To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

Krzyzak - 01-01-2017, 20:02

łożyska są te same
Hugo - 04-01-2017, 21:14

Montował ktoś z Was łożysko przednie firmy GMB? http://allegro.pl/piasta-...6663817650.html Przyznam, że pierwszy raz widzę łożysko koła tej firmy do Gala... Czy lepiej nie eksperymentować, dołożyć 50 zł i kupić KOYO? Założyłem w maju zeszłego roku na próbę lewe przednie łożysko firmy starline (celowo nie piszę drukowanymi literami). Od końca czerwca do połowy września auto stało u blacharza i później u lakiernika. Do tej pory przejechałem na nim ok. 2500 km i od początku grudnia wyje tak, że przy pewnych prędkościach można oszaleć :mrgreen: Totalne gówno! Z prawej strony założyłem w tym samym dniu KOYO i oczywiście jest OK.

Gdzie obecnie kupujecie KOYO na przód?

Marcino - 04-01-2017, 23:11

Hugo napisał/a:
Do tej pory przejechałem na nim ok. 2500 km i od początku grudnia wyje tak, że przy pewnych prędkościach można oszaleć Totalne gówno!

A ja mam i jest ok, ale nie wiem ile przejechałem

Hugo - 05-01-2017, 10:32

Ciekawe. Na jakich kołach? Czy można zbyt mocno dociagnąć nakrętkę przegubu zewnętrznego i przez to uszkodzić/doprowadzić do przedwczesnego zużycia łożyska?
piotrkor1 - 05-01-2017, 13:34

Hugo, Kup tutaj:
http://allegro.pl/lozysko...6638998988.html
Dobra cena i spokój na lata.Ja wymieniałem wiosną przód lewy i prawy na oryginalne OEM czyli Koyo.
Dokręć je z taką siłą z jaką się odkręcają, nie za słabo nie za mocno.Jeżeli nie masz klucz dynamometrycznego
to zrób tak jak ja grzechodka i 1 metrowa rura.

Marcino - 05-01-2017, 15:24

Hugo napisał/a:
Ciekawe. Na jakich kołach? Czy można zbyt mocno dociagnąć nakrętkę przegubu zewnętrznego i przez to uszkodzić/doprowadzić do przedwczesnego zużycia łożyska?

Montowałem jak miałęm 225 500km. Teraz zatrzymał się chyba na 232kkm wiec tylko 7 tyś km, ale na felgach 15" i oponach 195/65/15

Hugo - 05-01-2017, 16:27

piotrkor1, nie potrzebuję łożyska z piastą. Założę sobie łożysko na starą piastę. Też podobnie dokręcam tą nakrętkę, czyli bardzo mocno :wink:
Marcino, no ja na 18-tkach i sprężynach Eibacha, więc dostaje lejty...

DZIUBAS - 06-01-2017, 05:07

Witam mam skrzywioną piastę przód chciałem kupić oryginał ale występują tylko komplety
Gdyby ktoś chciał sprzedać to chętnie odkupie :wink: pozdrawiam wszystkich i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU ŻYCZĘ!!!!!

telewizoor - 04-03-2017, 11:23

Cześć, jakieś rady przy wymianie łożyska z piastą? Coś gdzieś nasmarować żeby następny miał łatwiej? Zwrotnica zmieniana w tamtym roku więc mam nadzieję że w miarę szybko to pójdzie.
More Than Explo - 06-03-2017, 12:38

telewizoor napisał/a:
Cześć, jakieś rady przy wymianie łożyska z piastą? Coś gdzieś nasmarować żeby następny miał łatwiej? Zwrotnica zmieniana w tamtym roku więc mam nadzieję że w miarę szybko to pójdzie.

Wymieniałem prawy przód jakieś pół roku temu. Rąbałem się z tym cały dzień, ale nie mam ani umiejętności ani sprzętu więc Tobie pewnie pójdzie dużo lepiej :)

Gdzieś tam psikałem smarem ceramicznym, czoło piasty na które wchodzi tarcza hamulcowa, powierzchnie przylegające śrub itp. Wieczorem poszukam fotek, może znajdę jakieś przykłady.

Bizi78 - 06-03-2017, 13:58

More Than Explo napisał/a:
Gdzieś tam psikałem smarem ceramicznym, czoło piasty na które wchodzi tarcza hamulcowa

Ale powierzchni piasty nie powinno się niczym smarować, tylko dokładnie odczyścić :wink: .
Ja smaruję tylko na styku tarcza - felga.

Marcino - 06-03-2017, 14:34

Tu trzeba odkręcać a nie psikać smarem. Ja zawsze każdą śrubę smauję jak przykrecam, pożniej jest łątwiej. No chyba ze śruby mają tzw uszczelniacz lub "patch lock" na gwincie.
telewizoor - 06-03-2017, 15:02

Hej, dzięki za odpowiedź. Niestety wziąłem się za to późno w sobotę i nie skończyłem :D Przy okazji wyszło że mam do roboty sworzeń podkowy więc na spokojnie wszystko poskładam jak będę miał części.
otik - 26-05-2017, 13:52

Padły mi dwa łożyska,Gdzie kupie łożysko KOYO?Na alledrogo jest tylko SKF za 360 i KONACO ZA 249:/
Hugo - 26-05-2017, 14:57

otik, kup KANACO. W pudełku na 100% będzie łożysko KOYO.