Outlander I GEN Techniczne - Rozrząd O1 i O1T temat zbiorczy
MitsuGo - 11-11-2019, 16:08
jaroo0 napisał/a: |
7 tys przejechałem na tylko znakach.. Przy rozbiórce obkrecilem 360 stopni kółkiem na pompie olejowej w prawo. Wtedy srubokret wszedl 6cm. Od tej pory zero buczenia.
|
Podobno 4G63 jak ma źle ustawiony wałek nie ma mocy przy wciskaniu gazu ale za to solidnie ryczy.
Anonymous - 11-11-2019, 16:12
To ładnie się zapytam jaki powinien być efekt jeśli pomyliłem się i wałek balansujący jego masa była u góry a nie u dołu, jaki to efekt powinno spowodować? Oprócz logicznego trzęsie i rzuca całym silnikiem.
Krzyzak - 11-11-2019, 17:22
efekt to wibracje przy 3 i 5 tys obrotów
mkm - 11-11-2019, 17:40
Tak czytam i czytam i widzę, że samael16 je4szcze nie wie czym się to je, ale już wie jak smakuje
Kolego - nie wywazaj drzwi otwartych na oścież. To, że zmieniłeś jeden rozrząd w Miśku specjalisty z Ciebie nie czyni.
Przez swoje "domysły" tylko robisz bałagan w temacie, a "pytania" świadczą, że nie masz bladego pojęcia o co pytasz.
EOT.
Krzyzak - 11-11-2019, 20:19
był tu kiedyś samael - miał Eclipse, czy to ten sam? - może niech się wypowie, bo lata minęły od tamtej pory
Anonymous - 11-11-2019, 20:25
Ciul to podpadnę moderacji a co mi szkodzi
A co tu niby jest do wyważenia.
Jako mechanik napiszę, raz jeszcze rozrząd się wymienia i robi równie prosto co w byle Hondzie czy VW na jednym wałku, żadna specjalizacja ani nic więcej nie jest do tego potrzebna, jedyne co jest upierdliwe to wstępne napięcie paska, bo nie można posiłkować się czujnikiem drgań od Conti do weryfikacji.
Czyli jak by był źle ustawiony balans, to zachowa się jak w każdym silniku z wałkami balansującymi, będzie ciulowato chodzić, czyli nic nowego.
Dwa, do zrobienia rozrządu, jedyne co trza to blokada ramienia napinacza oraz klucz do napinania rolki i tyle. Jak się nie rozumie działania i jak wyglądają balanse w silniku to dodatkowo jeszcze pręt do weryfikacji wałka balansującego.
A merytorycznie jak ktoś będzie szukał całych zestawów rozrządu to te numery pasują i może sobie kupić na allegro lub w hurtowni w swoim mieście:
INA:
530 0350 10 i 530 0718 10
SKF pełny zestaw:
VKMA 95966
Gates pełny zestaw (ale ich średnio lubię, są dobre ale jakoś tak):
K035255XS
Zestaw od Hepu z pompą wody:
PK75540
Plus do zestawu obowiązkowo pompa wody.
A odpowiadając na domysły Bizi78 powiem jak to wygląda w kwestii gwarancji.
Klient dostarcza swoje części, pasują ok, nie pasują to płaci za każdą godzinę blokady podnośnika, gwarancja jest tylko na pracę, pękł pasek cóż proszę się udać do producenta i z nim walczyć o pieniądze za rozrząd i naprawę silnika, papiery, na poprawność wykonania usługi standardowo się wystawia dla danego producenta rozrządu, gdy o to prosi.
Klient zostawia wszystko warsztatowi, to nic go potem nie interesuje, pękł rozrząd warsztat się bawi i oddaje pojazd naprawiony i sam się męczy z Schaefflerem jak to była Ina/Conti o koszta, lub leci szybko z ubezpieczenia.
@mkm a jakim trzeba być niby specjalistą aby zrobić rozrząd serio się pytam skoro i tak zawsze się leci z autodaty?
A jak ktoś chce robić rozrząd sam to proszę, pdf z legalnej autodaty aktualizacji na dzień 9.11.2019, bez błędów etc, można spokojnie wydrukować i samemu robić:
To samo znajduje się na 4 stronie tegoż tematu ale bez reklamy warsztatu. Reklama zabroniona na naszym forum. Może spróbuj coś zrobić pożytecznego a nie ciągle świadomie naginać regulamin i podpadać moderacji.
