aha spryskujac powierzchnie płynem spryskaj tez folie
Wszyc - 30-01-2011, 16:11
Owczar ale z Ciebie leń śmierdzący weź ten papier ścierny i trochę ruchu człowieku 10min roboty
carbon11 - 30-01-2011, 16:34
Owczar napisał/a: |
Panowie podpowiedzcie jak naklejać te folię. |
W wannie pod wodą wychodzi idealnie
folia przykleja się wtedy kiedy Ty chcesz tylko musisz mieć porządną wyciskaczkę (szpachelkę)
Owczar - 30-01-2011, 17:41
carbon11, a z czego powinna być ta wyciskaczka? Niestety nie było w pudełku, a było napisane, że powinna być. Ogólnie pod wodą rewelacja, tylko nie mam czym wyciskać wody, a palcami średnio to wychodzi :/
Z końcowego efektu jestem bardzo zadowolony. Szkoda, że nie mam porządnego aparatu żeby zorbić foto, ale jak już przełoże to do moich zegarów i podświetlę wskazówki, to na pewno zrobię porządne zdjęcie.
Podświetlenie jest równomierne i kontrast też jest taki jak zamierzony. Ogólnie efekt HC został osiągnięty
robertdg - 30-01-2011, 18:00
Owczar napisał/a: | z czego powinna być ta wyciskaczka? | Z plastyku, gładko oszlifowanego, najlepiej owiniętego szmatką, co by nie porysować folii.
Owczar - 30-01-2011, 18:14
Dzięki robertdg. W takim razie muszę od kogoś pożyczyć to cudo
robertdg - 30-01-2011, 18:23
Powinno się przydać http://www.youtube.com/watch?v=vyfkWfiZgsg
Zwracaj uwage na szczególy i pamiętaj aby odprowadzac wodę od środka do zewnątrz, promieniście, że to tak nazwe
Owczar - 30-01-2011, 18:28
To wygląda bardzo prosto. Tyle, że moja folia nawet spryskana wodą przykleja się jak głupia. Nie ma szansy żeby przesunąć ją w bok tak jak na filmie.
robertdg - 30-01-2011, 18:38
No to jakas masakra, a pryskales jednoczesnie i plexe i folie
Anonymous - 30-01-2011, 18:53
Ello.
Profesjonalnie nazywa się to "rakla". Kawał plastiku z filcem na krawędzi. Można coś takiego sobie samemu zrobić.
Ja jak oklejałem sobie swój "motór" wolałem to robić kciukiem przez gładką szmatkę. Ale tylko dlatego, że "motóry" mają wiele zaokrągleń . Na bardzo dużych, płaskich powierzchniach rakla rzeczywiście będzie lepsza. Trzeba wcześniej wszystko odtłuścić (łącznie z dłońmi) i potem oklejać do skutku.
Ja to robiłem metodą "na sucho"
Pzdr
P.S.
Polecam jeszcze użyć suszarki do włosów od żony (albo dziewczyny/siostry).
Owczar - 30-01-2011, 19:15
robertdg napisał/a: | No to jakas masakra, a pryskales jednoczesnie i plexe i folie |
Tak. Moczyłem i to i to. Zresztą szybka, to tak mała powierzchnia, że kciukiem też powinno dać radę, ale jakaś totalna lipa wychodzi. Pod wodą było w miare, ale słabo widać pęcherzyki i niestety mikopaproszki zostają pod folią.
Na sucho to jest jeszcze gorzej. Ta folia się klei jak głupia. A jak się już przyklei, nawet bez dociśnięcia, to po odklejeniu robią lekkie załamania na niej.
m6riano - 30-01-2011, 19:53
robertdg napisał/a: | Owczar napisał/a: | z czego powinna być ta wyciskaczka? | Z plastyku, gładko oszlifowanego, najlepiej owiniętego szmatką, co by nie porysować folii. |
np:
http://allegro.pl/lopatka...1435434136.html
ps. spróbuj do ciepłej wody dolać 1-2 małe łyżki mydła w płynie (takiego z lanolin) na litr wody, powinno pomóc.
Jak nie znaczy że trzeba kupić droższą folie (i nie w biedronce;-)
Jackall - 30-01-2011, 20:39
Trzeba przyznać, że efekt bardzo fajny, czekamy na ukończenie prac i dokładne fotki.
Jogurt - 30-01-2011, 21:08
Owczar napisał/a: | moja folia nawet spryskana wodą przykleja się jak głupia. Nie ma szansy żeby przesunąć ją w bok tak jak na filmie. | dodaj do wody trochę płynu do naczyń i jeździsz z nią jak chcesz
Owczar - 30-01-2011, 21:16
A po płynie nie zostaną żadne ślady pod nią?
|
|
|