To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Co kupiłbyś po Galancie?

Hugo - 02-11-2011, 23:41

Kupili auta z dużymi silnikami i płaczą, że pali im ponad 10 l/100 km. Żałosne. Koniec OT.
JaGrab3 - 02-11-2011, 23:49

Hugo napisał/a:
Kupili auta z dużymi silnikami i płaczą, że pali im ponad 10 l/100 km. Żałosne. Koniec OT.

Dziwne twoje wnioski, chyba nie czytałeś o czym pisaliśmy. Żałosne.

SPIDER-ek - 02-11-2011, 23:51

Hugo, mentalność polaków "postaw się a zastaw się" duży silnik dumnie brzmi. A później gaz trzeba montować :)
Każdy kto kupuje samochody z duzym silnikiem powinien brać na klate koszty.
Zobaczymy jak ceny gazu pojdą w górę:) Co wtedy będzie się działo:)

Ale JaGrab3 ma rację, dyskusja była o czymś innym.

piterr27 - 03-11-2011, 00:20

Hmm
..........Co kupiłbym po Galancie - piękne czarne BMW E38 z silnikiem 3 litry V8 - lub rzędową szóstkę mercedesa klasy E W124 np. z silnikiem 2.8 litra:) piękne samochody oryginalne zarazem tak jak mój misiek E32A:P

JaGrab3 - 03-11-2011, 00:26

o tak, ładne, ale niestety, źle mi się kojarzą, są za bardzo podobne do swoich mniejszych braci z 5 na przodzie. A to jak wiemy, kierowca na sportowo się tylko wozi
Owczar - 03-11-2011, 01:01

SPIDER-ek napisał/a:
Hugo, mentalność polaków "postaw się a zastaw się" duży silnik dumnie brzmi. A później gaz trzeba montować

Ale co to za wniosek? Jeśli mam do wyboru 2 opcje to czemu mam wybrać droższą? Nawet mając kasę na paliwo wolę zaoszczędzoną kasę wydać na coś innego. Znam wiele osób, które mają kasy jak lodu, a mają auta na gaz. Np jeden gość ode mnie z miejscowości. Na podjeździe Continental GT, Mercedes CLS, Porsche 911 i Hummer na LPG. Czy to jakiś wstyd? Według mnie żaden.

SPIDER-ek napisał/a:

Będą jeździć na PB. Przez to straszenie podwyżkami kupiłem diesla, a potem przez 2 lata żałowałem... Jeśli podniosą ceny, stanie się nieopłacalne montowanie instalacji i sami sobie strzelą w stopę bo padnie setki przedsiębiorstw i stacji LPG. Ale ja do gazu nikogo nie namawiam. Im więcej przeciwników tym lepiej dla mnie ;)

A tak w ogólę, to LPG się nie opłaca. Auto pali więcej, ciągłe awarie, gaz to do zapalniczek, a nie do samochodów ;)

A ja po galu chciałbym coś z napędem 4x4 :)

JaGrab3 - 03-11-2011, 01:08

Owczar napisał/a:

A ja po galu chciałbym coś z napędem 4x4 :)

Dobrze prawisz :D

Kaucz - 03-11-2011, 01:53

JaGrab3 napisał/a:
Chwilunia, założyłem, że to BMka pali mało, a może to twój gal pali za dużo????

Przy mojej nodze to bardzo możliwe :) 4.4 nie muszę bardzo dusic, zeby jechało tak jak Gal przy troszkę mocniej wciśniętym gazie ;)
sampler napisał/a:
2 garnki wiecej i naped na tyl i ma palic mniej :) Wolne zarty

Tyle co mój gal =/= mniej :P . W trasie mu wyszło 14l/100 LPG, gdzie mój Gal żre 13l/100. Róznica prawie żadna jak dla mnie ;)
Owczar napisał/a:
Auto pali więcej, ciągłe awarie, gaz to do zapalniczek, a nie do samochodów ;)

Instalacja LPG to jedyne co jeszcze się nie zepsuło w moim Galu po 2 latach użytkowania ;P

Jak burza się zrobiła :lol: Powiem tak: kupując 2.5 V6 miałem gdzieś ile to będzie palić. Mój styl jazdy jest dość agresywny i bardzo dynamiczny i absolutnie nie ma nic wspólnego ze ekonomiczną jazdą. Beemka urzekła mnie przede wszystkich genialnym wyposażeniem, którego w Galancie próżno szukać.
Dobre egzemplarze z rocznika 2000 to w obu przypadkach wydatek około 20 000 zł.
BMW oferuje nam prawie 2x większa moc, napęd na tył i rozrząd na łańcuchu ;) . A i bulgot V8.
Od auta wymagam mocy i wygody. Żałuję, że 2 lata temu nie wybrałem jednak BMW, chociażby modelu 528. Bałem się ubezpieczenia, a tutaj kumplowi wyszło poniżej 700zł gdzie ja za rekina płacę 400zł więcej ;) .
Galant wizualnie bardzo mi się podoba, jednak ma swoje wady.
Póki co jest Galicjusz i na zbyt szybką zmianę pojazdu się nie zapowiada ;) .