Nie to nie ja, znajoma miała lata temu Eclipsę 2 gen wersja szybka i wściekła z USA i jej robiłem samochód ale ani ja ani ona nie korzystaliśmy z tego forum.
Bzyk_R1 - 11-11-2019, 20:34
To samo wrzuciłem na 4 stronie tego tematu. Ciekawe czy Autodata dalej drukuje odwrotnie założoną rolkę napinacza paska balansu? Tzn kołnierzem do bloku.
mkm - 11-11-2019, 23:08
samael16 napisał/a: | @mkm a jakim trzeba być niby specjalistą aby zrobić rozrząd serio się pytam skoro i tak zawsze się leci z autodaty? |
Nie wiem. Ja "lecę" z manuala - autodata ma zbyt dużo błędów - jako mechanik powinieneś to wiedzieć, a tak co post to utwierdzasz mnie w przekonaniu, że za niektóre silniki po prostu nie powinieneś się brać...
[ Dodano: 11-11-2019, 23:22 ]
samael16, przeczytałem na spokojnie Twoje posty i powiem Ci jedno - z takim pojęciem zmień szybko zawód, bo ktoś Cię z torbami pośle.
Co ty za bzdurry wypisujesz?
Wiesz co ci producent "paska który pękł" powie? Że wina jest po stronie przemądrzałego mechanika z Kaukazu co nie potrafi czytać tylko robi jak sobie z VW przypomni.
Człowieku!
Przestań siać zamęt, bo jeszcze ktoś potraktuje twoje bzdury na poważnie.
Temat rozrządu i efekty nieprawidłowego montażu były tu opisywane od lat (tak - dla twojej wiadomości to dosyć stary silnik) po takich paprochach, którym się wydawało, że "rozrząd to nie filozofia" i nie raz zrozpaczeni posiadacze szukali "co poszło nie tak" po jakimś partaczu, który śmiał się nazwać mechanikiem.
[ Dodano: 11-11-2019, 23:45 ]
Po drugim przestudiowaniu postów doszedłem do wniosku, że konto zostało założone w celach komercyjnych.
Komercja=ban.
Żegnam.
Jaro1974 - 12-11-2019, 09:34
Rozrząd 4G63 DOHC - temat rzeka
luk2501 - 15-11-2019, 09:36
Niedawno na Orlenie zaczepił mnie chłopak i pytał czy zmieniałem już rozrząd bo u niego zmienili i pojawiły się wibracje. Ja zmieniałem ale znałam temat blokady pompy. Zostało to zrobione jak należy chociaż kolega mechanik samochodowy z zawodu, nie za bardzo chciał się uczyć na moim aucie. Instrukcja z manuala z forum i instrukcja Boscha pomogły. Każdy kogo znam i coś robi przy autach mówi o zmianie rozrządu w outlanderze tak ,a co tam może być innego niż każdym innym aucie. Efektem tego są później wibracje i zdziwienie mechanika który zaczyna zgłębiać temat. Polecam niedowiarkom chociaż przeglądnięcie jakiś dokumentów o zmianie rozrządu w o1.
Jaro1974 - 15-11-2019, 09:44
Ja zanim zabrałem się za wymianę rozrządu u siebie to przestudiowałem manual ze trzy razy, dopiero po tym zabrałem się za wymianę, potem zrobiłem w turbiaku znajomego i teraz niedawno znów u siebie i wszystko zostało zrobione tak jak mówi manual. I powiem szczerze że blokada pompy oleju nie była mi potrzebna
luk2501 - 15-11-2019, 12:58
Chodzi mi o to że ktoś kto robi przy autach to nie zwróci uwagi na pompę nawet jak się przestawi bo po co, a jednak ma to tu znaczenie. Dobrze piszesz że bez blokady się obejdzie jak wiesz o co chodzi.
Outlander 909 - 29-12-2019, 14:26 Temat postu: Rozrząd Outlander I 2.4 B Witam to mój pierwszy post. Outlander I 2.4B czy Kłos mógłby wskazać dokładnie miejsce gdzie blokuje się wałek pompy oleju podczas wymiany rozrządu.
CB4W_00 - 29-12-2019, 14:52
tu jest jak gosc wymienia caly rozrzad
https://www.youtube.com/watch?v=i9LKn7fe5uE
Outlander 909 - 29-12-2019, 16:36
Dzięki tego filmu akurat nie widziałem a jest pokazane co trzeba.
|
|
|