[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sonda lambda - Lancer CYxA
Bizi78 - 14-10-2022, 14:06
Grzałkę w sondzie możesz sprawdzić omomierzem i od tego bym zaczął.
Drugie to podpiąć jakiegoś Elma i zobaczyć jak ona pracuję.
Piskosz - 14-10-2022, 17:40
Wydaje sie proste jednak ja z mechanika nie mam nic wspolnego i nie grzebie sam przy aucie, musialbym mechanika o to poprosic zeby to sprawdzal. Czy przyczyna tego bledu p0421 moga byc wadliwe lub zabrudzone swiece? Bo cos mi sie kojarzy, ze ten blad wyskoczyl krotko po wymianie swiec, ale jak wspominam o tym mechanikowi to kreci nosem i podlacza do tych komputerkow i mowi albo sonda albo grzalka sondy ale trzeba jeszcze nad tym pomyslec bo nowe auto itp
Bizi78 - 14-10-2022, 17:52
Co do sprawdzenia grzałki sondy to tylko chwila, rozpięcie wtyczki i przyłożenie końcówek najtańszego miernika uniwersalnego z marketu.
Piskosz - 14-10-2022, 18:01
No ok. Ale na wlaczonym silniku czy nie? Jak to rozpoznam gdy pobawie sie tym miernikiem? Na kazdym styku ma byc napiecie, a tam gdzie nie bedzie to znaczy ze grzalka czy jak? Przepraszam, ale jak mowilem nie ogarniam mechaniki, mechatroniki, elektryki itd. Potrzebuje wskazowek zeby nakierowac mechanika w razie czego, chociaz oni nie lubia jak sie podwaza ich opinie i i udaje madrzejszego od nich.
KrzysiekDLW - 09-03-2024, 18:30
Dzień dobry
Czy komputer w naszych Lancer wyświetli błąd, gdy pierwsza sonda lambda była by niesprawna? Lub gdy jej wykres byłby nieprawidłowy?
Zastanawiam się czy moja działa prawidłowo. Spalanie ( temperatura powietrza ok 5*C) w mieście na krótkich odcinkach wynosi 10-12l w zależności od korków. W trasie przy prędkości średniej 110km/h spalanie ok 7-7,5l
Na biegu jałowym silnik utrzymuje stałą prędkość obrotową, bez falowania.
Moje pytanie bierze się stąd, że uniwersalny katalizator padł mi po ok 6tys km (może był kiepskiej jakości, bo kosztował ok 400zl, albo pierwsza sonda lambda go uśmierciła)
Fred.X - 09-03-2024, 21:56
Spalanie masz jak najbardziej poprawne , a kat za 400 zł , hmm , no sam sobie prawie odpowiedziałeś
|
|
|