[97-04]Galant EAxA/W - Wyrzucanie zapłonu
grzesiopaka - 23-12-2015, 09:59 Temat postu: wyrzucanie zapłonu Witam,podobnie stało się u mnie w Galancie.Po podłączeniu pod kompa wyskoczyło "Wykryto przerwy zapłonu w cylindrze 2 (AKT)" oraz "Elektrozawór sterowania EGR (AKT)".Pytanie,który to cylinder?.Szukałem kolejności zapłonu w V6 ale nie znalazłem.
polaff - 23-12-2015, 11:34
grzesiopaka napisał/a: | Szukałem kolejności zapłonu w V6 ale nie znalazłem | 1,2,3,4,5,6
Owczar - 23-12-2015, 11:40
Od strony grodzi są nieparzyste. Rosną w górę od strony rozrządu jeśli dobrze pamiętam.
mar111cin - 23-12-2015, 18:23
Trochę późno, ale może jeszcze masz problem. U mnie moduł naprawiał gość z zielonej góry. Po wymianie bez problemu, nie pamiętam teraz kontaktu do niego, ale wiem, że w zielonej górze na przeciwko tesco jest poczta, a naprzeciwko tesco mechanik - on tam czasem bywa, trzeba by zadzwonić i zapytać, Widzę że adres to Elektronowa 4, zadzwoń popytaj, o młodego chłopaka co naprawia moduły zapłonowe. Ewentualnie w zielonej górze na chynowie w takim "warsztat dziupla" ale teraz nie pamiętam dokładniej ulicy, a tam sami mechanicy
Edit, teraz dopiero widzę, że go znalazłeś, wrzuć jakiś kontakt do niego, tak na zaś.
Mi naprawiał jakieś 3 lata temu moduł. Powiedział - cewkę też masz do wymiany, ale cewek nie mam do tego samochodu i wtedy nabyłem nową na allegro.
potem jeździłem do niego z częściami od lancera ojca i za każdym razem mówił - dziwne, sprawdziłem i to powinno działać, a na końcu okazało się, że pękł wałek rozrządu i dlatego iskry nie było Więc uczciwie mówił, że to sprawne, a tamto nie.
deejay - 23-12-2015, 20:25
grzesiopaka napisał/a: | Szukałem kolejności zapłonu w V6 ale nie znalazłem. |
Tak na szybko naszkicowane .
glowkamario89 - 25-12-2015, 12:10
<robertdg> dzięki za podpowiedź w sprawie ustawienia nowego aparatu, okazała się bardzo pomocna. Jednak problemów ciąg dalszy.... aparat naprawiłem w Zielonej Górze (wymieniona cewka i naprawiony moduł) wszystko poskładałem, auto odpaliło bez zająknięcia pięknie równo chodziło.
Rozgrzałem silnik i ruszyłem w drogę, żadnego szarpania czy drgania, świetna dynamika. Po 20km zaczęła się przygoda. Wskazówka od obrotomierza zaczęła skakać z góry na dół od zera do trzech tysięcy. Po chwili poczułem, że auto przestaje reagować na gaz. Wskazówka spadła na zero a ja ledwo dojechałem kilometr do parkingu. Już go nie odpaliłem. Co ciekawe ciągnąc go, po przekręceniu zapłonu prędkościomierz wskazywał prędkość a obrotomierz na zerze mimo, że miałem wbity bieg.(dziwne) po zaciągnięciu do domu i wystygnięciu, odpaliłem bez problemu, pochodził 15 minut, wsiadłem żeby się przejechać i znowu to samo auto padło do kolejnego ostygnięcia. Co to może być??? I czy łączyć to z naprawionym chwile wcześniej aparatem??? Proszę o pomoc
robertdg - 25-12-2015, 12:36
Wygląda na uszkdozony aparat zapłonowy, czujnik położenia wałka albo cewka po nabraniu temperatury moga powodować taki efekt
glowkamario89 - 25-12-2015, 12:49
Co dziwne w dalszym ciągu nie pokazuje żadnych błędów. A sam aparat jest dopiero co po kapitalnym remoncie. Nie wiem nawet jak się zabrać za szukanie problemu. Może elektryk pomoże?
robertdg - 25-12-2015, 13:21
W kodach błedów aparat diagnozowalny dopiero po 03.2000
glowkamario89 - 25-12-2015, 13:29
No to lipa bo mój model jest sprzed 2000. Jeśli chodzi o poprzednia awarie aparatu to samochód nie palił w ogóle a przed samym zatrzymaniem nie skakała wskazówka od obrotów. Teraz te objawy są bardzo dziwne. Jest możliwe by aparat znowu padł? Dodam że cały układ jest nowy
deejay - 25-12-2015, 13:51
glowkamario89 napisał/a: | No to lipa bo mój model jest sprzed 2000. Jeśli chodzi o poprzednia awarie aparatu to samochód nie palił w ogóle a przed samym zatrzymaniem nie skakała wskazówka od obrotów. Teraz te objawy są bardzo dziwne. Jest możliwe by aparat znowu padł? Dodam że cały układ jest nowy |
Najlepiej drugi aparat na podmiankę rozwiąże wątpliwości .
glowkamario89 - 25-12-2015, 14:05
No tak. To na pewno pomoże w ustaleniu problemu. Choć gość który robił mój aparat, zapewnia że sprawdził aparat po naprawie. Dlatego zastanawiam się czy wiązać ze sobą te dwie awarie. No i druga sprawa dlaczego wskazówka tak wariowała? Czy to normalne przy problemach z aparatem?
szwagierr - 26-12-2015, 14:46
To bardziej wygląda na problem z czujnikiem wału niż z aparatem zapłonowym...
Ewcia80 - 29-12-2015, 10:40
Hejka.Może mi ktoś pomoże w problemie.Otóż od tygodnia zauważyłam,że gdy skrzynia jest w pozycji D oraz stoję w korku,to od czasu czuję lekkie drgania silnika i związane z tym spadki obrotów w dól o jakieś 100 obrotów.Nie je.st to regularne i nie dzieje się za każdym razem jak auto jest na D.Na benzynie tego nie ma.Tylko na LPG.W pozycji P tylko 2 razy poczułam lekkie drgnięcie silnika na lpg.Auto generalnie jeździ bardzo dobrze.Odpala z rana dobrze.Nie dławi się itp.Kable zmieniane 18 tys.km temu.kopułka oraz palec i świece 8 tys.km temu.Zadne błedy nie wyskakują,Analiza spalin w normie.Co to może być?
Owczar - 29-12-2015, 14:03
Jeśli tylko na LPG to trzeba się przyjrzeć parametrom pracy na biegu jałowym na LPG i Pb. Czasy wtryskow korekty ltft i stft. Jakie masz wtryskiwacze?
|
|
|