Krzyzak - 03-11-2011, 07:11

JaGrab3 napisał/a:
Krzyzak, pytanie brzmi, po jakim mieście jeździsz?

po Trójmieście rzecz jasna

[ Dodano: 03-11-2011, 07:15 ]
Kaucz napisał/a:
Beemka urzekła mnie przede wszystkich genialnym wyposażeniem, którego w Galancie próżno szukać.

to fakt - ale i cena jest stosowna :)
ma świetne blachy dodatkowo
jak pisałem - moi znajomi mają BMW i faktem jest, że takich rzeczy jak ściemniające się lusterka lub obniżające się automatycznie po wrzuceniu wstecznego, dwustrefowa klimatyzacja, automatyczne odmrażanie szyb i inne, to próżno szukać w rekinach

jednak przeanalizowałem koszty eksploatacji i np. nivo do nich to ponad 2000 zł/szt., dobre wahacze - 300-500 pln/szt., klocki 300 pln... jednak trochę dużo

[ Dodano: 03-11-2011, 07:19 ]
Kaucz napisał/a:
jednak ma swoje wady

jak dla mnie największa to rdza - w BMW tego nie ma
ale wystarczy zrobić takie porównanie jak cena nowego np. Lancera i nowego BMW 3 - ten drugi ponad 50% droższy; cena z czegoś wynika...

Tomek - 03-11-2011, 07:33

SPIDER-ek napisał/a:

jak to co, benzyna też w góre i nadal jeżdżę 40% taniej

Krzyzak - 03-11-2011, 07:55

tomek84 napisał/a:

chyba nie czytałeś ustawy akcyzowej
LPG ma niższą kwotę akcyzy i stąd niższa cena
PB ma kwotę wysoką i na pewno nie skoczy o 40%, gdy podniesiona zostanie akcyza na LPG

obrazowo: masz 2 produkty po 10 zł netto, lecz pierwszy ma 100% podatku, drugi 20%
czyli kosztują brutto: 20 zł i 12 zł
jeśli teraz drugi podatek zwiększę do 90%, to ten drugi produkt zdrożeje do 19 zł a pierwszy pozostanie na pierwotnym poziomie

LPG korzysta z obniżonej ustawowo kwoty podatku akcyzowego i stąd jego ceny ostateczne (bo oczywiście powiązanie z innymi paliwami też jest)

i9i - 03-11-2011, 07:57

SPIDER-ek napisał/a:

Polak potrafi, przesiądą się na CNG albo hybrydy :D

Tomek - 03-11-2011, 08:01

Krzyzak napisał/a:
tomek84 napisał/a:

chyba nie czytałeś ustawy akcyzowej
LPG ma niższą kwotę akcyzy i stąd niższa cena
PB ma kwotę wysoką i na pewno nie skoczy o 40%, gdy podniesiona zostanie akcyza na LPG

Krzyżak, chyba czytałem
a przypomnij mi jeszcze ile szacunkowo gaz ma skoczyć do góry, po podwyżce akcyzy ??
i po ile u was jest teraz gaz, a po ile PB

bo u mnie to coś granicach 2.80 / 5.60

[ Dodano: 03-11-2011, 08:05 ]
aaaa, no i rozmawiajmy jednak o przyrostach kwotowych, a nie procentowych

bo mówienie, że akcyza na gaz skoczy o 400% nijak nie oddaje przyrostu kwotowego

robertdg - 03-11-2011, 08:07

Przestańcie siać panike, wystarczy, że jak na stacje zajeżdżam to mi się słabo robi, bo co zajade to paliwo o 2-4gr do góry (samowolke sobie urządziły gamonie), a jak wjeżdżam na droge krajową/powiatową/etc to widze coraz więcej aut, nie wspomne już, że jak się stoi na bramkach opłat A4 to większośc spod szlabanu rusza jak po tankowaniu i zmianie kół na PITSTOP-ie, gdzie tu logika :?:

Następne auto po Galancie, hmmmmmmmm... też bym chciał coś 4x4 :-D

SPIDER-ek - 03-11-2011, 09:30

tomek84 napisał/a:
po ile u was jest teraz gaz, a po ile PB
bo u mnie to coś granicach 2.80 / 5.60

Jakie Ty paliwo tankujesz lotnicze czy 100 oktanowe. U mnie PB95 leci po 5,39.

Co do cen gazu, to napewno wzrosną bo trzeba na wypłaty/odprawy polityków czymś pokryć :) Oczywiście w tym momencie żartuję, ale rząd sięgnie do kieszeni kierowców bo to są najlepsze dojne krowy.
Pamiętajmy że samochód na gaz trzeba zaopatrzyć w instalację gazową a to też jakiś koszt.
Jezeli chodzi o CNG to stacji nie ma, chyba że podepną się do instalacji domowej:) Co do hybryd to drogie.
Więc reasumując będzie trzeba mnieć 2 samochody : pierwsze małe którym jeździ się na codzień, drugie duże którym jeździ się od święta.

I tak mamy dobrze z Galami, co mają powiedzieć ludzie którzy mają Subaru :)

też następny samochód chciałbym 4x4 niekoniecznie SUV :)